Mrkvový dort (od 1 roku)
Na zahrádce jsem jednotila mrkev, což znamená, že mám celou hromadu malých mrkviček, které je mi ale líto vyhodit. A tak padla volba na mrkvový dort, do kterého jsem mrkvičky zužitkovala, a hodily se mi dokonce i na zdobení dortu nahoře. Recept na něj jsem našla na Tchiboblogu a upravila podle svého. Moc chutnal i mojí kamarádce Šárce, která peče božské dorty, a ta mi taky pomohla vyladit recept k dokonalosti. Díky, Šári. 🙂
Na malou kulatou formu o rozměru cca 18 cm:
- 2 vejce
- 100 ml oleje
- 70 g bílého jogurtu
- 150 g najemno nastrouhané mrkve
- 70 g krystalového cukru
- 100 g nahrubo mletých ovesných vloček
- 100 g hladké mouky
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 8 g kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
Na krém:
- 1 kelímek (250 g) ricotty
- 1 kelímek (130 g) skyru
- 1 kelímek (250 g) měkkého polotučného tvarohu
- cukr či jiné sladidlo dle chuti
- na promazání kyselejší marmeláda (např. rybízová)
V základu jsem se odrazila od původního receptu na Tchiboblogu, jen jsem si ho upravila do více dětské podoby. Vynechala jsem ořechy, ubrala cukru a vyladila si trošku jiný krém. V originál receptu je krém kávový, tak pokud budete chtít zpestření pro dospělé, mrkněte tam na něj. 😉
Z vajec oddělte bílky a žloutky, bílky ušlehejte do sněhu a na chvíli odložte stranou. Žloutky vymíchejte s cukrem do pěny a poté zašlehejte také bílý jogurt a olej. Do tekuté směsi pak postupně přidejte zbytek surovin – najemno strouhanou mrkev, vločky, oba druhy mouky a kypřící prášek. Nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků.
Malou dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou a nalijte do ní těsto. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C (používám horkovzduch) přibližně půl hodiny, dokud nebude korpus zlatavý a krásně propečený.
Než se upeče koláč, připravte si krém. Ten jsem si oproti původnímu receptu změnila, protože jsem chtěla více bílkovin, a zároveň krém, který nebudete muset nechávat dlouho ztuhnout. Tomuto tedy stačí, pokud jej připravíte v průběhu pečení, a hned po vystydnutí korpusu jej můžete mazat. Stačí prošlehat všechny mléčné výrobky společně, aby se spojily. Oslaďte si dle chuti.
Upečený a vychladlý korpus nadvakrát prořízněte, každou vrstvu potřete marmeládou a namažte krémem. Přiklopte těstem a opakujte. Krém by vám měl vystačit i na potření shora. Ozdobte dle libosti a uložte do lednice. Dort je ideální nechat do druhého dne odležet.
Dětská specifika:
Nejvíc nejlepší 😋
Díky, Šári. 🙂 <3