Pohoštění nejen na Silvestra

img_8863-1 Hledáte něco neotřelého na sváteční stůl? Nebo vás čeká nějaká oslava? Sepsala jsem pro vás pár tipů na netradiční pohoštění. Domácí játrová paštička se sušenými švestkami, hrášková pomazánka se šalvějí, cizrnový hummus s cibulovou marmeládou, chlebíčky s křepelčími vajíčky a tak dááále. Mňam, žejo? 😉

Domácí játrová paštička se sušenými švestkami

img_8902-1

Na sklenici o objemu cca 0,5 litru budete potřebovat:

  • 500g kuřecích jater
  • velká hrst sušených švestek
  • velká snítka tymiánu
  • velká lžíce másla
  • sůl a pepř dle chuti
  • olej dle potřeby
  • červené víno dle potřeby

V pánvi na trošce tuku začněte smažit cibuli. Až začne chytat barvu, přihoďte také játra a společně opečte ze všech stran. Až bude obsah pánve zlatavý, podlijte červeným vínem (pokud se alkoholu bojíte, použijte jen vývar nebo vodu), nechte zasyčet, přihoďte hrst sušených švestek a snítku tymiánu (může být i sušený) a poté teplotu stáhněte tak, aby se směs jen dusila. Nechte zhruba půl hodinky jen mírně bublat, v případě potřeby občasně dolijte víno nebo vývar/vodu. Odstavte, vyberte bylinky, osolte a opepřete, vmíchejte poctivou lžíci másla, nechte jej rozpustit a poté směs vezměte do parády tyčovým mixérem. Pokud chcete, můžete před mixováním zjemnit i přidáním trošky smetany.

Hladkost záleží na vaší chuti – můžete nechat menší kousky a nebo rozmixovat na úplně hladkou kaši. Ve sklenici v lednici vydrží tato paštika zhruba týden. Pokud ji budete chtít schraňovat déle, přidejte více másla a zalijte rozpuštěným máslem i shora ve sklenici.

Tip na servírování: na světlé bagetě s troškou chilli, brusinkové nebo cibulové marmelády, se sušenou švestkou namočenou ve víně či s kouskem čerstvé cibule.

Hrášková pomazánka se šalvějí

img_8925-1

Recept na hráškovou pomazánku najdete mezi staršími články na blogu ZDE. Obměnila jsem ji tím, že jsem místo lučiny použila trošku hříšnější mascarpone a přidala hrstku čerstvě nasekaných lístků šalvěje. Stejně dobře se hodí použít třeba i čerstvou mátu, pokud šalvěj nemáte a originálních chutí se nebojíte.

Tip na servírování: s plátkem opečené slaniny nebo šunky, červenými nebo zelenými olivami či lístkem máty.

Cizrnová pomazánka s cibulovou marmeládou

img_8911-1

I recept na cizrnovou pomazánku na blogu již najdete, a to konkrétně ZDE. Obměnila jsem ji tím, že jsem oříšek másla vyměnila za lžíci sezamové pasty tahini (jako se používá do pomazánky známé jako hummus) a přidala stroužek česneku. Naopak jsem vynechala rajče.

Tip na servírování: s cibulovou marmeládou (recept níže), s pár kuličkami cizrny, jarní cibulkou či posypané sezamovými semínky.

Cibulová marmeláda

IMG_9712 (1)

Cibuli na pánvi zasypete cukrem, necháte zkaramelizovat a poté pozvolna dusíte v alkoholu či pomerančové šťávě, dokud se tekutina neodpaří a nevznikne marmeláda. Skvěle se hodí nejen na chlebíčky, ale i k masu, takže si své místo najde na nejedné vaší párty nebo grilovačce. Celý recept najdete na blogu ZDE.

Měkké mrkvové tyčinky

IMG_9782

Vidíte je v pozadí fotografie cizrnové pomazánky a v naší domácnosti se už tak nějak staly jistotou každé větší společenské sešlosti, protože je prostě všichni milují a chtějí. Chutnají nejen dětem, ale i dospělým a recept na ně najdete na blogu ZDE.

Chlebíčky s křepelčími vajíčky

img_8857-1

Tohoto krásně kulatého tvaru vajíčka dosáhnete, pokud jej nejdříve klasicky rozklepnete v pánvi a usmažíte, a poté na prkénku obkrojíte klasickým kolečkem na cukroví (tím, kterým vykrajujete třeba linecké).

Tipy k servírování: bagetka s troškou bryndzy, mascarpone nebo kozího sýra, kousek kvalitní šunky, polníček nebo rucola.

Jednohubky s rozpečeným sýrem a brusinkami

Bagetu nakrájejte na kolečka a přidejte kousek camembertu nebo hermelínu. Doplňte ještě na špičku lžičky brusinkové marmelády a krátce rozpečte v troubě. Jednoduchý úkon navíc, který váš chlebíček pozvedne o úroveň výš. Podávejte nejlépe čerstvé a ještě teplé.

Rillettes – francouzská vepřovka

IMG_6301-11

Ač nejsem vyloženě milovníkem bůčku a tučné stravy obecně, rillettes je něco, čemu prostě není v lidských silách odolat. Je to nejen skvělé pohoštění na oslavu, které můžete mít vždy při ruce a každému chutná, ale je to také skvělý tip na jedlý dárek, který vydrží. Celý recept najdete ZDE.

Tip k servírování pro vás v tomto případě vlastně nemám, protože tohle k sobě nic dalšího nepotřebuje. Namažte na kousek čerstvého pečiva a vychutnávejte tu božskou chuť. Můžete doplnit kyselou okurkou, jarní nebo klasickou cibulkou či nakládanou zeleninou.

Další tipy

Velmi oblíbený a do chlebíčků skvělý je i tento falešný hermelínový salát, jako příjemnou změnu v podobě přílohy k masu doporučuji odlehčený coleslaw nebo salát z červeného zelí, a úžasné jsou také třeba sušené švestky, které nejdříve namočíte do červeného vína, a pak naplněné mandlí zabalíte do slaniny a do zlatova upečete.

Doufám, že nejen na Silvestra, ale i po celý následující rok bude pro vás tento blog inspirací – alespoň já se tedy budu snažit, aby to tak bylo. Děkuji vám za přízeň v roce 2016 a přeju krásný a úspěšný nový rok 2017 🙂

Velkou inspirací mi byl můj oblíbený časopis Albert, jehož prosincové číslo se podobným laskominám naprosto luxusně zavěnovalo 🙂

luštěninymlsáníostatnípomazánkypřílohypro dospělé

3 komentáře - “Pohoštění nejen na Silvestra”

Napsat komentář: Neplecha Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *