8. 12. 2015
Zelný salát s bílým jogurtem (od 9 měsíců)
Znáte takové to mámení, když jdete kolem supermarketem a mrkají na vás všechny ty (no ano, zpravidla velmi nezdravé) lahůdky z chlaďáku? Zrovna nějaký takový salátek se tam na mě před nedávnem usmíval. Zvědavě jsem blýskla okem na jeho složení a musím říct, že tolik éček pohromadě jsem snad jaktěživa neviděla (i když přiznávám fakt, že tyto věci zpravidla v obchodech míjím bez povšimnutí). Chuť mě okamžitě přešla. Teda na ten kupovaný. Ten domácí jsem ale spáchat musela a teď je tu s receptem i pro vás 🙂
- cca 300g červeného zelí
- 1 velké jablko
- 1 lžíce oleje (použila jsem sezamový)
- 1 lžíce balzamica (není nutné, malým dětem vynechejte nebo použitjte zakysanou smetanu – je kyselejší)
- 4 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce brusinkového sirupu (nebo jiného sladidla, já jsem využila lehké nakyslosti tohoto)
- sůl dle chuti
Zelí a jablko nastrouhejte, hrubost ponechte dle svých preferencí, já jsem vzala jemnější struhadlo v robotu. Přidejte i ostatní ingredience a smíchejte. Hotovo 🙂 Slov v receptu není ani polovina oproti výpisu éček na kupované plastikové krabičce 😉
Podávala jsem ve fantastické kombinaci s bramborovo-zeleninovými plackami.
Dětská specifika:
- dětem do 1 roku tradičně vynechejte sůl a také balzamico (viz výpis surovin)
- červené zelí může nadýmat, avšak tabulokově je zařazeno v kategorii od 9 měsíců. Menší množství tohoto salátu by tedy podle mého mělo dítě tohoto věku v pohodě zvládnout – pokud ovšem zvládne recept konzistenčně 🙂
Báro, ty placky pečete v troubě?
Obvykle ano, ale včera jsem smazila 🙂