Tartaletky s mangovým krémem (od 1 roku)

Na cca 20 košíčků:
- 150 g přepuštěného másla
- 2 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- 300 g hladké špaldové celozrnné mouky (lze použít i klasiku)
Na krém:
- 250 g (1 kelímek) ricotty
- 180 g (1 kelímek) zakysané smetany
- 100 g Šmakouna meruňka (lze použít i jiný sladký či natural)
- 200 g měkkého manga
- 60 g másla
- lžíce medu
Začněte nejdříve přípravou krému, aby měl čas zatuhnout a dobře se vám s ním pak pracovalo při plnění košíčků. Mango tedy rozmixujte s rozpuštěným máslem, medem, zakysanou smetanou a Šmakounem na pyré, do kterého pak pustupně zašlehejte ricottu. Dejte do lednice vychladit.

Změklé ghíčko v míse vypracujte se žloutky, cukrem a moukou v kompaktní těsto. Nemělo by být příliš lepivé, zároveň ale není úplně extra tvárné a může se lehce drolit. Nám ale stačí s těstem pracovat rukama, proto se tím nemusíme vůbec trápit.
Formičky jemně vytřete tukem a namačkejte do nich těsto na šírku cca 3 – 5 mm. Uprostřed pečlivě vymačkejte do důlku, jinak byste totiž po upečení neměli co plnit, protože těsto se ještě trošku “slije” při pečení. Na dně propíchněte vidličkou a upečte při 180°C dozlatova. V mojí horkovzdušné troubě to trvá přibližně 15 minut.
Hotové košíčky nechte vychladnout a poté vyklopte. Krém dejte do zdobícího sáčku a košíčky naplňte. Ozdobte ovocem, můžete případně i přelít želatinou, aby ovoce neosychalo (u nás to nemá smysl, mizí to ze stolu bleskově).
Dětská specifika:
Vypadá to krásně! Šel by něčím nahradit Šmakoun? Použít třeba jen bílky nebo úplně vynechat?
Zkusila bych tvrdý tvaroh nebo tvaroh v alobau. 😉 B.