15. 11. 2014
Hrášková pomazánka (od 9 měsíců)
Chuť hrášku spolu s geniální jednoduchostí přípravy dělají z této pomazánky úplný skvost. Snad nemusím ani dodávat, že je výživná a geniálně jednoduchá.
- 1 hrnek povoleného mraženého či čerstvého hrášku
- 1 kostka Lučiny (nebo adekvátní množství té domácí)
- pár kapek smetany (není nutné)
- sůl, pepř a česnek dle chuti
Hrášek spolu s troškou smetany umixujeme do hladka (můžeme nahradit i mlékem nebo vodou – jde jen o to, aby se mixoval snáze) a pomalu (nejlépe ručně) promícháme s Lučinou. Ochutíme solí, pepřem a troškou česneku a necháme v lednici vychladnout.
Místo Lučiny můžete použít například i žervé nebo ricottu (od 1 roku). Pro obměnu můžete s hráškem rozmixovat i pár lístků máty, která originálně pozmění chuť.
Dětská specifika:
Zelený hrášek je možné podávat od 8 měsíců, přesto však může některým dětem jeho trávení činit potíže. Schopností vašeho dítěte trávit se tedy řiďte a v začátcích to s množstvím nepřehánějte.
Dětem do 1 roku nekořeníme a nedoporučuje se podávat ani česnek z důvodu horší stravitelnosti. Opět je potřeba česnek pomalu a postupně vyzkoušet.
Děti do 1 roku by taktéž neměly jíst smetanu a mléko z důvodu vyššího obsahu bílkovin (umixujeme tedy s troškou vody).
Lučina, stejně jako žervé, je vhodná od 9 měsíců, ricotta od 1 roku.
Dobrý den,hrášek pred zpracováním na pomazanku nepovarite? Dekuji.
Hanko nene, hrášek se přece dá úplně v pohodě jíst čerstvý, samozřejmě i v případě, že ho vytáhnete z mrazáku, jen ho prostě nechte povolit na pokojovou teplotu a nebo přelijte horkou vodou a slijte 🙂 B.
Luxusní! Chutná malému ale i zbytku rodiny 😊
Děkuji, mám radost! 🙂 B.