Rychlé banánové kuličky (od 2 let)
Zapomenutý nebo výletem poněkud zmožený banán, který už nikdo nechce? To známe asi všichni. I mně se pár takových podařilo vytvořit na výletě, když jsme přebývali v Boudě budce. Jde o domeček uprostřed lesa, který je hodně spjatý s přírodou, takže podmínky na vaření jsou tam trošku omezené, ale nic, s čím by si dobrá hospodyňka, co nerada plýtvá, neuměla poradit. Takže pár ingrediencí, šup-rup, a z unavených banánů jsou krásné nepečené kuličky, které (na rozdíl od původní suroviny) mizí rychlostí blesku. 🙂
Na cca 20 – 30 kuliček:
- 2 zralé banány
- 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
- 1/2 hrnku horké vody
- 1/2 hrnku kokosové mouky či co nejvíce jemně mletého kokosu
- 2 lžíce kakaa holandského typu
- případně 1 lžíce tekutého medu pro ty, kterým přirozená sladkost banánů nestačí
Ovesné vločky dejte do misky a zalijte horkou vodou. Než nasají tekutinu, připravte si zbytek surovin. Banán oloupejte a vidličkou rozmačkejte na kašičku. Přidejte k nasáklým vločkám, dosypte kokosovou mouku a kakao, případně i lžíci tekutého medu, pokud vám přirozená sladkost banánu nestačí.
Zpracujte v hmotu, ze které se vám budou dobře tvarovat kuličky. Je možné, že různě velký banán bude potřebovat odlišné množství sypkých surovin, v případě potřeby si tedy konzistenci dolaďte přidáním kokosové mouky, ale nemělo by jí být potřeba mnoho.
Nejlepší fígl na tvarování kuliček je pomocí hrníčku. Kuličku nahrubo spojím v ruce, a poté pořádně “protočím” po dně hrnku, který jsem po dně malinko vysypala kokosovou moukou. Udělám jí zkrátka takový kolotoč. Krásně se zakulatí a zpevní.
Kuličky uchovávejte v lednici a snězte během několika dnů, jsou určeny k rychlé spotřebě.
Dětská specifika:
A pokud vás uchvátila myšlenka domečku v lese, z nějž je i úvodní fotka, můžete se mrknout na pár mých fotek z prostředí Boudy budky, případně rovnou na jejich web. 🙂
Tak tohle se mi moc nepovedlo. Nevím kde jsem udělala chybu, ale nedalo se to jíst. Chutnalo to jako kakaová mouka.