Picado – hovězí z Madeiry (od 1 roku)

Když si vybírám spolupráce, chci o daném člověku či firmě vždy nejdříve něco vědět nebo vidět, je pro mě důležité, koho podporuji a zda to dělá srdcem. A tak nějak to bylo i v případě Statku č. 6 v Rudolticích u Benešova. Prostě jsme s rodinkou zvedli kotvy a jeli se na místo podívat. Ochotní majitelé nám vše ukázali (mimochodem, klidně se můžete zastavit taky). Býci se jim pasou doslova na terase a dostávají maximální možnou péči. Svět lidí a zvířat je tu v naprosté rovnováze a výsledná kvalita masa tomu odpovídá. A když máte v rukou něco tak prvotřídního, jako tohle BIO maso, žádá si to i speciální recept. Madeirské Picado, nebo-li dušené hovězí na víně, je myslím více než důstojné zakončení celého procesu. Udělat si ho můžete v pomaláči i klasicky na sporáku, recept vám napíšu na oboje. I bez Madeiry nebe v hubě, věřte mi! 🙂

Na 6 porcí:

  • cca 1 kg hovězího masa na guláš (kližka, zadní apod.)
  • 3 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g rajčatového protlaku nebo passaty
  • 400 ml suššího bílého vína
  • 3 bobkové listy
  • olej dle potřeby

Maso nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi (případně nádobě pomaláče, pokud může na sporák) rozehřejte menší množství oleje a začněte na něm opékat cibuli. Až bude mít zlatavou barvu, přidejte maso, promíchejte a zatáhněte ze všech stran. V závěru prolisujte stroužky česneku, v pánvi už jen otočte a odstavte. Přesuňte do pomaláče nebo klasického hrnce, zalijte vínem a kvalitním rajčatovým protlakem a vhoďte bobkový list. V postupu teď budou dvě drobné odlišnosti podle toho, jak jídlo budete vařit.

Pokud ho budete připravovat v pomaláči, máte již hotovo, stačí jen přiklopit poklicí, nastavit na 8 hodin low a těšit se na dobrotu.

Pokud ho budete připravovat v hrnci, bude potřeba přidat ještě trošku tekutiny, protože na rozdíl od pomaláče se při vaření na sporáku odpařuje. Přidejte tedy ještě tak 200 ml vody nebo vývaru, promíchejte, přiklopte poklicí a na velmi mírném plameni vařte do změknutí. Bude to trvat tak hodinku a půl, možná dvě, v závislosti na velikosti i kvalitě masa. Na rozdíl od pomaláče je potřeba i váš občasný dohled a promíchání, aby se vám nic nepřipalovalo, a pokud by se tekutina ztrácela příliš, opět dolijte trošku vody.

Mimochodem, všímáte si rozdílné délky a jednoduchosti postupu v případě pomaláče? Tak přesně proto jsem jeho velký fanda. 😉

Toto jídlo je vlastně taková obdoba našeho guláše, jen malinko kyselejší chuti. Je z opravdu jen pár ingrediencí, přesto nepotřebuje žádné další dochucování a dokonce ani zahušťování. Vyskytuje se v mnoha různých obměnách, můžete vyzkoušet přidat ještě olivy nebo žampiony (to ale není úplně baby-friendly, proto jsem jídlo udělala jen takto v základu). Vykoumala jsem, že se nejčastěji podává s hranolkami nebo pečenými bramborami, a tak jsem jako přílohu zvolila brambory ze zdravé fritézy, které jsou vlastně něco mezi tím. Určitě nezapomeňte doplnit salátem či zeleninou, aby bylo jídlo z hlediska vyváženosti kompletní.

Dětská specifika:

Při takto dlouhém vaření se alkohol z vína odpaří a můžete jídlo podávat dětem, ovšem pokud by se vám to přesto nezamlouvalo, můžete si jednoduše pomoci tím, že víno přilijete ještě do základu v pánvi a necháte chvíli odpařovat při vyšší teplotě. Pak už zůstává opravdu jen jeho chuť.
Vzhledem k obsahu vína a rajčat doporučuji podávání od 1 roku dále.

bezlepkovébezmléčnéhlavní jídlahovězí masoloudámemulticookerod 1 rokuod 3 let

8 komentáře - “Picado – hovězí z Madeiry (od 1 roku)”

  1. Ráda zkusím, ale není to moc kyselé. Z protlaku vařím rajskou a musíš vždy trochu prisladit.

    1. Podle mě to kyselé není, ale pokud by vám to přecejen vadilo, není problém lehce dosladit, stejně jako tu rajskou. Za mě to ale není absolutně potřeba. 🙂 B.

  2. Výborný guláš. Jakože, guláše nemusím, tento se povedl. Manžel chválil, i dcerka, 2x si přidala 3letá. Malej 1,5 roku to skoro také snědl. Jen jsme neměli víno, tak bez něj a na konec přidali pokrájenou červenou papriku. A měli s rýží. Dělali jsme poprvé takto guláš v papiňáku a zřejmě to také jde, Nepatrně se nám to chytlo, ale je to dobrá volba mezi klasika hrncem a pomaláčem, který ne každý má. Takže za nás dobrý recept 🙂

    1. Dobrý den, Šárko, on teda papiňák není “volba mezi”, je to naprosto opačný princip, než pomalé vaření, ale na dušená jídla to samozřejmě jde a jsem ráda, že se vám povedlo a hlavně že všem tak chutnalo. 🙂 B.

  3. Jen se ještě zeptám, co je na tom z Madeiry a proč ten super název? To má být odvozeno od toho vína? Nějaké speciální zahraniční nebo jak? 😀

    1. Picado je prostě jejich “národní guláš”, kdybych to měla takto blbě říct. Neváže se to na nějaké konkrétní víno nebo tak, ale na přípravu dušeného masa tradičně na Madeiře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *