Štěpánská hovězí pečeně (od 1 roku)

Kdo mě už nějakou tu dobu sleduje, jistě pochopil, že klasickou českou kuchyni u mě příliš nenajde. Nejsem žádným jejím velkým milovníkem, a to hlavně proto, že česká jídla zpravidla nejsou nic moc hodnotného nebo nutričně vyrovnaného. Buď jsou smažená, nebo zahuštěná hromadou mouky, případně chybí zelenina a podobně. Na druhou stranu ale pociťuji potřebu vám takové recepty nabídnout a ukázat, že se to dá dělat jinak, lépe, poctivěji a zdravěji. Vytvořila jsem tedy sérii variací na klasické české recepty – v mojí, zdravější a baby verzi. I tato štěpánská uvedená kritéria samozřejmě splňuje.

Na cca 4 porce:

  • cca 500 g hovězího masa (zadní, váleček, loupaná plec či podobně)
  • 2 vejce natvrdo
  • 2 středně velké cibule
  • 200 g batátů
  • 2 lžíce sádla
  • cca 400 ml vývaru či vody
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • sůl a pepř dle chuti

Začněte nejdříve přípravou masa. Celý kus vybraného hovězího osolte, opepřete a v polovině rozkrojte tak, aby se do něj dalo zabalit celé vejce. Pokud nestačí pouze jeden řez, můžete udělat i tři podélné, čímž kus masa jakoby protáhnete a vytvoříte kapsu. Okořeňte maso i uvnitř.

Do kapsy v mase vložte dvě natvrdo uvařená a oloupaná vejce (máte-li větší kus masa, do kterého se vejde vajec více, můžete samozřejmě adekvátně tomu přidat). Provázkem, který je na pečení vhodný (koupíte v domácích potřebách) maso omotejte a stáhněte, aby se vejce neuvolnila. Postup jsem se vám pokusila vyfotit níže.

V hrnci nebo větší pánvi rozpalte sádlo a maso na něm ze všech stran opečte. Poté jej odložte stranou a ve výpeku a tuku osmahněte také nahrubo nakrájenou cibuli. Až začne chytat barvu, přihoďte oloupanou a na kostičky nakrájenou batátu a společně dodělejte dozlatova. Troubu mezitím předehřejte na cca 180°C.

Celou směs z pánve přemístěte do pekáčku, přihoďte koření a vložte opečené maso. Přikryjte poklicí, podlijte vodou (množství případně uzpůsobte dle velikosti pekáče tak, aby maso bylo alespoň částečně ponořené) a šoupněte do trouby. Pečte do změknutí masa, doba závisí na velikosti kusu, nicméně počítejte zhruba se dvěma hodinami.

Z pekáče vyjměte hotové maso a koření, a zbytek rozmixujte na omáčku. V případě chuti a potřeby můžete omáčku ještě dochutit solí či pepřem. Upečené maso krájejte na plátky tak, aby vajíčko ve středu udělalo krásný efekt jako na obrázku.

Podávejte například s rýží, knedlíkem, kuskusem či bramborovou kaší.

Dětská specifika:

Recept řadím do kategorie od 1 roku hlavně kvůli přítomnosti celého vejce, které by v kombinaci s masem mohlo být přílišnou zátěží v podobě vyššího množství bílkovin. Pokud k tomu ale v rámci porce přihlédnete a vaše dítě dobře snáší cibuli, nebála bych se vyzkoušet ani dříve. Samozřejmě bez soli, šetřete i na koření.
Pozor na horší stravitelnost a nadýmavost cibule.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *