Hurá dort (od 2 – 3 let)

Proč hurá dort? No, to se tak jednou připravujete na to, že na oslavu jdete až za tři dny, načež se nečekaně změní plány a oslava se posune ještě na dnes odpoledne. A vy nemáte čas nechat odležet dort ani ztuhnout krém, domácnost toho navíc ani na dort moc neposkytuje… Tak uplácáte hurá dort a nakonec je to tak dobrý, že to musíte sepsat i na blog. 🙂

Ještě než začnete péct korpus, namočte si 150 g meruněk do vody a nechte odstát, zatímco budete dělat ostatní práce na dortu. Jak meruňky použít se pak dozvíte v postupu později.

Vymýšlet korpus a riskovat s nějakými pokusy, na to nebyl tohoto dne čas, chtěla jsem navíc pro oslavenkyni něco z mandlí, proto jsem šla na jistotu k Marcelce z Pradobroty a drze korpus opsala právě od ní, protože vím, že její dorty jsou prostě jistota, která se vždy podaří a chutná. S dovolením tedy vkládám její recept a postup na korpus:

Na malou formu 21 cm:

  • 5 velkých nebo 6 menších vajec
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 80 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
  • 50 g hladké mouky
  • 20 g holandského kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Troubu začneme roztápět na 180°C (horkovzduch na 160°C). Máslo si rozpustíme a necháme chladnout.

Formu na dort o průměru 21 cm vyložíme dno pečícím papírem, zapneme do obruče a boky necháme holé (těsto se díky tomu nalepí na obruč a korpus je pak hezky rovný na bocích).

Bílky oddělíme od žloutků. Bílky dáme do mísy, přisypeme maličko soli a začneme šlehat sníh. Když je sníh polotuhý, po částech a za stálého šlehání do něj přisypáváme cukr až do spotřebování. Pak došleháme do tuhého sněhu, který na metlách tvoří špičky.

Šleháme dál a po jednom přidáváme žloutky – každý necháme zašlehat a teprve pak přidáme další. Po žloutcích přilijeme (stále za šlehaní) tenkým pramínkem zchladlé máslo. Šlehač vypneme.

V jiné míse smícháme mleté mandle, mouku, kakao a prášek do pečiva a tuto směs přidáme k našlehanému vaječnému těstu a stěrkou zamícháme.

Těsto nalijeme do formy na dort, rozetřeme směrem k bokům, aby veprostřed zůstal trošku důlek a dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde z dortu suchá.

Korpus vyndáme z trouby a dáme ho cca na 30 minut chladnout na mřížku. Pak nožem odřízneme korpus od boků formy, odendáme obruč, odstraníme dno a necháme na mřížce zcela vychladnout.

S krémem už to bylo trošku složitější. Neměla jsem doma moc mléčných výrobků a zároveň jsem ani neměla čas nechat si ztuhnout ganache nebo něco podobného, neměla jsem navíc ani moc ovoce a to které ano, chtěla jsem si nechat na ozdobu. Musela jsem tedy vymyslet něco, co jej nahradí a zároveň nepoteče, a vytvořila jsem tedy tento krém:

  • 150 g sušených meruněk (kupuji nesířené)
  • 1 přesnídávka (zkoušela jsem s jablečnou a jahodovou, ale jistě se hodí i jiná)
  • 2 lžíce marmelády
  • 2 lžíce libovolného sirupu
  • 2 lžíce vody (nebo rumu)

Namočené meruňky slijte od vody a dejte do mixéru. Přidejte přesnídávku a marmeládu a rozmixujte na husté pyré. Mělo by být dostatečně pevné na to, aby ve slabší vrstvě udrželo na dortu – proto doporučuji přidávat přesnídávku postupně, aby se náhodou nestalo, že bude náplň příliš tekutá a dort vám bude padat.

Vychladlý dort rozkrojte – doporučuji udělat prokrojení více, dort totiž lépe nasaje vrstvy krému a nebude suchý. Já jsem dělala prokrojení dvě, tedy tři patra korpusu.

Sirup (použila jsem na to jablečný punč od Sonnentoru, který je z jablečného koncentrátu, bez cukru a chuťově se skvěle hodí ;)) smíchejte s vodou či rumem a tímto “rozvarem” pocákejte shora rozkrojenou část dortu. Poté natřete část ovocné směsi a přiklopte dalším korpusem. Ten opět pokapejte a potřete krémem. Horní vrstvu již natírat a pokapávat nemusíte – záleží na tom, jak ji budete zdobit. Pokud chcete dělat polevu z čokolády, není už potírání potřeba. Ozdobte dle vlastní fantazie.

Takový dort je v podstatě připravený k jídlu ihned po dokončení, protože díky sirupu a ovocné náplni je krásně vláčný a nemusíte tedy čekat na to, až se odleží krém. Zároveň je to dort, který uděláte i z mála – když doma nic moc není a nebo nemá čerstvé ovoce sezónu (my maminky prosincových dětí to dobře známe :)).

mlsáníod 3 let

25 komentáře - “Hurá dort (od 2 – 3 let)”

  1. Můžu se zeptat proč je recept určen dětem od 2 let a zda je možné ho nějak upravit, aby byl vhodný i pro dítě staré 20 měsíců? Moc se mi recept líbí a ráda bych ho udělala babičce k narozeninám, ale je mi jasné,že náš mrňous bude chtít ochutnat copak máme dobrého… Díky 🙂 P.S. vaše recepty jsou skvělé, díky za inspiraci 🙂

    1. Nikol, kvůli obsahu mandlí (ořechy obecně od 2 – 3 let) a taky kakaa. Pro prcka zkuste klasický piškotový korpus a nebo mrkněte na tenhle Miminkovský dort, věřím, že bude chutnat i babičce. 🙂

      1. Miminkovskym dortem už jsem oslnila při poslední oslavě 🙂 byl parádní,zkusím ten piškotový korous, děkuju 🙂

  2. Dort jsem vyzkousela a je uzasny. Jen jsem nela cas, takze jsem udelala tvarohovy krem s mascarpone. Vsichni meli boule az za usima 😃

  3. Hezké odpoledne, Baruško, prosím, myslíte, že nám náplň klapne i kdybychom místo meruněk použily švestky? Mám tu malou alergičku a meruňky nemáme zavedené, ráda bych zkusila tuto náplň do miminkovského dortu, ať se vyhneme všemu mléčnému..

    1. Ivet, myslím si že ano, ale pohlídejte si to hlavně co se konzistence týče, ty švestky jsou přecejen mazlavější než meruňky. Ale zkuste a dejte vědět. 😉 B.

  4. Ahoj, chcem skúsiť pre dcéru. V piatok má narodeniny, ale moja mama je alergická na mandle. V podstate môže len vlašáky. Dá sa nahradiť Mandľová múka inou?
    Ďakujem za odpoveď.
    Lea 🙂

    1. Leo, klidně bych zkusila ty vlašské ořechy (najemno umleté), a nebo klidně i třeba jemně namlít vločky, případně klasickou či bezlepkovou mouku. 🙂 B.

      1. Ďakujem, korpus je viac ako luxusný 😊 pomlela som vlašské orechy 👍
        Už sa teším na zajtra…
        Máte krásne napísané tie recepty…zatiaľ ma žiadny nesklamal ☺️

  5. Dobrý den. Moc se mi líbí recept na krém. Podle mě ho mohu dát synovi k prvním narozeninám. Pokud se pletu, prosim opravte mě. Myslíte, že bude krém fungovat i s jiným korpusem? Syn má ABKM. Myslela jsem, že tedy zkusím miminkovský dort a tento krém. Děkuji

    1. Dobrý den Veru, ano a ano. Krém prckovi dát můžete a věřím, že se hodí i ke korpusu na mimidort. Držím palce, ať se dort vyvede. 🙂 B.

  6. Úžasný dortík! Dělala jsem již několikrát a vždy sklidil velký úspěch! Moc děkuji za recept!

    1. Dobrý den Markét, nahraďte množství kakaa moukou, ale v takto malém množství se ani tak nejspíš nic nestane. 🙂 B.

  7. Holky lze i bez lepku a laktozy, misto mouky stejna gramaz pohankove a misto masla stejne oleje 😉 je to top, diky Baru

  8. Dobrý den,

    v receptu píšete, že namočené meruňky slijete od vody, proto jsem se chtěla zeptat, na jak dlouho mám dát meruňky do vody? Jestli jsem to tedy tak správně pochopila. Děkuji Vám za odpověď. ☺️ G.

    1. Gabčo, záleží na čase, který na to máte, je to přecejen “hurá dort”. Bylo by fajn dát tomu aspoň hodinku, lépe samozřejmě déle, jestli máte čas, klidně to dejte přes noc do lednice. 🙂 B.

  9. Dobrý den, pekly jsme tento dort pro dceru a místo mandlí jsme namlely vlašské ořechy a kakao nahradily moukou. Už během pečení se dort asi po 30 minutách hodně propadl. Nevíte, čím to může být? 🙁

    1. Nikol, použila jste jiné suroviny, než je dáno v receptu, takže se to nejspíš správně nespojilo nebo to nemělo správnou konzistenci, nevím, někdy prostě ty experimenty nevyjdou, nevěšte hlavu. 🙂 B.

  10. Dobrý den, myslíte, že budou nějaké komplikace kdybych udělala dvojtou dávku a dala to do vysoké formy?
    Děkuji

    1. Asi by to mělo být v pohodě, jen to určitě bude chtít déle propéct. Držím palce. 🙂 B.

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *