Kočičí tanec (od 1 roku)

S Grizly.cz jsme se domluvili, že na Velikonoce zkusíme společně vymyslet nějakou tradiční klasiku, kterou oblečeme do trošku zdravějšího a modernějšího kabátku. Ani jsem nemusela dlouho přemýšlet nad tím, jaký recept vyberu, protože tohle jsem si chtěla zkusit už dávno, a na Grizly.cz navíc mají všemožných obilovin i luštěnin na výběr nepřeberné množství. Nakonec jsem zvolila ječné kroupy v kombinaci s červenou čočkou a byla to skvělá volba, možná i chutnější, než klasika. Červená čočka se totiž více rozváří a je oproti obyčejné taková šťavnatější, což velmi prospělo i výslednému jídlu. Nemusí se potom tolik mastit tukem či špekem, což naši předci dělali, aby jim jídlo lépe klouzalo do krku. A tím pádem je to co? Zdravé jídlo. 🙂

Na 4 porce:

  • 200 g ječných krup střední velikosti
  • 200 g loupané červené čočky
  • 1 středně velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g vysokoprocentní dušené šunky
  • 1 vrchovatá lžička majoránky
  • 1 vrchovatá lžíce sádla/ghíčka
  • sůl dle chuti

Kroupy několikrát propláchněte a dejte v dostatečném množství vody vařit. Totéž udělejte i s červenou čočkou. U obojího volte čas dle návodu na obalu, řádově se kroupy většinou vaří okolo 20 minut a čočka okolo 10 minut. Případně, pokud si chcete vaření pohlídat a ušetřit hrnec, můžete dát nejdříve vařit kroupy, a poté k nim přidat čočku tak, aby bylo oboje dovařeno společně. Oboje určitě řádně osolte již při vaření, sůl tak bude lépe vstřebatelná.

Než se uvaří čočka a kroupy, připravte si ostatní suroviny. Cibuli nakrájejte najemno, stejně tak udělejte malé kostičky či nudličky i ze šunky. Česnek prolisujte či nasekejte nadrobno.

V pánvi rozpalte sádlo či ghíčko a začněte na něm opékat cibuli a šunku. Až bude oboje mít zlatavou barvu, přidejte ještě česnek, krátce promíchejte a odstavte. Přidejte zcezenou čočku a kroupy, promíchejte, a dolaďte solí a majoránkou. V případě chuti můžete přidat ještě další česnek.

Nezapomeňte při podávání zasypat čerstvými bylinkami, které jsou symbolem jara a Velikonoc.

Dětská specifika:

Jde o velmi zdravé jídlo, které ale obsahuje vyšší množství vlákniny a pro menší děti může být obtížně stravitelné. U malých dětí tedy volte uvážené množství s ohledem na schopnosti jejich trávení, aby je nebolelo bříško.
Toto jídlo v sobě obsahuje plnohodnotné aminokyseliny, které mají schopnost nahradit ty z masa a živočišných produktů. Je to proto, že obsahuje obiloviny v kombinaci s luštěninou. Naši předci tedy možná neznali detaily výživu jako vědní obor, ale už tehdy moc dobře věděli, které potraviny je dobré kombinovat.
Pozor také na horší stravitelnost a dráždivost čerstvého česneku.
Šunku doporučuji volit dušenou s vysokým podílem masa, ideálně 95 % či více.

bezmléčnéhlavní jídlaluštěninyod 1 rokupřílohy

2 komentáře - “Kočičí tanec (od 1 roku)”

    1. Kláro, to bohužel nevím, nezkousela jsem, ale klidně bych to zkusila. 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *