Špenátové palačinky (od 1 roku)

Zelená barva u nás nefrčí. Ale nějakým zázrakem se stalo, že zelená palačinka je cool. Je tak cool, že se jimi láduje dokonce i naše zarytá odpůrkyně špenátu. 🙂

Na cca 8 palačinek:

  • 200 g čerstvého špenátu či 200 g mraženého (váženo ve zmrzlém stavu)
  • 1/2 hrnku žitné mouky
  • 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 1,5 - 2 hrnky mléka

Pokud použijete mražený špenát, nechte jej nejdříve přirozeně povolit, nebo rychleji spařte horkou vodou, aby rozmrznul. V obou případech jej pak každopádně dobře vymáčkněte od vody. Pokud máte špenát čerstvý, nemusíte s ním dělat nic navíc.

Přemístěte špenát do mixéru a rozmixujte společně se dvěma vejci. Poté postupně nalijte mléko a mouku a vyšlehejte v těsto klasické palačinkové konzistence. Pokud budete dělat palačinky naslano, přidejte taky špetku soli. Mléka dejte nejdříve méně a až v případě potřeby dolaďte zbylým množstvím – každá mouka totiž saje jinak.

Smažte v dobře rozpálené pánvi, v kvalitní to jde i zcela bez tuku (vyzkoušeno).

Palačinku můžete namazat například lučinou či kozím sýrem a doplnit o šunku, vejce, tvrdý sýr, listový špenát, červenou řepu či jinou zeleninu. Karolínce chutnají palačinky i nasladko – třeba s borůvkovou marmeládou.

Dětská specifika:

Recept vzhledem k obsahu mléka a celých vajec řadím do receptu od 1 roku.
Myslím si ale, že pokud mléko nahradíte vhodným rostlinným (ovesným či rýžovým), případně vodou, mohl by být funkční a vhodný i pro děti mladší 1 roku.

hlavní jídlamlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

3 komentáře - “Špenátové palačinky (od 1 roku)”

  1. Opět výborný recept! Dnes jsem doplnila domácí bylinkovou lučinou, sunkou a pro dospěláky restovanou zeleninou (cibule,paprika,žampiony). Moc vám děkuji za inspiraci pro každodenní uspokojování hladových bříšek celé rodiny 👍

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *