Miminkovský dort (nejen) k prvním narozeninám

Kuchařka Máma v kuchyni 2 má v závěru speciální kapitolu, ve které najdete recepty pro různé příležitosti během celého roku. Najdete tam třeba vánoční cukroví, velikonočního beránka nebo letní sirupy. Důležitou událostí roku je bezpochyby i oslava narozenin, těch prvních obzvláště. Na dort pro ročního prcka jsou kladeny vysoké nároky, ve kterých vy často tápete a na vhodný dort se ptáte, proto jsem se rozhodla exkluzivně recept z kuchařky uvolnit i na blog, aby byl přístupný pro všechny maminky, které hledají dort k narozeninám, který bude nejen vhodný pro roční dítě, ale bude zároveň chutnat i dospělým. A těm opravdu taky chutná! 😉😊

Na korpus (do malé dortové formy – cca 18 cm):

  • 2 zralé banány
  • 2 jablka
  • 2 vejce
  • 150 ml oleje
  • 200 g hladké mouky (může být i špaldová)
  • 1 bezfosfátový kypřící prášek

Na krém:

  • 3 zralé banány
  • 2 velké kelímky jogurtu (2x 500 g)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • libovolné vhodné ovoce na ozdobu

Krém u tohoto dortu je z překapávaného bílého jogurtu, což je úprava, která trošku déle trvá. Počítejte tedy s tím, že je potřeba začít minimálně o jeden den dříve, kdy smícháte dva bílé jogurty a nalijete je do cedníku vystlaného plátýnkem či čistou látkovou plenou. Cedník postavte na hrnec tak, aby mohla tekutina bezpečně odkapávat do něj, přiklopte poklicí či mikrotenovým sáčkem a dejte na 24 hodin do lednice. Za tuto dobu by měl jogurt zhoustnout na pevný krém a vy můžete začít péci korpus.

Jablko oloupejte a nastrouhejte na struhadle na jemných slzičkách, aby spíše než kousky vytvořilo něco jako kaši nebo pyré. Banán oloupejte a taktéž rozmačkejte na kaši. V míse ovoce vymíchejte společně s vejci, olejem, kypřícím práškem a moukou v těsto, které má podobnou hustotu jako třeba bábovkové. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 30 minut, případně déle, dle zkušeností s vlastní troubou.

Překapaný jogurt smíchejte se třemi dobře rozmačkanými banány a případně i lžící citronové šťávy, aby neměl tendenci černat. Dobře vychlaďte.

Hotový korpus rozpulte, promažte polovinou krému (případně můžete promazat i marmeládou nebo přidat kousky ovoce), přiklopte a zbylým krémem namažte také shora. Dále zdobte dle vlastních představ různými druhy ovoce, o kterém víte, že prckovi chutná a zároveň je bez problémů snáší. Všechno nejlepší k narozeninám! 🙂

Kvůli častým otázkám ještě doplním: korpus obsahuje větší množství banánu, který v něm těžkne, výsledné těsto je tedy více hutné a mazlavé. Je to trošku daň za toto alternativní slazení, nečekejte tedy nadýchaný piškot plný bublin, nicméně na chuti to dortu rozhodně neubírá. Taktéž s tím počítejte i při pečení, že korpus je mokřejší a vláčnější. Banán ovlivňuje i barvu korpusu – těsto není úplně klasicky žluté, ale spíše našedlé. 

Často se taky ptáte, jestli můžete udělat dort dopředu. Ano, klidně můžete – den dva navíc určitě snese. Krém je naopak nutno připravit předem, neboť je třeba nechat nejdříve vykapat jogurt (doporučený čas lze i trošku zkrátit, ale čím kratší dobu bude jogurt vykapávat, tím tekutější bude krém). Dort můžete dopředu i promazat, chuti to opět prospěje, neboť korpus krém trošku nasaje a zvláční. Jediné, co bych nechala až na závěr, je zdobení čerstvým ovocem – to by vám delší dobu dopředu okoralo nebo zvadlo, případně v krému i zkyslo. Tedy korpus, krém i promazání můžete klidně udělat dopředu, a ovocem ozdobte až před oslavou. 🙂

Dětská specifika:

Dort k prvním narozeninám zpravidla bývá také první větší pochoutkou, se kterou se dítě setkává. Pokud vaše dítě doposud nepotkalo bílý cukr, smetanu, tvaroh či celozrnnou mouku, nedoporučovala bych mu tyto suroviny dávat ani do prvního dortu. S novými chutěmi začínejte vždy postupně a v malém množství.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let).
Tvaroh, smetana, mascarpone a další mléčné výrobky s vyšší tučností a také vyšším obsahem bílkovin mohou zatěžovat ledviny a také projímat, není tedy dobré je volit na první ochutnávku prostřednictvím krému v takto vysoké míře.
Dort jsem se snažila vyladit co nejvíce tak, aby splňoval příšná kritéria pro nejmenší strávníky, zároveň ale aby chutnal i zhýčkanějším jazýčkům dospělých. Přesto, pokud zastáváte názor, že "pro jednou se nic nestane" a také že "narozeniny jsou jen jednou do roka a je potřeba si je užít", váš postoj chápu a přeju, abyste si oslavu skutečně užili. Dejte však pozor na nevyzkoušené, alergenní, projímavé či jiným způsobem nevhodné potraviny, které vaše dítě ještě nepoznalo a na oslavě bude mít tendenci konzumovat ve vyšší míře, abyste si místo hezkých chvilek nezadělali na ty náročnější.

91 komentáře - “Miminkovský dort (nejen) k prvním narozeninám”

  1. Dort jsem dělala už před měsícem podle knihy 😉
    Příprava rychlá, jednoduchá. Dort ač miminkovský, chuťově výborný, i když teda naše oslavenkyně z toho sezobala víceméně jen borůvky 🙂

    1. Dájo, a tak dopadne většina dortů z prvních narozenin, proto jsem ráda, že chutná i dospělým. 🙂 Moc díky za vyzkoušení a pochvalu! B.

      1. Dobrý den, tak jsem ho taky zkusila. Ještě, že teda dřív než na narozeniny 😀 Jak je možný, že mi vůbec korpus nevyběhl? 🙁

        1. Lucie, jak jsem vám i přes vaše sprosté urážky psala na facebooku, zřejmě jste si to dobře nepřečetla. Podle fotky to vypadá, že jste použila daleko větší formu, než pro jakou je dort určen. Pokud je chyba ještě někde jinde, netuším, neznám postup a s vaším přístupem ke mně se mi ani nechce vám více vysvětlovat. B.

          1. Dobrý den,je možné jablko nahradit hruškou,když nemůže dítě jablka? Děkuji

          2. Dobrý den, nemám to vyzkoušeno, ale myslím si, že by to mělo fungovat stejně. 🙂 B.

        2. Dobrý den, dort jsme zkoušeli udělat na zkoušku ještě před 1. narozeninami a je opravdu výborný. Není vůbec poznat, že to není slazeno cukrem. Jen když dort naříznu, tak se mi moc nelíbí barva těsta, nevím jestli to nechtělo nechat v troubě ještě chvilku déle nebo to dělá ten banán? Škoda, že mi sem nejde vložit fotka. Kvůli tomu trochu váhám, jestli ho mám tedy udělat. Nebo jde korpus něčím vylepšit? Děkuji, Zuzka.

          1. Dobrý den Zuzko, je takový trošku našedlý, že? Pokud je to to, co vás trápí, pak ano, to dělá banán. Když promažete krémem z nějakého ovoce (třeba něco, co barví – borůvky, maliny, jahody apod.), tak se to barevně trošku vylepší, jinak to ale bohužel je daň za tu zdravou variantu. Samozřejmě půjde korpus i obarvit kakaem nebo karobem, ale to bych jako dort k prvním narozeninám nevolila. 🙂 Ať se oslava vydaří! B.

    2. Dnes dělám, těším se, jak dopadne. Jen bych se zeptala. Myslíte, že by šel udělat i z kokosove mouky nebo by se tlouklo s ovocem v teste.

      1. Já s kokosovou moukou nemám dobré zkušenosti v tomto směru, i tam, kde běžné bezlepkové alternativy fungují, z kokosové mouky mi to prostě nefunguje. Takže takto bych neriskovala, ač samozřejmě nevylučuju, že to fungovat může. Chuťově si myslím, že to až tak špatně nevyznívá. 🙂 B.

  2. Tak jsme našemu oslavenci první dort udělali podle tohoto receptu a musím říct, že naprostá bomba! Už jsem si ho objednala k narozeninám taky! Moc díky za recept 😉

  3. Dobrý den, děkuji moc za sdílení receptu! Dělala jsem před 14 dny pro syna k prvním narozeninám a přestože na oslavě se dortu skoro ani nedotkl, několik dní poté snědl k snídani vždy pěkný kousek (asi se styděl jíst před ostatními :)) a bylo vidět, že mu moc chutná! Těším se, až vyzkouším další vaše recepty. Mějte se krásně, Ivana

    1. Ivanko, moc děkuji za pochvalu a zpětnou vazbu a dodatečně všechno nejlepší prckovi. 🙂

    1. Dobrý den, jen bych se chtěla ujistit, pokud budu dělat dvojitou dávku těsta, musim dat i dva prášky do pečiva? Dnes budu synovi dort pect, tak se snad povede 🙂 Děkuji a hezky den, Barca.

      1. Dobrý den Baru, ano, i množství kypřícího prášku bych navýšila. Tak ať se dílo podaří! 🙂 B.

  4. Moc hezké a dort vypadá moc chutně 🙂 Hlavně mě tedy zaujala ta celezrnná mouka na korpus. Tu mám moc ráda, ale když se z ní snažím něco upéct, tak to většinou nedopadne úplně podle představ. Jinak jsem ještě koukala na dorty pro ty nejmenší tady a inspirace je to pěkná.

  5. Krásný dobrý večer Baru chystám se na dort synovi na oslavu na sobotu, ale bohužel jsem zjistila že mám kulatou dortovou formu v rozměrech cca 22,5cm. Je možné nějak upravit suroviny na tento rozměr?

    Moc děkuji Lucie. 😊

    1. Luci, buď budete mít dort dost nízký, a nebo vynásobte suroviny. Nevím, kolik vás na to bude, tak aby se to snědlo, ale pokud sníte, nebála bych se ani dvojnásobku. 🙂 B.

  6. Dort byl naprostá bomba :). Malý oslavenec se přejedl k prasknutí. Dospěláci se také olizovali. Nedělala jsem naposledy 🙂

    1. Aničko, moc děkuju za pochvalu, potěšila jste mě, že chutnal malým i velkým. 🙂 B.

  7. Dobrý den, Báro. Chystám se na tenhle dort synovi k druhým narozeninám, ale máme klasickou formu 26cm. Myslíte vynásobit dvěma nebo i víc? Bude jíst celá rodina. Děkuju za radu 🙂 Zuzana

    1. Dobrý den Zuzi, ano, zdvojnásobila bych. Maminky už to myslím i zkoušely a vyšlo to. Je to hutnější těsto, pokud byste měla strach, že se to nepropeče, je možnost to i rozdělit a upéct nadvakrát – tedy za předpokladu, že to budete krájet a promazávat. Ale myslím si, že by to mělo jít i vcelku, jen si to propečení pohlídejte. 🙂 Držím palce! B.

      1. Moc děkuju, vrhnu se na to 🙂 Jinak celá rodina moc děkujeme za super recepty! Máme první knížku, chystáme se na druhou a vaříme skoro jenom podle Vás 🙂 Mějte se hezky!

  8. I na desetileté narozeniny měl dort úspěch. Někteří dospělí říkali, že chutná jako dětská přesnídávka, ale že je to vlastně moc dobré 😀

  9. Tak jsem s nadšením začala dělat tento dort, z dvojité dávky, protože mám velkou formu… Teď ho peču už asi 2h a stále se uprostřed lepí na špejli. A ke všemu jsem zjistila, že jsem tam zapomněla dát olej 😭😭
    To je vždycky, když mi na něčem záleží, já ty dorty vždycky nějak po… 😞

    1. A já vám hodně rozumím, vždycky, když si na něčem dávám záležet, tak se mi to kazí pod rukama. To je takový zákon schválnosti, ale časem a praxí je to jen lepší, nebojte. Navíc děti milují dort od maminky, ať už je jakýkoliv. 😉 Držím palce. 🙂 B.

      1. Dobrý den, mohu se zeptat? Syn bude mit v lednu rok, rada bych upekla Vas dort, ale nemame zavedene bilky (se zloutky malej chvilku valcil – mel trochu vyrazku, ale uz ok), jde to u jen se zloutky?

        1. Luci, musím přiznat, že dort nepeču často, tak jsem ještě neměla možnost to vyzkoušet. Bude možná trošku hutnější, ale tak on sám o sobě je, ta těsta s ovocem to dělají, takže si myslím, že to půjde a v klidu bych to zkusila bez bílků. 🙂 B.

    2. Dobry den, take jsem do nej sla a udelala rovnou dva pro nase dvojcata. Ale bohuzel jsem ho mela i po 2 hodinach peceni stale mazlavy na spejli a tak jsem to vzdala. Po rozkrojeni je proste slepeny. Formu jsme pouzili stejnou velikost jako v receptu, ale bohuzel se nepovedlo. Nejaky trik, co pripadne zmenit, co 5o mohlo zpusobit? Diky, Terka

      1. Terez, přiznám se, že netuším, co se mohlo stát. Když jste říkala, že jste udělala rovnou dva, tak jste dala oba do jedné formy? Nebo pekla dvě formy najednou? Mohlo to být tím, nebo jestli to vzniklo při přípravě těsta (třeba šleháním, nebo se srazily suroviny), jinak netuším… 🙁 B.

  10. Dobrý den,
    Chci se zeptat, zda je jedno jaký bílý jogurt dam, myslím značku, nebo mate už nějakou ověřenou.
    Moc děkuji za odpověď

    1. Dobrý den Veru, pro recept je to jedno, nicméně u nás se z jogurtů v běžné obchodní síti nejvíce ustálila Hollandia, kvůli své chuti i kvalitě. 🙂 Obecně jogurt s dobrým složením by v sobě měl mít pouze mléko plus bakterie mléčného kvašení (případně jiné “hodné” bakterie). Všechny ostatní složky, jako jsou různé škroby, zahušťovadla či gumy svědčí o tom, že jogurt nebyl přirozeně hustý jak má být a při výrobě se to nějakým způsobem dohánělo. B.

  11. Dobrý den, malý miluje mango, myslíte že by byl dobrý nápad ho nějak do dortu zařadit? 🙂 moc děkuji.

    1. Mirko jasně, chuťově se určitě hodí a pokud na něj nemá žádnou reakci, klidně do toho. 🙂 B.

  12. Zdravím 🙂 Zítra budu péct korpus, ale mám větší formu, asi 24cm. To asi bude nízký, že jo? Nemám upéct radši dva a dát je na sebe? Jo a můžu nechat jogurt vykapat v utěrce? Látkové plínky mám jen s obrázky, to nevím, jestli vadí 🙂

    1. Iri, omlouvám se, čtu až dnes. Jestli ho chcete vyšší, určitě je lepší udělat z dvojité dávky nebo dva na sebe, ale předpokládám, že už jste to asi vyřešila. Podařilo se? A ano, jogurt se dá vykapat i v utěrce nebo třeba přes látkový kapesník, kávový filtr či podobně. Snad se dortík vydařil. 🙂 B.

  13. Dobrý den, Baruš (snad se neurazíte za to oslovení ), chtěla bych Vás požádat o názor, jak postupovat v přípravě daného mimi dortíku v případě, že mám dortovou formu jen ve vel. průměru 26 cm ( to je o12 cm víc, než doporučujete). Zdvojnásobit množství ingrediencí, příp. dát jich jen o 3/4 víc? Předem moc děkuji za názor. Hezký den. Janika

    1. Dobrý den Jani, oslovení samozřejmě vůbec nevadí, naopak. 🙂 Co se týče té velikosti, to je hodně těžké si představit, ale já bych si asi upekla dva korpusy samostatně. Když uděláte dvojnásobek, už by to bylo asi hodně těsta a nevím, jestli by se vám to dobře dopeklo, to těsto je takové hodně hutné a těžké, takže takto to bude podle mě největší jistota. A kdyby toho těsta bylo po upečení pro vás moc, lehko to seříznete na požadovanou velikost. Zbytek těsta můžete dát třeba s kréme do skleničky a máte dezert. 🙂 Držím palce, ať to dobře dopadne. B.

  14. Dobrý večer, Baru, v neděli chystám synkovi 1.oslavu narozenin a chci mu upéct dort podle Vás. Myslíte, že si korpus můžu upéct den, dva dopředu?
    Předem děkuji za odpověď. Hezký večer. Vlaďka.

    1. Vladi můžete, i bude lepší, když ho promazete den dopředu, bude vlacnejsi. 🙂 B

  15. Rada bych tento dort upekla synovi k prvnim narozeninam, ale on banan vubec nemusi. Myslite, ze by v receptu sel nahradit banan necim jinym? Dekuji moc za odpoved.

    1. Veru, zkusila bych třeba mrkev, dýni nebo batátu, ale je to jen takový můj tip, nezkoušela jsem to. Tedy do korpusu, do krému si to úplně představit neumím. Tam možná datle, fíky, jablka nebo hrušky. Taky záleží jak sladíte, pokud klasicky, můžete banán i zcela vynechat a normálně osladit, jen u tohoto receptu jsem se snažila o nějakou zdravější alternativu. B.

    2. Hezký den Veru, můžu se zeptat, zda jste banán tedy něčím nahradila a jak to dopadlo? Recept se mi taky moc líbí a naše malá banán taky zrovna nemusí

  16. Dobrý den, prosím Vás, když mám pouze velkou formu 26 cm, mohu množství surovin zdvojnásobit? Máme dvojčata tak bych udělala jeden velký dort. Děkuju za odpověď

    1. Dobrý den Pavli, můžete, jen to bude chtít víc času. Nebo můžete i upéct dva korpusy samostatně a pak je spojit v jeden, lépe se to tak asi propeče. 🙂 B.

      1. Dobrý den, dnes peču tento dort dcerce k prvním narozeninkám a zkoušela jsem dát všeho o trošku víc mám srdcovou formu o průměru 24 cm a tak snad se dílko podaří.. Jogurt mám na odkapání v lednici a nikdy jsem před tím nic podobnýho nedělala snad jen banánový chléb tak jsem zvědavá jaké to bude a snad se to povede 🙂

          1. Petro super, tak to má být! Jsem ráda, díky za zprávu. 🙂 B.

  17. Dobrý den, jen bych se chtěla ujistit, pokud budu dělat dvojitou dávku těsta, musim dat i dva prášky do pečiva? Dnes budu synovi dort pect, tak se snad povede 🙂 Děkuji a hezky den, Barca.

  18. Hezký den Báro, moc děkuji za recept. Dort byl vyborny. Davidkova porce sice skončila na jeho hlavě, ale nám moc chutnal 🙂

  19. Dobry den, chystam se pect dortik dcerce.
    Myslite, ze muzu misto bezfosfatoveho prasku do peceni pouzit sodu bikarbonu? Nebo by to mohlo zmenit chut? Dekuji

    1. Domčo, ona je jedlá soda jednou ze složek bezfosfátového prášku, takže to asi bude v pohodě. Jen teda někdy je obtížné vychytat si množství, aby dort vzešel a zároveň nebyl po sodě cítit (mně osobně to třeba na chuti vadí, když se to s ní přežene). 🙂 B.

  20. Dobrý den, mohu něčím nahradit bezfosfátový kypřící prášek, když doma aktuálně nemám? Děkuji.

    1. Dobrý den Jane, bezfosfátový kypřící prášek má stejné vlastnosti jako klasický, jen je to zdravější alternativa, ale použít samozřejmě můžete i ten klasický, pokud je vám to jedno. 🙂 B.

  21. Dobrý den, zkusila jsem dortík upéct před dcerčinými narozeninami, ale jsem z něj dost nešťastná, ten jogurtovo-banánový krém je žel natolik řídký, že se z korpusu roztéká, ten se kvůli tomu rozjíždí a na pohled je to celé nevzhledné. Předepsaný postup jsem dodržela. Nedá se s tím něco dělat, aby se toto nedělo? Děkuji.

    1. Hanko, to musí být špatně vykapaný jogurt, jinak není možné, že by to neztuhlo. Když se jogurt správně vykape, tak má konzistenci jako lučina, je tedy opravdu pevný a krém by se takto roztékat neměl. Zkuste na této části zapracovat, třeba to s nástroji, které jste použila, bude chtít trošku více času. Jinak je to recept opravdu mnoha a mnoha maminkami vyzkoušený a vždy bez problémů. Držím palce! B.

      1. Děkuju za odpověď :), jogurt tuhý byl, nechala jsem jej vykapat přes 24hod. přes tenké plátno, myslím, že to spíš způsobily banány v něm. Tak budu dělat na narozeniny bez nich,snad se to podaří.

  22. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli se forma ma vymazat nebo dat pečící papír? Děkuji 🙂

    1. Kristýnko, obě varianty jsou možné, vyberte podle toho, co vám více vyhovuje. Vysypávání zanechává poprašek na hotovém těstě, pečící papír zase dělá spáry po obvodu. Když ho ale namočíte do vody a zmačkáte, lépe s ním formu vyložíte. 🙂 B.

  23. Dobrý den, napadlo mě ten bílek vyšlehat a těsto by bylo méně tuhé. Nepokazím tím nic? A můžu místo jogurtu udělat to stejné s tvarohem?

    1. Miriam určitě můžete, funkčně lze oboje. 🙂 Jen u toho tvarohu – tam je vysoký obsah bílkovin na roční dítě, takže z toho důvodu jsem použila jogurt. Pokud toho ale nesní nálož, i tvaroh může být. 🙂 B.

      1. Moc děkuji! Zkusím to. Slavíme už tuto sobotu. Zkusila jsem,že i jahody mu chutnají, ale nejvíce maliny,takže to udělám jemu na míru. Potom by to šlo i se zakysanou smetanou také,že? Omlouvám se za tolik dotazů… 🙂

        1. Ano, může být, ta je ale zase tučnější a může ve větším množství projímat, ale předpokládám, že to nezbagruje všechno sám. Ale zakysanou smetanu už taky určitě může. Opět je potřeba nechat ji vykapat, stejně jako jogurt. 🙂 B.

  24. Dobry den, cim nahradit vejce? Syn zatim nemel bilek. A da se krem pripravit z rostlinneho jogurtu a slehacky? Bude drzet? Potrebujeme nemlecnou variantu. Dekuji.

    1. Zdeňko, dejte klidně místo jednoho celého vejce dva žloutky. Z rostlinného jogurtu netuším, neumím s těmito alternativami příliš pracovat, a doporučila bych tedy najít si spíše přímo bezmléčný krém – třeba u Lucie mlíko nepije. 🙂 B.

  25. Dobrý den, Barunko,
    Je možné nahradit olej máslem? V jakém poměru?
    Korpus jsem zkoušela dnes. Ne jako dort, ale muffiny do ruky a je úplně senzační. Zatím nejlepší, co jsem pro dcerku pekla.

    1. Jani, funkčně asi ano, másla trošku více, než oleje, ale já se to snažím takto nepoužívat, protože s máslem se nemá pracovat při vysokých teplotách. Pak se totiž přepaluje a je karcinogenní. I z toho důvodu je v receptu olej. Pokud už, dávám ghíčko. B.

  26. Dobrý den, chci se zeptat na ten kyprici prasek, budu kupovat z lékárny bio bezfosfatovy, ale má 150g, kolik gramů přijde do tohoto receptu?

    1. Kristýno, běžný malý pytlíček kypřícího prášku má 12 g, dejte tedy tak. 🙂 Jen u těch velkých balení pozor, ten prášek časem “vyčpí” a ztrácí své vlastnosti, dobře jej uzavřete a neuchovávejte dlouho. B.

      1. Mohla bych ještě dotaz?? Já blbá si spletla den, kdy budu dort dělat, myslela jsem, ze zítra, ale budu ho dělat až pozítří, tj.ve čtvrtek. Jenze uz jsem dala prekapavat ty jogurty, co teď? Můžu ho pak použít ve čtvrtek nebo mám zítra udělat raději nový?? Děkuji moc za odpověď

        1. Kristy, pokud byly jogurty čerstvé, tak to úplně v klidu dejte do nějaké misky s víčkem (vykapané) do lednice a v pohodě vám to vydrží do dalšího dne. Nebo i více dnů. 🙂 B.

          1. No, kupovala jsem dnes ráno Hollandia jogurty, a potom dala prekapat do ledničky.
            Tak jo, snad se nic s tím pak nestane, nechám to o pár hodinek déle vykapat raději, děkuji moooc 😊

    1. Katko, možná ano, ale obávala bych se konzistence, mixované to nejspíš bude tekutější. B.

  27. Naprostá bomba. Tedy alespoň pro mě, mám ráda nesladke a zdravé, tak tento dorticek mi maximálně vyhovuje. I maly trochu pojedl a to je co říct, protože teď má období kdy skoro nic nejí. Poprvé jsem ovoce mixovala a vyšla z toho spíš (taky dobrá) silnější palačinka. Za mě tedy opravdu ovoce spíše strouhat. A ještě jsem oddělila bílky od zloutku a nakonec zamichala do těsta sníh z bílků. Moc děkuji za tento dorticek, už hledam příležitost, kdy ho upéct znovu. 😊

    1. Leni super, díky za pochvalu i zprávu s tím ovocem – jsem ráda že jste to i pro ostatní maminky vyzkoušela. 🙂 B.

  28. Našemu malému oslavenci jsem upekla tento úžasný dort! Vůbec nebylo poznat, že tam není přidány cukr, jen ovoce. Oproti receptu jsem do těsta korpusu přidala lžičku kakaa (pro krásnou barvu) a bílky jsem vyslehala, aby byl dort nadychanejsi. Místo prášku do pečiva jsem dala lžičku jedle sody. Krém mě velmi překvapil. Ze dvou okapanych jogurtu a dvou banánů ho bylo tolik, že ještě zbyl synovi na svačinu. Určitě budu péct znova, nejen k prvním narozeninám. Děkuji za recept 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *