Kapustovo-fazolové karbanátky (od 1 roku)
V receptech tak nějak úplně pozapomněla na kapustu a zjistila jsem to až tehdy, kdy jste poptávali recept na kapustové karbanátky bez masa. Tak jsem to hned napravila a jedny pro vás vytvořila. 🙂
Na cca 16 placek (4 porce):
- 250 g kapusty (asi půlka středně velké)
- 240 g vařených červených fazolí
- 2 vejce
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 50 g strouhaného sýra (použila jsem grana padano)
- 80 g strouhanky
- 40 g rýžové (či jiné) mouky
- sůl dle chuti
Kapustu naloupejte na listy a dobře omyjte (zvláště ve spárách uvnitř košťálu zůstává často nepořádek). Hoďte do hrnce s vroucí vodou a krátce povařte (cca 5 minut), aby se vám kapusta lépe mixovala.
Do mixéru dejte uvařené fazole (pokud máte z plechovky, tak pouze fazole bez nálevu), nakrájenou spařenou kapustu, dvě vejce, sýr, česnek a cibuli. Rozmixujte na pyré (nemusí být úplně do hladka, pokud to nepreferujete).
Dochuťte solí a zahustěte strouhankou a moukou. Její množství se může mírně lišit dle toho, jak šťavnatou jste měli kapustu, proto si případně množství dolaďte tak, aby se vám s hmotou dobře pracovalo. Pokud nemáte mouku rýžovou, můžete použít například kukuřičnou, pohankovou či klasickou pšeničnou či špaldovou.
Z těstíčka tvarujte placky o velikosti karbanátků. Ty pak můžete smažit na pánvi s malým množstvím tuku, či zdravěji upéct taky na tukem potřeném plechu v troubě (180°C horkovzduch přibližně půl hodiny). Pokud si chcete ušetřit práci a mít jídlo z jednoho pekáče, můžete na plech do trouby přihodit i brambory a upéct si tak přílohu. Velké kousky brambor doporučuju chvilku předvařit, tenčí plátky není potřeba.
Dětská specifika:
Musím říct, že jsem moc překvapená. Původně jsem si myslela, že tento recept vůbec zkoušet nebudu, sama moc fazole nemusím…ale pak převážila zvědavost a touha poskytnout synovi zdravou stravu….a wau!!! je to úplně výborný jídlo!!!!
Jéé tak to jsem ráda, Nikol, moc díky! 🙂 B.
Mohu nahradit růžičkovou kapustou? 😊
Pavli ano, myslím, že by to mělo jít v pohodě. 🙂 B.
Absolutně vynikající, obě děti (1r, 2r) se mohli užrat a dospělákům chutnali taky moc. Děkujeme!
To mám radost, moc děkuji! 🙂 B.
Dnes jsme zkoušeli k obědu a malé bohužel nejely. Převládala chuť fazoli nad kapustou. Postup jsem dodržela přesně. Nebyly ani tak zelené jako na fotce. Nevím jestli to bylo kapustou.
Karbanatky vubec nebyly zelene naopak spis cele hnede :€
Téda, nám (mně, manželovi i synkovi 2,5 roku) chutnalo moc, a vůbec nevadilo, že nejsou zelené 🙂 Děkuji za další výborný receptík – mě snad díky Vám ještě začne bavit vaření 🙂
Lindo, to mě moc těší, že vás to vaření se mnou tak baví, děkuji 🙂 B.