Quinoa sušenky (od 8 měsíců)

Jsou přirozeně bezlepkové, nepotřebují žádné extra doslazování a hodí se tím pádem i pro menší strávníky. Quinoi navíc mohou poděkovat za vyšší obsah bílkovin. Chutí i vzhledem připomínají sušenky makové, ale děti je mohou jíst dříve než mák samotný. 🙂

Na cca 40 sušenek:

  • 100 g quinoy (použila jsem hnědou)
  • 2 vejce
  • 1 zralý banán
  • 4 lžíce javorového sirupu (můžete použít i jiný a nebo žádný)
  • 50 g přepuštěného másla
  • 200 g hladké rýžové mouky
  • hrst rozinek
  • 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)

Quinou propláchněte horkou vodou a dle návodu na obalu uvařte do změknutí (většinou ji stačí zalít dvojnásobným množstvím vody a vařit cca čtvrt hodiny, ale pro jistotu na obal raději stejně mrkněte). Uvařenou ji pak propláchněte a nechte dobře okapat.

Až quinoa vychladne, smíchejte ji s rozpuštěným máslem, vejcem a sirupem. Poté přidejte rozmačkaný banán, velkou hrst rozinek, kypřící prášek a postupně zapracujte rýžovou mouku. Pokud kypřící prášek používat nechcete, zkusila jsem pro tento případ i verzi bez něj a recept stále funguje, jen s ním jsou sušenky vzhlednější.

Lžící tvořte malé hromádky (nechte si místo, aby se měly kam roztéct) na plech vyložený folií či papírem. Já jsem použila trhací pečící papír, který mi v rámci spolupráce zaslala společnost FINO. Musím říct, že se s ním krásně pracuje, vůbec se nekroutí a sušenky se z něj snadno odlepují.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzduch) cca 10 – 15 minut, zkrátka dozlatova dle zkušeností s vaší troubou.

Sušenky samozřejmě můžete různě obměňovat. Pro starší děti zkuste třeba verzi s kakaem či oříšky.

Dětská specifika:

Pokud budete dělat sušenky pro nejmenší, doporučila bych vynechat sirup a místo něj použít o jeden banán navíc. Myslím si, že by to mělo fungovat a malým dětem stačit.
Taktéž můžete i do roka nevhodné celé vejce nahradit pouze žloutky.

bezlepkovébezmléčnédo 1 rokumlsáníod 1 rokuod 3 letquinoasušenkysvačiny

27 komentáře - “Quinoa sušenky (od 8 měsíců)”

  1. Zdravím, dá se rýžová mouka nahradit i klasickou hladkou špaldovou? Bude to mít stjený efekt? Díky

    1. Domčo, nebudou samozřejmě už bezlepkové, ale myslím si, že v tomto případě to půjde bez problémů. 🙂 B.

    2. Dobrý den, dnes jsem zkoušela, ale vyšly mi z toho spíš placky než sušenky – po upečení byly vevnitř pořád mokré. Vzhledem k alergii na vejce jsem vejce nahradila lněným semínkem, místo rýžové mouky jsem dala pul normální půl kokosovou. Těsto bylo poměrně hutné, udělala jsem rovnou placky a víc se neroztekly. Je chyba v absenci vejce nebo to tak má být?

      1. Míšo, chyba bude nejspíš v kombinaci obojího. Udělala jste z toho úplně jiný recept s úplně jinými vlastnostmi. Největší podíl viny bych asi viděla v té kokosové mouce, ta se chová a saje naprosto jinak než klasická. I chybějící vejce v tom samozřejmě mohlo sehrát roli. Důležité je, jestli sušenky chutnaly. 🙂 B.

        1. Chuťově byly dobré, jen tím, že byly mokré, nebudou asi moc trvanlivé. Tak nevím, jestli má cenu zkoušet s ryžovou moukou, jestli to může dopadnout jako sušenky i bez vejce.

  2. Jsou vyborne, u nas maji velky uspech. Pridala jsem lzici kakaa. Premyslim,cze je vyrobim i jako vanocni cukrovi!

  3. Miluju Váš blog a Vaše recepty. A můj syn také. ☺️ Často podle nich vařím. Už jsem vyzkoušela cuketové rizoto, sekanou s červenou čočkou, zapečenou quinou a já už nevím, co všechno. Dneska peču sušenky. První várka je upečená a už jsem musela ochutnat. Jsou prostě mňam. 😍😋 Těším se, až se vzbudí syn a ochutná. Snad mu budou taky chutnat. Moc díky za tyhle stránky. ♥️ Vaše velká fanynka Veronika

    1. Dobrý den Veru, moc děkuju za milou pochvalu, právě takové krásné zprávy pro mě hodně znamenají a ženou mě kupředu. Jsem moc ráda, že vám s prckem chutná. 🙂 B.

    1. Syrové, hned v prvním kroku postupu pak máte napsáno, že ji máte uvařit. 🙂 B.

  4. Rýžovou mouku jsem neměla, nahradila jsem ji pohankovou. Na příště seženu hnědou quinou, s tou světlou nejsou tak hezké 😄 Ale byly úžasné, pochutnala si na nich i malá 10m. Už se těším, až je zopakuju!

    1. Mončo, já myslím, že jste si s tím skvěle poradila. 🙂 Díky za zprávu! B.

    1. Jakýmkoliv jiným sladidlem – jiným sirupem (třeba datlovým, rýžovým) nebo medem či cukrem. Dle chuti. B.

      1. Děkuji nakonec jsem dělala s javorový sirupem a musim říct že sušenky jsou vynikající 😉, malému 15 měsíců moc chutnalo a zbytku rodiny taky. Určitě budu dělat častěji. Quinou jsem měla poprvé a velmi mile mě překvapila 👌.

  5. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, čím je možné nahradit máslo? (Máme doma dietu bez BKM – bílkovina kravského mléka.) Sádlo nebo třeba olej?

    1. Jani ano, můžete olej, nebo třeba Alsan, ale pokud vím, v kvalitně udělaném ghíčku by BKM být neměla (třeba značka České Ghíčko to deklaruje a alergici jej většinou snáší velmi dobře), takže recept můžete udělat tak, jak je. B.

  6. Dobrý den,

    děkuji za skvělý recept! Zbyla mi quinoa z ranní kaše, takže u nás bez banánu, ale s jablíčky a skořicí a jen s malinkým množstvím sirupu.

    Tereza

  7. Dobrý den, sušenky se mi bohužel neroztékají ale zůstávají mi hrudky. Nevím jestli jsem neměla dát více žloutků, když nedávám vejce s bílkem.
    Děkuji za radu. Radka

    1. Radko, dva žloutky za jedno celé vejce, ale jestli se vám konzistence nezdá, klidně ještě přidejte, nic se nestane. 🙂 B.

  8. Chuťově jsou sušenky vynikající. Ale ačkoliv jsem se držela receptu, tak mi na plechu po upečení zůstaly hrudky, které se nikam neroztekly.

  9. Dobrý den, zkoušela jsem včera a jsou výborne 😊 zadání znělo “sušenky s puntíky” a tak jsem zkoušela variantu s rozinkami navrchu, s kousky ovocné kůže, s kousky 100% čokolády nebo s mrazenymi boruvkami… všechny byly vyborne, ale nejvíc se asi povedly ty s mrazenymi boruvkami… příště ještě pridam trochu citronové kury. Olizoval se jak syn (20 měsíců), tak přítel 🙂 děkuji moc za skvělý recept!

  10. Dobrý den, držela jsem se do puntíku receptu, ale sušenky se mi také neroztékají 🤔 Čím to může být a jak docílit lepší konzistence? Mám přidat příště do směsi třeba trochu mléka? Uprostřed pečení jsem je nakonec rozplácla lžící 😉

    Chuťově mi přišla nejlepší varianta s kakaem a strouhaným kokosem 😋

    Krásný den
    Dana

    1. Danuš, může to být savostí mouky, některé druhy sajou více či méně, a to i napříč značkami. Troškou mléka určitě naředit můžete, když se vám zdá těsto hutné (tj. mouka byla hodně savá). B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *