Slaný mrkvový koláč (od 1 roku)
Začalo jaro a s ním přichází Velikonoce. A taky moje snaha a nálada zdobit, pěstovat květy a zkrátka získat do života zase trošku barvy po zimě. A asi i proto vznikl tento koláč, který se skvěle hodí na Velikonoce, ale potěší vás jistě i kdykoliv jindy během roku.
Na těsto do formy o průměru cca 22 cm:
- 200 g hladké celozrnné špaldové mouky (lze i bílou)
- 140 g sádla (přepuštěného másla)
- 1 vejce
- špetka soli
Na náplň:
- 350 g mrkve
- 100 g ricotty
- 100 g smetany ke šlehání
- 50 g tvrdého sýra (gouda)
- 3 vejce
- lžička soli (nebo jinak dle chuti)
- jedlé květy či listy na ozdobu
Sádlo nechte rozpustit nebo mírně rozehřejte a společně s vejcem, moukou a špetkou soli vypracujte v těsto. Tento typ těsta je křehčí, je tedy potřeba s ním pracovat spíše v rukách, válí se špatně, nicméně mám ho ve slaných koláčích moc ráda, protože chutná skvěle, a tak mu i trošku toho složitějšího zpracování ráda odpouštím. 🙂
Těstem pokryjte dno zvolené formy, nezapomeňte ani na cca 1,5 cm vysoké okraje. Já jsem ve výrobě tohoto koláče šla ještě dál, když jsem si s jeho tvarem vyhrála s pomocí speciálního pečícího papíru 2 v 1 s přídavkem alobalu, který jsem v rámci spolupráce dostala od firmy FINO. S malou jsme se u toho trošku vyblbly a vyzkoušely více tvarů i velikostí, nejvíce se nám nakonec líbilo vajíčko (doufám teda že je poznat, že je to vajíčko? :-)). Co vám můžu poradit jako osvědčené: počítejte se spíše jednoduchými tvary, a boční stěnu, pokud má držet těsto, vždy udělejte z alespoň 3x přehnutého papíru, aby vám váhu těsta udržela. Z tohohle papíru se dají dělat i různé kapsy, lodičky, mističky a podobně.
Těsto ve formě propíchněte na několika místech vidličkou a dejte předpéct na 10 minut při 180°C do trouby.
Mezitím si udělejte náplň. Mrkev nakrájejte na tenká kolečka a uvařte do změknutí. Vodu poté slijte a mrkev společně se smetanou a vejci rozmixujte. Do mrkvového pyré vmíchejte zbytek ingrediencí, sýr přidejte nahrubo nastrouhaný.
Celou směs nalijte do předpečené těsto, případně i ozdobte jedlými květy, listy či bylinkami, a dejte do trouby na 150°C. Pečte dozlatova, počítejte se zhruba 40 minutami času. Před podáváním nechte vychladnout.
Dětská specifika:
To je fakt moc efektní a krásný:) lákalo by mě to třeba s brokolicí, špenátem… obojí se taky k sýru hodí. někdy snad vyzkoušíme:)
Jane, super zní oboje, určitě to bude dobrota, tak vyzkoušejte a dejte vědět 😉 B.
Naprosto luxusni👍 neměla jsem ricotu, tak byla improvizace s cotagge a zakysanou, ale je to parádní, tak snad děti ocení 😉
Maruško, moc děkuju za pochvalu, a poradila jste si skvěle! 🙂 B.