Slaný mrkvový koláč (od 1 roku)

Začalo jaro a s ním přichází Velikonoce. A taky moje snaha a nálada zdobit, pěstovat květy a zkrátka získat do života zase trošku barvy po zimě. A asi i proto vznikl tento koláč, který se skvěle hodí na Velikonoce, ale potěší vás jistě i kdykoliv jindy během roku.

Na těsto do formy o průměru cca 22 cm:

  • 200 g hladké celozrnné špaldové mouky (lze i bílou)
  • 140 g sádla (přepuštěného másla)
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na náplň:

  • 350 g mrkve
  • 100 g ricotty
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 50 g tvrdého sýra (gouda)
  • 3 vejce
  • lžička soli (nebo jinak dle chuti)
  • jedlé květy či listy na ozdobu

Sádlo nechte rozpustit nebo mírně rozehřejte a společně s vejcem, moukou a špetkou soli vypracujte v těsto. Tento typ těsta je křehčí, je tedy potřeba s ním pracovat spíše v rukách, válí se špatně, nicméně mám ho ve slaných koláčích moc ráda, protože chutná skvěle, a tak mu i trošku toho složitějšího zpracování ráda odpouštím. 🙂

Těstem pokryjte dno zvolené formy, nezapomeňte ani na cca 1,5 cm vysoké okraje. Já jsem ve výrobě tohoto koláče šla ještě dál, když jsem si s jeho tvarem vyhrála s pomocí speciálního pečícího papíru 2 v 1 s přídavkem alobalu, který jsem v rámci spolupráce dostala od firmy FINO. S malou jsme se u toho trošku vyblbly a vyzkoušely více tvarů i velikostí, nejvíce se nám nakonec líbilo vajíčko (doufám teda že je poznat, že je to vajíčko? :-)). Co vám můžu poradit jako osvědčené: počítejte se spíše jednoduchými tvary, a boční stěnu, pokud má držet těsto, vždy udělejte z alespoň 3x přehnutého papíru, aby vám váhu těsta udržela. Z tohohle papíru se dají dělat i různé kapsy, lodičky, mističky a podobně.

Těsto ve formě propíchněte na několika místech vidličkou a dejte předpéct na 10 minut při 180°C do trouby.

Mezitím si udělejte náplň. Mrkev nakrájejte na tenká kolečka a uvařte do změknutí. Vodu poté slijte a mrkev společně se smetanou a vejci rozmixujte. Do mrkvového pyré vmíchejte zbytek ingrediencí, sýr přidejte nahrubo nastrouhaný.

Celou směs nalijte do předpečené těsto, případně i ozdobte jedlými květy, listy či bylinkami, a dejte do trouby na 150°C. Pečte dozlatova, počítejte se zhruba 40 minutami času. Před podáváním nechte vychladnout.

Dětská specifika:

Recept řadím do kategorie od 1 roku především kvůli obsahu několika druhů sýra a také vajec. Jde o vyšší obsah bílkovin, které by mohly zatěžovat ledviny.
Malým dětem se často nedoporučuje celozrnné pečivo (a tedy ani zde použitá mouka). Je to ze dvou důvodů: 1) Může být hůře stravitelné, 2) Výrobci jej často šidí, používají mouku bílou, a aby působilo více jako celozrnné, dohánějí barvu otrubami, které mají ostrou slupku a mohou způsobit problémy v trávícím traktu. Na příjem celozrnných potravin tedy dítě učte postupně, a jejich podíl ve stravě pomalu navyšujte, dokud se střevo nenaučí tento druh potravy zpracovávat. Pokud vaše dítě není na celozrnnou mouku zvyklé, použijte tedy klasickou bílou.

hlavní jídlamlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *