Picado – hovězí z Madeiry (od 1 roku)

Když si vybírám spolupráce, chci o daném člověku či firmě vždy nejdříve něco vědět nebo vidět, je pro mě důležité, koho podporuji a zda to dělá srdcem. A tak nějak to bylo i v případě Statku č. 6 v Rudolticích u Benešova. Prostě jsme s rodinkou zvedli kotvy a jeli se na místo podívat. Ochotní majitelé nám vše ukázali (mimochodem, klidně se můžete zastavit taky). Býci se jim pasou doslova na terase a dostávají maximální možnou péči. Svět lidí a zvířat je tu v naprosté rovnováze a výsledná kvalita masa tomu odpovídá. A když máte v rukou něco tak prvotřídního, jako tohle BIO maso, žádá si to i speciální recept. Madeirské Picado, nebo-li dušené hovězí na víně, je myslím více než důstojné zakončení celého procesu. Udělat si ho můžete v pomaláči i klasicky na sporáku, recept vám napíšu na oboje. I bez Madeiry nebe v hubě, věřte mi! 🙂

Na 6 porcí:

  • cca 1 kg hovězího masa na guláš (kližka, zadní apod.)
  • 3 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g rajčatového protlaku nebo passaty
  • 400 ml suššího bílého vína
  • 3 bobkové listy
  • olej dle potřeby

Maso nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi (případně nádobě pomaláče, pokud může na sporák) rozehřejte menší množství oleje a začněte na něm opékat cibuli. Až bude mít zlatavou barvu, přidejte maso, promíchejte a zatáhněte ze všech stran. V závěru prolisujte stroužky česneku, v pánvi už jen otočte a odstavte. Přesuňte do pomaláče nebo klasického hrnce, zalijte vínem a kvalitním rajčatovým protlakem a vhoďte bobkový list. V postupu teď budou dvě drobné odlišnosti podle toho, jak jídlo budete vařit.

Pokud ho budete připravovat v pomaláči, máte již hotovo, stačí jen přiklopit poklicí, nastavit na 8 hodin low a těšit se na dobrotu.

Pokud ho budete připravovat v hrnci, bude potřeba přidat ještě trošku tekutiny, protože na rozdíl od pomaláče se při vaření na sporáku odpařuje. Přidejte tedy ještě tak 200 ml vody nebo vývaru, promíchejte, přiklopte poklicí a na velmi mírném plameni vařte do změknutí. Bude to trvat tak hodinku a půl, možná dvě, v závislosti na velikosti i kvalitě masa. Na rozdíl od pomaláče je potřeba i váš občasný dohled a promíchání, aby se vám nic nepřipalovalo, a pokud by se tekutina ztrácela příliš, opět dolijte trošku vody.

Mimochodem, všímáte si rozdílné délky a jednoduchosti postupu v případě pomaláče? Tak přesně proto jsem jeho velký fanda. 😉

Toto jídlo je vlastně taková obdoba našeho guláše, jen malinko kyselejší chuti. Je z opravdu jen pár ingrediencí, přesto nepotřebuje žádné další dochucování a dokonce ani zahušťování. Vyskytuje se v mnoha různých obměnách, můžete vyzkoušet přidat ještě olivy nebo žampiony (to ale není úplně baby-friendly, proto jsem jídlo udělala jen takto v základu). Vykoumala jsem, že se nejčastěji podává s hranolkami nebo pečenými bramborami, a tak jsem jako přílohu zvolila brambory ze zdravé fritézy, které jsou vlastně něco mezi tím. Určitě nezapomeňte doplnit salátem či zeleninou, aby bylo jídlo z hlediska vyváženosti kompletní.

Dětská specifika:

Při takto dlouhém vaření se alkohol z vína odpaří a můžete jídlo podávat dětem, ovšem pokud by se vám to přesto nezamlouvalo, můžete si jednoduše pomoci tím, že víno přilijete ještě do základu v pánvi a necháte chvíli odpařovat při vyšší teplotě. Pak už zůstává opravdu jen jeho chuť.
Vzhledem k obsahu vína a rajčat doporučuji podávání od 1 roku dále.

bezlepkovébezmléčnéhlavní jídlahovězí masoloudámemulticookerod 1 rokuod 3 let

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *