Miminkovský dort (nejen) k prvním narozeninám

Kuchařka Máma v kuchyni 2 má v závěru speciální kapitolu, ve které najdete recepty pro různé příležitosti během celého roku. Najdete tam třeba vánoční cukroví, velikonočního beránka nebo letní sirupy. Důležitou událostí roku je bezpochyby i oslava narozenin, těch prvních obzvláště. Na dort pro ročního prcka jsou kladeny vysoké nároky, ve kterých vy často tápete a na vhodný dort se ptáte, proto jsem se rozhodla exkluzivně recept z kuchařky uvolnit i na blog, aby byl přístupný pro všechny maminky, které hledají dort k narozeninám, který bude nejen vhodný pro roční dítě, ale bude zároveň chutnat i dospělým. A těm opravdu taky chutná! 😉😊

Na korpus (do malé dortové formy – cca 18 cm):

  • 2 zralé banány
  • 2 jablka
  • 2 vejce
  • 150 ml oleje
  • 200 g hladké mouky (může být i špaldová)
  • 1 bezfosfátový kypřící prášek

Na krém:

  • 3 zralé banány
  • 2 velké kelímky jogurtu (2x 500 g)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • libovolné vhodné ovoce na ozdobu

Krém u tohoto dortu je z překapávaného bílého jogurtu, což je úprava, která trošku déle trvá. Počítejte tedy s tím, že je potřeba začít minimálně o jeden den dříve, kdy smícháte dva bílé jogurty a nalijete je do cedníku vystlaného plátýnkem či čistou látkovou plenou. Cedník postavte na hrnec tak, aby mohla tekutina bezpečně odkapávat do něj, přiklopte poklicí či mikrotenovým sáčkem a dejte na 24 hodin do lednice. Za tuto dobu by měl jogurt zhoustnout na pevný krém a vy můžete začít péci korpus.

Jablko oloupejte a nastrouhejte na struhadle na jemných slzičkách, aby spíše než kousky vytvořilo něco jako kaši nebo pyré. Banán oloupejte a taktéž rozmačkejte na kaši. V míse ovoce vymíchejte společně s vejci, olejem, kypřícím práškem a moukou v těsto, které má podobnou hustotu jako třeba bábovkové. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 30 minut, případně déle, dle zkušeností s vlastní troubou.

Překapaný jogurt smíchejte se třemi dobře rozmačkanými banány a případně i lžící citronové šťávy, aby neměl tendenci černat. Dobře vychlaďte.

Hotový korpus rozpulte, promažte polovinou krému (případně můžete promazat i marmeládou nebo přidat kousky ovoce), přiklopte a zbylým krémem namažte také shora. Dále zdobte dle vlastních představ různými druhy ovoce, o kterém víte, že prckovi chutná a zároveň je bez problémů snáší. Všechno nejlepší k narozeninám! 🙂

Kvůli častým otázkám ještě doplním: korpus obsahuje větší množství banánu, který v něm těžkne, výsledné těsto je tedy více hutné a mazlavé. Je to trošku daň za toto alternativní slazení, nečekejte tedy nadýchaný piškot plný bublin, nicméně na chuti to dortu rozhodně neubírá. Taktéž s tím počítejte i při pečení, že korpus je mokřejší a vláčnější. Banán ovlivňuje i barvu korpusu – těsto není úplně klasicky žluté, ale spíše našedlé. 

Často se taky ptáte, jestli můžete udělat dort dopředu. Ano, klidně můžete – den dva navíc určitě snese. Krém je naopak nutno připravit předem, neboť je třeba nechat nejdříve vykapat jogurt (doporučený čas lze i trošku zkrátit, ale čím kratší dobu bude jogurt vykapávat, tím tekutější bude krém). Dort můžete dopředu i promazat, chuti to opět prospěje, neboť korpus krém trošku nasaje a zvláční. Jediné, co bych nechala až na závěr, je zdobení čerstvým ovocem – to by vám delší dobu dopředu okoralo nebo zvadlo, případně v krému i zkyslo. Tedy korpus, krém i promazání můžete klidně udělat dopředu, a ovocem ozdobte až před oslavou. 🙂

Dětská specifika:

Dort k prvním narozeninám zpravidla bývá také první větší pochoutkou, se kterou se dítě setkává. Pokud vaše dítě doposud nepotkalo bílý cukr, smetanu, tvaroh či celozrnnou mouku, nedoporučovala bych mu tyto suroviny dávat ani do prvního dortu. S novými chutěmi začínejte vždy postupně a v malém množství.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let).
Tvaroh, smetana, mascarpone a další mléčné výrobky s vyšší tučností a také vyšším obsahem bílkovin mohou zatěžovat ledviny a také projímat, není tedy dobré je volit na první ochutnávku prostřednictvím krému v takto vysoké míře.
Dort jsem se snažila vyladit co nejvíce tak, aby splňoval příšná kritéria pro nejmenší strávníky, zároveň ale aby chutnal i zhýčkanějším jazýčkům dospělých. Přesto, pokud zastáváte názor, že "pro jednou se nic nestane" a také že "narozeniny jsou jen jednou do roka a je potřeba si je užít", váš postoj chápu a přeju, abyste si oslavu skutečně užili. Dejte však pozor na nevyzkoušené, alergenní, projímavé či jiným způsobem nevhodné potraviny, které vaše dítě ještě nepoznalo a na oslavě bude mít tendenci konzumovat ve vyšší míře, abyste si místo hezkých chvilek nezadělali na ty náročnější.

212 komentáře - “Miminkovský dort (nejen) k prvním narozeninám”

  1. Dort jsem dělala už před měsícem podle knihy 😉
    Příprava rychlá, jednoduchá. Dort ač miminkovský, chuťově výborný, i když teda naše oslavenkyně z toho sezobala víceméně jen borůvky 🙂

    1. Dájo, a tak dopadne většina dortů z prvních narozenin, proto jsem ráda, že chutná i dospělým. 🙂 Moc díky za vyzkoušení a pochvalu! B.

      1. Dobrý den, tak jsem ho taky zkusila. Ještě, že teda dřív než na narozeniny 😀 Jak je možný, že mi vůbec korpus nevyběhl? 🙁

        1. Lucie, jak jsem vám i přes vaše sprosté urážky psala na facebooku, zřejmě jste si to dobře nepřečetla. Podle fotky to vypadá, že jste použila daleko větší formu, než pro jakou je dort určen. Pokud je chyba ještě někde jinde, netuším, neznám postup a s vaším přístupem ke mně se mi ani nechce vám více vysvětlovat. B.

          1. Dobrý den,je možné jablko nahradit hruškou,když nemůže dítě jablka? Děkuji

          2. Dobrý den, nemám to vyzkoušeno, ale myslím si, že by to mělo fungovat stejně. 🙂 B.

        2. Dobrý den, dort jsme zkoušeli udělat na zkoušku ještě před 1. narozeninami a je opravdu výborný. Není vůbec poznat, že to není slazeno cukrem. Jen když dort naříznu, tak se mi moc nelíbí barva těsta, nevím jestli to nechtělo nechat v troubě ještě chvilku déle nebo to dělá ten banán? Škoda, že mi sem nejde vložit fotka. Kvůli tomu trochu váhám, jestli ho mám tedy udělat. Nebo jde korpus něčím vylepšit? Děkuji, Zuzka.

          1. Dobrý den Zuzko, je takový trošku našedlý, že? Pokud je to to, co vás trápí, pak ano, to dělá banán. Když promažete krémem z nějakého ovoce (třeba něco, co barví – borůvky, maliny, jahody apod.), tak se to barevně trošku vylepší, jinak to ale bohužel je daň za tu zdravou variantu. Samozřejmě půjde korpus i obarvit kakaem nebo karobem, ale to bych jako dort k prvním narozeninám nevolila. 🙂 Ať se oslava vydaří! B.

          2. Pokud máte holčičku, tak vyzkoušejte rozmixovat na prach mrazem sušené jahody a přimíchat do těsta, bude mít růžovou barvu, pro kluka by možná to stejné ale v modrém tónu klaplo s borůvkami, ale ty budou hůř k sehnání…

      2. Nejde mi sem nahrát fotka. Myslela jsem bezfosfátový kypřící prášek s vinným kamenem.
        Nebo jestli oohu dát jeden balíček klasického prášku do pečiva. Jeden má 12g a druhý 15g.

    2. Dnes dělám, těším se, jak dopadne. Jen bych se zeptala. Myslíte, že by šel udělat i z kokosove mouky nebo by se tlouklo s ovocem v teste.

      1. Já s kokosovou moukou nemám dobré zkušenosti v tomto směru, i tam, kde běžné bezlepkové alternativy fungují, z kokosové mouky mi to prostě nefunguje. Takže takto bych neriskovala, ač samozřejmě nevylučuju, že to fungovat může. Chuťově si myslím, že to až tak špatně nevyznívá. 🙂 B.

      2. Jitko, ta kokosová mouka Vám pohltí všechny tekutiny. Musela byste přidat další vejce a podstatně snížit množství mouky… mám báječný recept na korpus z kokosové mouky, ale je s medem, a s tím bych k prvním narozeninám asi raději neexperimentovala… on i ten samotný kokos by podle mě raději neměla být první ochutnávka zrovna v den narozenin…

        6 velkých vajec
        90g kokosového oleje
        145g medu
        110g kokosové mouky
        Špetku soli
        1/4 čajové lžičky sody

    3. Mohu tam přidat tento bezfosfátový kypřící prášek? Zdá se mi hodně slaný, děkuji.

      1. Nejde mi sem nahrát fotka. Myslela jsem bezfosfátový kypřící prášek s vinným kamenem.
        Nebo jestli oohu dát jeden balíček klasického prášku do pečiva. Jeden má 12g a druhý 15g.

        1. Ivo, já osobně používám bezfosfátový prášek všude, volila bych tedy ten. Klasický však samozřejmě můžete použít také, gramáž je obdobná, rozdíl mezi těmi 3g nebude nikterak znatelný. 🙂 B.

  2. Tak jsme našemu oslavenci první dort udělali podle tohoto receptu a musím říct, že naprostá bomba! Už jsem si ho objednala k narozeninám taky! Moc díky za recept 😉

  3. Dobrý den, děkuji moc za sdílení receptu! Dělala jsem před 14 dny pro syna k prvním narozeninám a přestože na oslavě se dortu skoro ani nedotkl, několik dní poté snědl k snídani vždy pěkný kousek (asi se styděl jíst před ostatními :)) a bylo vidět, že mu moc chutná! Těším se, až vyzkouším další vaše recepty. Mějte se krásně, Ivana

    1. Ivanko, moc děkuji za pochvalu a zpětnou vazbu a dodatečně všechno nejlepší prckovi. 🙂

    1. Dobrý den, jen bych se chtěla ujistit, pokud budu dělat dvojitou dávku těsta, musim dat i dva prášky do pečiva? Dnes budu synovi dort pect, tak se snad povede 🙂 Děkuji a hezky den, Barca.

      1. Dobrý den Baru, ano, i množství kypřícího prášku bych navýšila. Tak ať se dílo podaří! 🙂 B.

    1. Hani ano, korpus klidně dříve, zdobila bych až pak před podáváním. 🙂 B.

  4. Moc hezké a dort vypadá moc chutně 🙂 Hlavně mě tedy zaujala ta celezrnná mouka na korpus. Tu mám moc ráda, ale když se z ní snažím něco upéct, tak to většinou nedopadne úplně podle představ. Jinak jsem ještě koukala na dorty pro ty nejmenší tady a inspirace je to pěkná.

  5. Krásný dobrý večer Baru chystám se na dort synovi na oslavu na sobotu, ale bohužel jsem zjistila že mám kulatou dortovou formu v rozměrech cca 22,5cm. Je možné nějak upravit suroviny na tento rozměr?

    Moc děkuji Lucie. 😊

    1. Luci, buď budete mít dort dost nízký, a nebo vynásobte suroviny. Nevím, kolik vás na to bude, tak aby se to snědlo, ale pokud sníte, nebála bych se ani dvojnásobku. 🙂 B.

    1. Dobrý den, asi jsem někde udělala chybu. Těsto mělo krásnou konzistenci i chuť, pekla jsem na 180° 35min, píchla do dortu a ten byl uvnitř zcela syrový. Tak jsem snížila teplotu na 160° a sedím před troubou a kontroluji dort co 10min a stále není uvnitř upečený. Bojím se, že se mi spálí, srazí a nevím co ještě. Teď už bude v troubě hodinu. Půl času na 180° a druhou půli na 160°. Mám klasickou elektrickou troubu a formu o průměru 17cm. Tak mi držte palce prosím.

  6. Dort byl naprostá bomba :). Malý oslavenec se přejedl k prasknutí. Dospěláci se také olizovali. Nedělala jsem naposledy 🙂

    1. Aničko, moc děkuju za pochvalu, potěšila jste mě, že chutnal malým i velkým. 🙂 B.

  7. Dobrý den, Báro. Chystám se na tenhle dort synovi k druhým narozeninám, ale máme klasickou formu 26cm. Myslíte vynásobit dvěma nebo i víc? Bude jíst celá rodina. Děkuju za radu 🙂 Zuzana

    1. Dobrý den Zuzi, ano, zdvojnásobila bych. Maminky už to myslím i zkoušely a vyšlo to. Je to hutnější těsto, pokud byste měla strach, že se to nepropeče, je možnost to i rozdělit a upéct nadvakrát – tedy za předpokladu, že to budete krájet a promazávat. Ale myslím si, že by to mělo jít i vcelku, jen si to propečení pohlídejte. 🙂 Držím palce! B.

      1. Moc děkuju, vrhnu se na to 🙂 Jinak celá rodina moc děkujeme za super recepty! Máme první knížku, chystáme se na druhou a vaříme skoro jenom podle Vás 🙂 Mějte se hezky!

  8. I na desetileté narozeniny měl dort úspěch. Někteří dospělí říkali, že chutná jako dětská přesnídávka, ale že je to vlastně moc dobré 😀

  9. Tak jsem s nadšením začala dělat tento dort, z dvojité dávky, protože mám velkou formu… Teď ho peču už asi 2h a stále se uprostřed lepí na špejli. A ke všemu jsem zjistila, že jsem tam zapomněla dát olej 😭😭
    To je vždycky, když mi na něčem záleží, já ty dorty vždycky nějak po… 😞

    1. A já vám hodně rozumím, vždycky, když si na něčem dávám záležet, tak se mi to kazí pod rukama. To je takový zákon schválnosti, ale časem a praxí je to jen lepší, nebojte. Navíc děti milují dort od maminky, ať už je jakýkoliv. 😉 Držím palce. 🙂 B.

      1. Dobrý den, mohu se zeptat? Syn bude mit v lednu rok, rada bych upekla Vas dort, ale nemame zavedene bilky (se zloutky malej chvilku valcil – mel trochu vyrazku, ale uz ok), jde to u jen se zloutky?

        1. Luci, musím přiznat, že dort nepeču často, tak jsem ještě neměla možnost to vyzkoušet. Bude možná trošku hutnější, ale tak on sám o sobě je, ta těsta s ovocem to dělají, takže si myslím, že to půjde a v klidu bych to zkusila bez bílků. 🙂 B.

    2. Dobry den, take jsem do nej sla a udelala rovnou dva pro nase dvojcata. Ale bohuzel jsem ho mela i po 2 hodinach peceni stale mazlavy na spejli a tak jsem to vzdala. Po rozkrojeni je proste slepeny. Formu jsme pouzili stejnou velikost jako v receptu, ale bohuzel se nepovedlo. Nejaky trik, co pripadne zmenit, co 5o mohlo zpusobit? Diky, Terka

      1. Terez, přiznám se, že netuším, co se mohlo stát. Když jste říkala, že jste udělala rovnou dva, tak jste dala oba do jedné formy? Nebo pekla dvě formy najednou? Mohlo to být tím, nebo jestli to vzniklo při přípravě těsta (třeba šleháním, nebo se srazily suroviny), jinak netuším… 🙁 B.

  10. Dobrý den,
    Chci se zeptat, zda je jedno jaký bílý jogurt dam, myslím značku, nebo mate už nějakou ověřenou.
    Moc děkuji za odpověď

    1. Dobrý den Veru, pro recept je to jedno, nicméně u nás se z jogurtů v běžné obchodní síti nejvíce ustálila Hollandia, kvůli své chuti i kvalitě. 🙂 Obecně jogurt s dobrým složením by v sobě měl mít pouze mléko plus bakterie mléčného kvašení (případně jiné “hodné” bakterie). Všechny ostatní složky, jako jsou různé škroby, zahušťovadla či gumy svědčí o tom, že jogurt nebyl přirozeně hustý jak má být a při výrobě se to nějakým způsobem dohánělo. B.

  11. Dobrý den, malý miluje mango, myslíte že by byl dobrý nápad ho nějak do dortu zařadit? 🙂 moc děkuji.

    1. Mirko jasně, chuťově se určitě hodí a pokud na něj nemá žádnou reakci, klidně do toho. 🙂 B.

  12. Zdravím 🙂 Zítra budu péct korpus, ale mám větší formu, asi 24cm. To asi bude nízký, že jo? Nemám upéct radši dva a dát je na sebe? Jo a můžu nechat jogurt vykapat v utěrce? Látkové plínky mám jen s obrázky, to nevím, jestli vadí 🙂

    1. Iri, omlouvám se, čtu až dnes. Jestli ho chcete vyšší, určitě je lepší udělat z dvojité dávky nebo dva na sebe, ale předpokládám, že už jste to asi vyřešila. Podařilo se? A ano, jogurt se dá vykapat i v utěrce nebo třeba přes látkový kapesník, kávový filtr či podobně. Snad se dortík vydařil. 🙂 B.

  13. Dobrý den, Baruš (snad se neurazíte za to oslovení ), chtěla bych Vás požádat o názor, jak postupovat v přípravě daného mimi dortíku v případě, že mám dortovou formu jen ve vel. průměru 26 cm ( to je o12 cm víc, než doporučujete). Zdvojnásobit množství ingrediencí, příp. dát jich jen o 3/4 víc? Předem moc děkuji za názor. Hezký den. Janika

    1. Dobrý den Jani, oslovení samozřejmě vůbec nevadí, naopak. 🙂 Co se týče té velikosti, to je hodně těžké si představit, ale já bych si asi upekla dva korpusy samostatně. Když uděláte dvojnásobek, už by to bylo asi hodně těsta a nevím, jestli by se vám to dobře dopeklo, to těsto je takové hodně hutné a těžké, takže takto to bude podle mě největší jistota. A kdyby toho těsta bylo po upečení pro vás moc, lehko to seříznete na požadovanou velikost. Zbytek těsta můžete dát třeba s kréme do skleničky a máte dezert. 🙂 Držím palce, ať to dobře dopadne. B.

  14. Dobrý večer, Baru, v neděli chystám synkovi 1.oslavu narozenin a chci mu upéct dort podle Vás. Myslíte, že si korpus můžu upéct den, dva dopředu?
    Předem děkuji za odpověď. Hezký večer. Vlaďka.

    1. Vladi můžete, i bude lepší, když ho promazete den dopředu, bude vlacnejsi. 🙂 B

  15. Rada bych tento dort upekla synovi k prvnim narozeninam, ale on banan vubec nemusi. Myslite, ze by v receptu sel nahradit banan necim jinym? Dekuji moc za odpoved.

    1. Veru, zkusila bych třeba mrkev, dýni nebo batátu, ale je to jen takový můj tip, nezkoušela jsem to. Tedy do korpusu, do krému si to úplně představit neumím. Tam možná datle, fíky, jablka nebo hrušky. Taky záleží jak sladíte, pokud klasicky, můžete banán i zcela vynechat a normálně osladit, jen u tohoto receptu jsem se snažila o nějakou zdravější alternativu. B.

    2. Hezký den Veru, můžu se zeptat, zda jste banán tedy něčím nahradila a jak to dopadlo? Recept se mi taky moc líbí a naše malá banán taky zrovna nemusí

  16. Dobrý den, prosím Vás, když mám pouze velkou formu 26 cm, mohu množství surovin zdvojnásobit? Máme dvojčata tak bych udělala jeden velký dort. Děkuju za odpověď

    1. Dobrý den Pavli, můžete, jen to bude chtít víc času. Nebo můžete i upéct dva korpusy samostatně a pak je spojit v jeden, lépe se to tak asi propeče. 🙂 B.

      1. Dobrý den, dnes peču tento dort dcerce k prvním narozeninkám a zkoušela jsem dát všeho o trošku víc mám srdcovou formu o průměru 24 cm a tak snad se dílko podaří.. Jogurt mám na odkapání v lednici a nikdy jsem před tím nic podobnýho nedělala snad jen banánový chléb tak jsem zvědavá jaké to bude a snad se to povede 🙂

        1. Peťo, držím palce, ať to dobře dopadne a oslavenkyně je spokojená. 🙂 B.

          1. Petro super, tak to má být! Jsem ráda, díky za zprávu. 🙂 B.

  17. Dobrý den, jen bych se chtěla ujistit, pokud budu dělat dvojitou dávku těsta, musim dat i dva prášky do pečiva? Dnes budu synovi dort pect, tak se snad povede 🙂 Děkuji a hezky den, Barca.

  18. Hezký den Báro, moc děkuji za recept. Dort byl vyborny. Davidkova porce sice skončila na jeho hlavě, ale nám moc chutnal 🙂

    1. A tak to má být! 🙂 Díky za zprávu a všechno nejlepší oslavenci. 🙂 B.

  19. Dobry den, chystam se pect dortik dcerce.
    Myslite, ze muzu misto bezfosfatoveho prasku do peceni pouzit sodu bikarbonu? Nebo by to mohlo zmenit chut? Dekuji

    1. Domčo, ona je jedlá soda jednou ze složek bezfosfátového prášku, takže to asi bude v pohodě. Jen teda někdy je obtížné vychytat si množství, aby dort vzešel a zároveň nebyl po sodě cítit (mně osobně to třeba na chuti vadí, když se to s ní přežene). 🙂 B.

  20. Dobrý den, mohu něčím nahradit bezfosfátový kypřící prášek, když doma aktuálně nemám? Děkuji.

    1. Dobrý den Jane, bezfosfátový kypřící prášek má stejné vlastnosti jako klasický, jen je to zdravější alternativa, ale použít samozřejmě můžete i ten klasický, pokud je vám to jedno. 🙂 B.

  21. Dobrý den, zkusila jsem dortík upéct před dcerčinými narozeninami, ale jsem z něj dost nešťastná, ten jogurtovo-banánový krém je žel natolik řídký, že se z korpusu roztéká, ten se kvůli tomu rozjíždí a na pohled je to celé nevzhledné. Předepsaný postup jsem dodržela. Nedá se s tím něco dělat, aby se toto nedělo? Děkuji.

    1. Hanko, to musí být špatně vykapaný jogurt, jinak není možné, že by to neztuhlo. Když se jogurt správně vykape, tak má konzistenci jako lučina, je tedy opravdu pevný a krém by se takto roztékat neměl. Zkuste na této části zapracovat, třeba to s nástroji, které jste použila, bude chtít trošku více času. Jinak je to recept opravdu mnoha a mnoha maminkami vyzkoušený a vždy bez problémů. Držím palce! B.

      1. Děkuju za odpověď :), jogurt tuhý byl, nechala jsem jej vykapat přes 24hod. přes tenké plátno, myslím, že to spíš způsobily banány v něm. Tak budu dělat na narozeniny bez nich,snad se to podaří.

  22. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli se forma ma vymazat nebo dat pečící papír? Děkuji 🙂

    1. Kristýnko, obě varianty jsou možné, vyberte podle toho, co vám více vyhovuje. Vysypávání zanechává poprašek na hotovém těstě, pečící papír zase dělá spáry po obvodu. Když ho ale namočíte do vody a zmačkáte, lépe s ním formu vyložíte. 🙂 B.

  23. Dobrý den, napadlo mě ten bílek vyšlehat a těsto by bylo méně tuhé. Nepokazím tím nic? A můžu místo jogurtu udělat to stejné s tvarohem?

    1. Miriam určitě můžete, funkčně lze oboje. 🙂 Jen u toho tvarohu – tam je vysoký obsah bílkovin na roční dítě, takže z toho důvodu jsem použila jogurt. Pokud toho ale nesní nálož, i tvaroh může být. 🙂 B.

      1. Moc děkuji! Zkusím to. Slavíme už tuto sobotu. Zkusila jsem,že i jahody mu chutnají, ale nejvíce maliny,takže to udělám jemu na míru. Potom by to šlo i se zakysanou smetanou také,že? Omlouvám se za tolik dotazů… 🙂

        1. Ano, může být, ta je ale zase tučnější a může ve větším množství projímat, ale předpokládám, že to nezbagruje všechno sám. Ale zakysanou smetanu už taky určitě může. Opět je potřeba nechat ji vykapat, stejně jako jogurt. 🙂 B.

  24. Dobry den, cim nahradit vejce? Syn zatim nemel bilek. A da se krem pripravit z rostlinneho jogurtu a slehacky? Bude drzet? Potrebujeme nemlecnou variantu. Dekuji.

    1. Zdeňko, dejte klidně místo jednoho celého vejce dva žloutky. Z rostlinného jogurtu netuším, neumím s těmito alternativami příliš pracovat, a doporučila bych tedy najít si spíše přímo bezmléčný krém – třeba u Lucie mlíko nepije. 🙂 B.

  25. Dobrý den, Barunko,
    Je možné nahradit olej máslem? V jakém poměru?
    Korpus jsem zkoušela dnes. Ne jako dort, ale muffiny do ruky a je úplně senzační. Zatím nejlepší, co jsem pro dcerku pekla.

    1. Jani, funkčně asi ano, másla trošku více, než oleje, ale já se to snažím takto nepoužívat, protože s máslem se nemá pracovat při vysokých teplotách. Pak se totiž přepaluje a je karcinogenní. I z toho důvodu je v receptu olej. Pokud už, dávám ghíčko. B.

      1. Dobry den. Chtela bych se zeptat, jaky olej na peceni pouzivate? Pokud vim, tak do roka se doporucuje jen kvalitni olivovy, ale do peceni se spise pouziva slunecnicovy nebo repkovy, ze? Predem diky za odpoved, malej ma za 14 dni rok, tak budu zkouset, snad se povede. Jen skoda ze neni sezona toho krasnyho ovoce, ale neco urcite sezenu, aby to vypadalo hezky i chutnalo

        1. Julko, nevím, z jakého doporučení čerpáte, ale s oleji to není úplně takto jednoduché. V principu jsou dva druhy oleje – panenský a rafinovaný. Oba druhy mohou být různého původu (od olivového přes slunečnicový až k třeba sezamovému), hodnotu si ovšem zachovává pouze ten panenský, který je za studena lisovaný. Zároveň se ale nehodí jej používat tam, kde prochází vysokými teplotami, protože jeho hodnota se tím ničí. Čili jednoduše: když pečete, smažíte, vaříte a prostě pracujete s vysokými teplotami, používejte olej rafinovaný, druh rostliny je v tomto případě podle mě celkem irelevantní co se výživové hodnoty týče, ale samozřejmě ovlivňuje chuť. Pokud přidáváte olej do příkrmů, salátů, děláte rybníček na polévce nebo chcete omastit brambory, používejte panenský. Nejlepší volba v obou případech je podle mě řepkový – panenský má nejlepší poměr omega-3 a 6 mastných kyselin, chuťově je neutrální a zároveň je pro nás přirozený a dostupný, a to i finančně. B.

          1. Dobry den. Cerpam z ruznych zdroju o prikrmech, asi jsem automaticky brala extra panensky ze mluvi o olivovem, uprimne jwem nikdy zadny jiny olej extra panensky nevidela 🙂 mam co dohanet. Moc diky za odpoved

      2. Dobrý den,
        chtěla jsem se zeptat, jestli je tedy možné použít kokosový olej nebo ghi ve stejném množství?
        Děkuji.

        1. Lucko, nahradit to asi půjde, ale ve stejném množství určitě ne. Vyzkoušeno to nemám, takže přesně vám neřeknu, byl by to experiment. 🙂 B.

  26. Dobrý den, chci se zeptat na ten kyprici prasek, budu kupovat z lékárny bio bezfosfatovy, ale má 150g, kolik gramů přijde do tohoto receptu?

    1. Kristýno, běžný malý pytlíček kypřícího prášku má 12 g, dejte tedy tak. 🙂 Jen u těch velkých balení pozor, ten prášek časem “vyčpí” a ztrácí své vlastnosti, dobře jej uzavřete a neuchovávejte dlouho. B.

      1. Mohla bych ještě dotaz?? Já blbá si spletla den, kdy budu dort dělat, myslela jsem, ze zítra, ale budu ho dělat až pozítří, tj.ve čtvrtek. Jenze uz jsem dala prekapavat ty jogurty, co teď? Můžu ho pak použít ve čtvrtek nebo mám zítra udělat raději nový?? Děkuji moc za odpověď

        1. Kristy, pokud byly jogurty čerstvé, tak to úplně v klidu dejte do nějaké misky s víčkem (vykapané) do lednice a v pohodě vám to vydrží do dalšího dne. Nebo i více dnů. 🙂 B.

          1. No, kupovala jsem dnes ráno Hollandia jogurty, a potom dala prekapat do ledničky.
            Tak jo, snad se nic s tím pak nestane, nechám to o pár hodinek déle vykapat raději, děkuji moooc 😊

    1. Katko, možná ano, ale obávala bych se konzistence, mixované to nejspíš bude tekutější. B.

  27. Naprostá bomba. Tedy alespoň pro mě, mám ráda nesladke a zdravé, tak tento dorticek mi maximálně vyhovuje. I maly trochu pojedl a to je co říct, protože teď má období kdy skoro nic nejí. Poprvé jsem ovoce mixovala a vyšla z toho spíš (taky dobrá) silnější palačinka. Za mě tedy opravdu ovoce spíše strouhat. A ještě jsem oddělila bílky od zloutku a nakonec zamichala do těsta sníh z bílků. Moc děkuji za tento dorticek, už hledam příležitost, kdy ho upéct znovu. 😊

    1. Leni super, díky za pochvalu i zprávu s tím ovocem – jsem ráda že jste to i pro ostatní maminky vyzkoušela. 🙂 B.

  28. Našemu malému oslavenci jsem upekla tento úžasný dort! Vůbec nebylo poznat, že tam není přidány cukr, jen ovoce. Oproti receptu jsem do těsta korpusu přidala lžičku kakaa (pro krásnou barvu) a bílky jsem vyslehala, aby byl dort nadychanejsi. Místo prášku do pečiva jsem dala lžičku jedle sody. Krém mě velmi překvapil. Ze dvou okapanych jogurtu a dvou banánů ho bylo tolik, že ještě zbyl synovi na svačinu. Určitě budu péct znova, nejen k prvním narozeninám. Děkuji za recept 🙂

    1. Aničko super, moc děkuju za pochvalu a mám radost, že vám chutnalo. 🙂 B.

  29. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na bezlepkovou variantu , jakou bych mohla použit mouku ? Děkuji

    1. Olko, s bezlepkovou moukou bych takto neexperimentovala, najděte si raději nějaký recept, který je jako bezlepkový již sestavený. Zkuste mrknout třeba k Jitce SEM, její recepty jsou spolehlivé. 🙂 B.

  30. Dělala jsem jednou v dubnu dle receptu a pak v září a to jsem tam dala i hrušky (velmi zralé) a to teda byla mňamka! Hrušky to mnohem víc osladily!

    Jinak děkuji za závěrečné poznámky, samozřejmě,že bych se divila,že mi to nenaskočilo,ale díky poznámkám jsem v Klidu 😉
    Díky moc za recept, je to můj první zdravý a postupně se odhodlávám na další ❤️

  31. Dobrý den,
    přidávám osobní ohodnocení.
    Hledala jsem dort pro dcerku k jejich 1. narozeninám. A našla jsem Vaše stránky s recepty. Líbí se mi, že máte i vysvětleno, co kdy a proč dítko může nebo nemělo by.
    Zato jsem moc ráda.
    A k receptu na Váš dort.
    Úžasný, dcerka nejdřív ochutnala prstíky, tak ji zarazilo, tak taky to bylo první sousto, že? 🙂 Pak jsem ji to dávala sama lžičkou a moc ji chutnalo a nám s manželem taky. Zase něco jiného a je to o dost zdravější, než ty klasiky.
    Takže se přidávám do klubu spokojených strávníků.
    Máte tu spoustu dalších receptů pro malé děti kolem jednoho roku, tak určitě ještě vyzkoušíme. Děkujeme Hlaváčková

    1. Dobrý den Šárko, moc děkuju za zprávu i pochvalu, jsem ráda, že vám dortík chutnal a budu se těšit na váš komentář u dalších receptů. 🙂 B.

      1. Dobrý den,
        tak jsem pekla opět k 1. narozeninám dort od Vás. Pro změnu pro synka. Opět se moc povedl, ale musela jsem teď improvizovat. Zjistila jsem, že jsem si koupila jablečný protlak (nechtělo se mi strouhat jablko), ale bylo s cukrem. Naštěstí jsem doma našla kapsičku pro děti, složením : jablko, banán, mrkev. Tak jsem použila místo protlaku. A nakonec i tak to bylo moc dobré, takže zas trošku jinačí.
        Pak na vršek (mám formu medvídka) jsem použila mrkvový protlak na uši, oči, nos atd. Plus borůvky. Jen jsem měla dát před ozdobou asi zatuhnout, mrkev se mi začala roztékat. Mám ale asi širokou formu (to jsem zjistila i minule) že jde pak špatně rozkrajovat, ale vždy jsem si nějak poradila. Dort opět chutnal 🙂 Moc díky, vrhnu se i na další recepty vypadají chutně i pro dospělé 🙂

        1. Šárko díky, mám radost, že se povedl, že jste si skvěle poradila a že chutnal. 🙂 B.

    1. Dobrý den Sandro, principielně ano, nicméně já dělám tento pečený právě proto, že mi kupované piškoty nepřijdou vhodné. Pokud jste s tím ale v pohodě, ano, můžete krém proložit piškotama. 🙂 B.

  32. Dobrý den,
    zkoušela jsem udělat dortík, zatím jsem upekla korpus, naběhl hezky, ale prasknul mi. Vím, že píšete, že konzistence je trochu mazlavejsi. Ale teď když koukám na svůj korpus, nejsem si jistá, zda je to normální, nebo se může stát, že to mám nedopečené po 30 minutách. Když si vezmu kousek mezi prsty, je to dost mazlavé. Může se kdyžtak stát něco malé, kdyby to nebylo sopečené?

    1. Žando, pro stravitelnost není syrové těsto určitě nic moc dobrého, notabene i nedopečená vejce mohou být nebezpečná, určitě bych si dala na propečení záležet. Mně obecně peče trouba poměrně rychle, mnohé maminky mi hlásí, že jim to trvá v jejich troubě déle, takže pro příště raději časy spíše orientačně. B.

  33. Dobrý den, chtěla bych dcerce upéct dort k prvním narozeninám. Bohužel nemůže kvůli alergii vajíčka, tak přemýšlím, jak je nahradit. Myslíte, že by to šlo např. lněným semínkem s vodou? Je to vhodné pro děti? Nebo vynechat úplně? Moc děkuji! 🙂

    1. Eliško, pro ani ne roční dítě bych lněná semínka nedoporučovala, vyčkala bych na trošku pozdější věk, je to pro ně hůře stravitelné. Dobrá náhražka vejce je banán a v tomto těstě je ho hodně, nemám to tedy vyzkoušeno, ale troufla bych si říct, že můžete recept udělat i zcela bez vajec tak, jak je. 🙂 Pokud se rozhodnete to risknout, budu ráda, když mi dáte vědět, jak to dopadlo – abych věděla i kvůli ostatním. 🙂 B.

  34. Dobrý den, myslíte, že bych mohla nahradit banány v krému např. mangem? Bojím se, aby nebyl krém moc řídký. Nebo mám použít jiné ovoce? Děkuji za radu 🙂

    1. Ivo, jestli je to jen kvůli řídkosti, tak se opravdu nebojte, recept dobře funguje tak, jak je. Banán je jedno z nejvíce hustých druhů ovoce, mango je šťavnaté daleko více, právě ono by vám ten krém naředilo. Ale pokud na něm (nebo na jakémkoliv jiném ovoci) trváte, můžete jej do krému dát ještě před vykapáváním a nechat ovocnou vodu odtéct při něm. Zároveň budete mít i ochucenou tu odteklou syrovátku – vypijte ji. 🙂 B.

  35. Dort je parádní! Děkuji za skvělý recept. Formu jsem tak malou neměla, tak jsem si ji trochu zmenšila pomocí alobalu. Překvapil mě krém, hlavně jak
    pěkně jogurt po vykapání ztuhnul. A ta chuť dortu! No báječná, byl takový decentně sladký. Všem chutnal, jednoduchý na přípravu a hlavně jej mohla svačit i naše oslavenkyně.

    1. Kači, jsem moc ráda, že chutnalo a děkuji za pochvalu. Oslavenkyni vše nejlepší. 🙂 B.

  36. Dobrý den, můžu se zeptat, nevíte, jestli se mi podaří “překapat” na krém i ovčí jogurt…? Chtěla bych dortík udělat příští týden pro synovce, ale zatím to vypadá, že má s mléčnými výrobky nějaký problém (vždycky se po nich osype), ale ovčí jogurt je prý v pohodě… Moc děkuji! A přeji vše nejlepší do nového roku 🙂

    1. Dobrý den, Petro, ano, myslím že by to mělo fungovat v pohodě, klidně to zkuste s ovčím jogurtem. Děkuji za přání a ať se dortík podaří. 🙂 B.

  37. Dobrý den,
    mohu se zeptat, zda by bylo možné použít místo klasického kravského jogurtu ovčí? Malý se mi po kravském osype (ovčí mu to nedělá).

  38. Aha, tak koukám, že už jste odepisovala švagrové na stejný dotaz 😀 Takže moc děkuji za odpověď, ač nebyla pro mě 🙂

    1. Tak pak holky dejte některá vědět, jestli to šlo v pohodě (což předpokládám). Užijte si oslavu. 🙂 B.

      1. Dobrý den, tak s dvouletým zpožděním píšu, že dort měl úspěch i s ovčím jogurtem 👍 A to dokonce takový, že zítra ho budu péct mladší dcerce. Tentokrát ovšem klasicky s kravským jogurtem. Ještě připíšu, že první pokus jsem dělala s dvojnásobným množstvím do té klasické formy (tuším 28 cm) s tím, že jsem korpusy udělala dva tenší, takže se krásně propekly a nemusela jsem tedy korpus ani půlit 😊👍 Mockrát děkuji za skvělý tip na první dort! ❤️

  39. Tak jsem taky včera upekla pro dceru a jsem nadšená, upravila jsem si i gredience dle velikosti formy a paráda, všichni jej chválili, byl svěží a barvu nikdo neřešil. I malé moc chutnal, což mě potěšilo asi nejvíc 😉

  40. Dobrý den, dělala jsem dort a vypadá dobře. Jen mám trochu problém s krémem… Moc mi na dortu nedrží a stéká dolů. Nevíte, kde by mohla být chyba? (Jogurt jsem nechala vykapat víc jak 24 h)

    1. Lucko, asi v tom případě potřeboval vykapat ještě více, jinak nevím. Můžete ho ještě zkusit stáhnout a zašlehat trochu másla, měl by držet lépe. B.

  41. Dobrý den. Chci se zeptat na korpus. Píšete cca18cm prumer formy. Bude korpus dost vysoky na rozpuleni i v 20cm forme? Nejsem pekařka, která by si to byla schopna napočítat na o 2cm větší formu 🙂
    A asi jsem nepostřehla – Pečete horní dolní ohřev? Nebo horkovzduch? Dękuji 🙂
    P.S. držte pěsti 😀

    1. Zuzi, myslím, že by vám to mělo vyjít pořád dostatečně vysoké i na rozkrojení, nebála bych se zkusit. 🙂 Peču na horkovzduch, ale pokud v troubě není, nevadí to, klidně může být i horní+spodní. 🙂 B.

      1. Děkuji moc!!! Korpus byl dostatecne vysoky – to jen kdyby se zas nekdo ptal 🙂 a chutnal nam moc :))))

  42. Dobrý den, Báro, chtěla bych se zeptat – napadlo mě, zda je možné do korpusu přidat karobový prášek – vyřešilo by to našedlost korpusu vlivem banánů? A taky, jaký máte názor na to, kdybych do krému přidala cca půl ušlehané šlehačky? Vím, že děti do roka jí nemůžou, a ten mezník jednoho roku je právě tento dort. 🙂 Tak zda to dítěti neublíží.. 🙂 děkuji

    1. Dobrý den, Neli, ano, barevně by to mohlo pomoci, nicméně já osobně karob jako náhradu kakaa nepoužívám, nebo tedy ne v případě malých dětí, u kterých se kakau vyhýbáme z opatrnosti. Karob je v podstatě luštěnina podobná sóje s podobnými účinky a podobně alergizuje, čili jako náhražka kakaa vlastně nic moc neřeší. Pokud ho ale máte vyzkoušený a chcete jej použít, pak to samozřejmě půjde. 🙂 Co se týče šlehačky, je to dost tučné a projímavé, já bych to jako první ochutnání nevolila, asi nikdo nechce trávit narozeniny drhnutím dítěte od bobků :D, ale v malé míře a v kombinaci s něčím vhodnějším je vysoká pravděpodobnost, že to snese. Osobně bych to zkusila ještě před oslavou, jestli nebude nevhodná reakce, a samozřejmě bych to dítě nenechala sníst celý krém z dortu. 🙂 B.

  43. Dobrý den Baro, jsem z receptu nadšená. Dekuju! Mrňouskovi chutnalo a nám s mužem taky. Ještě nemáme zavedený bílek a proto jsme dali o jeden žloutek navíc. Barva je krásná a chuť vynikající. 😀

  44. Dobry den, musim Vam napisat a podakovat!:)Dort som robila uz minuly rok na 1. narozeniny a chutnal hrozne moc!:)dokonca som ho piekla 2 krat na dve oslavy a chutnal všem a tento rok budem robit určitě znova!Takže ďakujem za skvelý recept:)

  45. Dobrý den, je možné dát na krém půlku jogurtu a půlku zakysané smetany a také den odkapat?

  46. Mne se nepovedl, možná se srazil a je to moje chyba… ale je tam hodně těžkých ingrediencí, tak asi proto. Jen na můj vkus je tam moc oleje, mít mastné ruce když se dotknu buchty by asi byt nemělo. Už ho zkoušet nebudu, ale věřím ze to upéct dobre jde :))

  47. Recept jsem dnes zkoušela (oslava nás čeká o víkendu) a bohužel to nedopadlo dobře. Po hodině a půl v troubě uvnitř stále neupečený, ale vrch už černal. A to moje trouba peče jak drak. Napadlo mě, jestli jsem nepoužila moc ovoce a proto bylo těsto příliš vlhké. Ocenila bych, kdyby byla u ovoce uvedená spíš hmotnost – přeci jen velikost jablek je dost různorodá. Mrzí mě to, recept vypadá výborně.

  48. Mam formu 20cm, tak jsem pridala malou varenu cervenou repu a o ctvrtinu vic ostatnich ingredienci. Dort je krasne vysoky, uvnitr ruzovy.

  49. Dobrý den, dnes jsem zkoušela, udělala jsem vše podle receptu, formu mám přesně 18cm, ale bohužel mi korpus téměř nevyběhnul 🙁 Čím to prosím může být? Děkuji.

    1. Dobrý den, Ivon, těsto je díky banánům hodně hutné a extra moc nevyskakuje, ale trošku by přecejen mělo. Napadá mě snad jen kypřící prášek, co máte za značku? Možná to neutáhnul, možná už byl třeba načatý, zvětralý, starší? B.

  50. Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat zda lze něčím nahradit banány? Ani já, ani dcera je nejime, ale jinak se mi recept moc líbí, tak jestli je nějaká alternativa 🙏😊 třeba namočené datle? 🤷🏻‍♀️

    1. Evi, ano, datle se mi zdají jako dobrá volba, nebo nějaké klasické ovoce – jablko, hruška… Jen budete muset mírně doladit konzistence, přecejen to má jiný obsah vody, a asi bych pro jistotu přidala do korpusu ještě vajíčko, protože banán funguje i jako pojivo. Jestli zkusíte, dejte vědět, jak to dopadlo. 🙂 B.

  51. Dobry den, napadlo me do testa pridat na prach rozemlete lyofilizovane jahody. Myslite, ze by to dobre obarvilo korpus a nevadilo by to nicemu pri peceni?

    1. Zdravim, jen hlasim, ze jsem to uz vyzkousela. Korpus to neobarvilo, ale zaroven to nicemu nevadilo ani pri peceni, ani na chuti. Dort byl jinak moc vyborny, misto bananu jsem do jogurtu dala jahody a vsem chutnal. Diky za recept! 🙂

  52. Dobrý den. Prosím jaké množství surovin korpusu na formu 22 cm
    . Peču synovi k prvním narozeninám a neumím sama odhadnout to množství na větší formu

    1. Dobrý den, Vendul, můžete množství nechat s tím, že korpus bude nižší, a nebo pokud chcete vyšší, přidejte těsta o 1/3. Jen počítejte s tím, že budete propékat určitě déle. 🙂 B.

  53. Dobry den,
    mate zkusenosti s kokosovym jogurtem (napr. Planton) misto kravskeho? A lze necim nahradit banan? Syn ma ekzem po kravske bilkovine a bananu 🙁 Dekuji moc za odpoved.

    1. Dobrý den, Terez, osobní zkušenost bohužel nemám, tento typ omezení je pro mě už příliš specifický. Asi to s náhražkami nějak fungovat bude, ale osobně bych spíš vsadila na jistotu a zkusila některý osvědčený ABKM recept. Mrkněte třeba k Lucie mlíko nepije nebo na Na vlně chuti. 😉 Obě holky božsky pečou i při ABKM. 🙂 B.

  54. Přidávám se do zástupu pochval. Dnes provedeno a moc se povedl,že i dospěláci včetně tchána si šmakovali ( a to už je co říct :)) .
    A malému oslavenci nejdřív vypadly oči z důlků a následně se mu dělaly boule za ušima. Moc díky za recept,nedělám poprvé!

    1. Kači, to mám obrovskou radost, že všem tak chutnalo a oslava se vydařila. Děkuji! 🙂 B.

  55. Dobry den,uzasny recept!!!po precteni komentaru jsem dala par kapek citronu i do korpusu a mel normalni hezkou svetlou barvu.😊chut vynikajici!chutnal dceri i vsem okolo!

  56. Tak dnes druhý testovací pokus a konečně úspěch. Dala jsem jen 60 ml oleje a pro jistotu vyšlehala bílky a vyšlo to perfektně. Diky za recept!

    1. Moc děkuji za tip – jak to vyšlo s menším množstvím oleje a vyslehanymi bílky? Respektive jaký byl rozdíl? 🙂

  57. Děkuji za recept, dort byl výborný. Já věděla, proč udělat zdravou variantu, oslavenec snědl polovinu 🙈 a pak šup do vany, měl to až za ušima 😀

  58. Chci mic podekovat za recept! Dort byl naprosto vyborny chutnal vsem vcetne dispelaku a priprava jednoducha! Mic dekuji!

  59. Dobrý večer Baru,

    upekla jsem svému synovi dort podle Vašeho receptu a byl výborný! Chuť ani příliš sladká ani mdlá. Pochutnali si opravdu všichni, jak jste psala.
    Moc děkuju za Váš blog, jak koukám i na další recepty, tak se těším, co na to budou doma kluci (syn i táta) říkat. 🙂
    Recepty jsou i skvěle popsány (příprava, postup, doporučení) což se mi líbí. Přeji mnoho dalších supr chutných nápadů 🙂

  60. Dobrý den, musím Vám moc poděkovat za recept na tenhle dortík – asi před měsícem jsem ho pekla synovi k prvním narozeninám a on se jím cpal jak nezavřený ☺ A vlastně nejen on – chutnal celé rodině. Já i manžel jsme z něj byli nadšení, a dokonce i sestra, která se na něj “netvářila”, se mi potom omluvila, že nečekala, že jí bude chutnat. Takže za mě je to recept na jedničku a já jdu nechat vykapat další jogurt 🙂 🙂

    1. Ještě jsem chtěla podotknout, že nejsem žádná extra kuchařka ani pekařka (spíš takový Pat a Mat v jednom 😅), ale recept byl jasný a neměla jsem s ničím žádný problém, takže když jsem to zvládla já, musí se to povést každému 😀 Ještě jednou moc děkuji, Hani!

  61. Dobrý den, když mám formu 25cm, jakou byste prosím dala dávku?? 🙈🙈 moc děkuji za informaci, jsem v pečení naprostý antitalent 😂

    1. Deny, nemám vyzkoušeno, ale zkusila bych asi 1,5 dávky. Bude to potřebovat lépe propéct, pravděpodobně déle než v receptu. 🙂 B.

  62. Výborný dortík nebo zákusek, korpus mi vůbec nijak nezčernal, použila jsem ne příliš zralý banán, bylo to super…
    Vypadal jako oříškový. Udělám znovu, lehký a bez cukru , díky za tip Eva.

  63. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by bylo možné nahradit alespoň část mouky pohankovou.
    Děkuji!

    1. Baru, netuším, bezlepková mouka se chová úplně jinak. Do vše maximálně 1/3 snad možná ano, jinak bych si našla spíše přímo bezlepkový recept. 🙂 B.

  64. Dobrý den, moc děkuji za recept, dnes jsem zkoušela nanečisto, je to moc dobré 🙂 jen mě napadá, jestli by konzistenci nepomohlo místo vmíchání celých vajec udělat z bílků sníh a ten ke konci vmichat k testu…? Nebylo by to potom nadýchanější…? 🙂

    1. Gabčo, možná pomohlo, ale mám obavu, že toto těsto a především ten banán v něm je natolik těžké a hutné, že to ty bílky rozbije a stejně to bude mazlavé (to tak hold u banánu už prostě je). Ale klidně zkuste, určitě se tím nic nepokazí. A dejte případně vědět. 🙂 B.

  65. Dobrý den, většina rodiny jsou bezlepkáři. Nemáte zkušenost s bezlepkovou formou dortu? Uvažovala jsem, že klasickou mouku prostě nahradím Shar mix B (Kukuřičný škrob, rýžová mouka, rostlinná vláknina (psyllium, bambus), celozrnná rýžová mouka 3,8 %, čočková mouka 3,6 %, dextróza, zahušťovadlo: hydroxypropylmethylcelulóza; sůl) nebo nějakým mixem jednodruhových mouk, ale tam moc nevím, kterou zvolit. Moc děkuji za odpověď 🙂

    1. Kači, přestože se Scharem jsem už párkrát pracovala a vždy fungovalo nahrazování klasické mouky výborně a jedna k jedné, netroufnu si v tomto případě říct, že to určitě půjde, protože vyzkoušeno to nemám, ale osobně bych se to nebála zkusit. 🙂

  66. Včera jsme oslavili synovy 1. narozeniny. Připravili jsme tento dort, aby si na své oslavě mohl pochutnat i syn. Bokem jsme připravili klasické muffiny s tím, že určitě dort bez cukru nebude chtít nikdo jiný. Nemohli jsme se více mýlit. Jako první zmizel miminkovský dort! Dokonce nám ho velice pochválili. Proto moc děkujeme za úžasný recept!

  67. Dobrý den, jak velká forma se má na tento dort použít prosím. S pozdravem Alena

  68. Dobrý den, dnes jsem dort pekla a korpus se nedopekl. Opravdu vám stačilo 30 minut? Jinak vzhledově se mi vůbec nepovedl, dala jsem krém a když jsem přiklopila horní část tak krém vytekl :(. Asi byl moc tekutý, že? Jinak do korpusu jsem dala také citron a barvu má pěknou a chuťově bude určitě skvělý :).

    1. Kamčo, časy mojí trouby se určitě bezhlavě neřiďte, vlastně nikdy u nikoho, každá peče trošku jinak a zrovna toto je opravdu náročné hutné těsto náchylné k nedopečení, chce to trošku lépe vychytat. A ano, krém jste měla málo odkapaný, když je jogurt odkapaný správně, je úplně jako lučina a drží klidně do kostičky. Asi si příště nechte na vše trošku víc času a pak už se určitě povede. 🙂 B.

  69. Dortík jsem upekla dcerce k 1. narozeninám a chuťově naprostá paráda, dokonce i malé moc chutnal, zvláště krém. 🙂 Použila jsem větší formu asi 25 cm a opravdu doporučuji dodržovat velikost formy 18 cm popřípadě menší. Nečekala jsem, že za použití bezfosfátového kypřícího prášku korpus vůbec nevyběhne, jinak bych určitě běžela koupit menší rozměr. Bála jsem se do korpusu říznout, tak jsem honem udělala ještě jeden, ale na ten už jsem měla málo krému. Pro lepší barvu jsem do těsta přidala 2 lžičky holandského kakaa a mezi korpusy na krém vyskládala maliny, které nebyly vzhledem moc pěkné, ale chuťově tomu dost pomohly. 🙂 Moc mě překvapil jogurt Hollandia, po 24 h vykapání měl konzistenci lučiny a krásně se s ním pracovalo. Přestože jsem měla víc korpusu, tak rozhodně nebyl suchej, naopak byl krásně vláčnej. Příště určitě budu pracovat s menší formou, protože jinak by byl dortík dokonalej. Na ozdobu jsem použila maliny, borůvky a červený rybíz, takže byl krásně barevnej. 🙂 Moc díky za recept, určitě jsem ho nepekla naposled!

    1. Dortová věda, že. :)) Moc díky za zprávu, jsem ráda, že se nakonec krásně vydařil a měl úspěch. 🙂 B.

  70. Považuji se za dobrou kuchařku, ale tento dort se nepovedl. Korpus se prostě ne a ne upéct, takže jsem ho po hodině a ctvrt v troubě vyhodila do koše. Podle me bude kamen úrazu ve velikosti ovoce – není banán jako banán a není jablko jako jablko. A když je k tomu potom fixne xy gramu mouky, tak to prostě hapruje🤔

  71. Dobrý den, myslíte, že bude dort dostatečně držet, když ho udělám z dvojnásovného množství surovin do větší formy? Nebo raději udělat dva do menší? 🙂 Moc děkuji

    1. Terez, měl by držet, ale někdy mají maminky problém to propéct, to už já ale takto neodhadnu. Jestli máte ve své troubě s hutnými těsty potíže, raději bych dala dva menší (nižší) korpusy, jinak je to ale principielně jedno a funguje to. 🙂 B.

  72. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je v dortu hodně cítit banán? Náš malý ho moc nemusí a to je veliký jedlík. Když je to v kombinaci, tak jakžtakž dá, ale nesmí ten banán být moc cítit. Děkuji za odpověď

    1. Mony, podle mě až tak moc ne, ale netroufám si odhadnout, co je pro někoho moc. Obvykle mi maminky píší,že chutnalo nejen dětem, ale dokonce i dospělým a často taky říkají, že se tenhle miminovský snědl dřív, než třeba nějaký druhý dospělácký. Tak snad bude chutnat stejně i synovi. 🙂 B.

      1. Děkuji za informaci, snad bude chutnat nakonec i oslavenci, byť banány nejsou zrovna, to co miluje. 🙂

    1. Dobrý den, ano, vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem, klasika. 🙂 B.

  73. Krásný den, přidávám se k zástupu pochvalných komentářů, a to jsem člověk, který obvykle nic nekomentuje:-D Dort neměl chybu, měla jsem sice formu 16 cm, takže byl trochu vyšší a trochu déle se pekl, ale krásně vyběhl (dala jsem špaldovou mouku), byl krásně vláčný a chutově výborný, jak korpus, tak krém. Navíc jsme ho synovi dali s dobrým pocitem, že v něm není nic pro něj nevhodného. Co nezvládl syn, s chutí jsme snědli s manželem ke kávě. Ráda budu Váš recept všude doporučovat a moc děkuji za jeho zveřejnění:-)

    1. Dobrý den, Peťo, mám velkou radost, že se povedlo a že jste spokojená. Díky moc za milý komentář. 🙂 B.

  74. Dobrý den, zítra se chystám na dort a chtěla jsem se zeptat, když použiji řecký bílý jogurt, je potřeba ho taky nechat odkapat den předem? Děkuji 😊

  75. Dobrý den. Musím poděkovat za recept na korpus. Tomu bych dala jedničku s hvězdičkou. Z krému jsem ale zklamaná. Nechala jsem vykapat smetanový 10% jogurt a přidala do něho rozmixované banány. Před zdobením jsem ho ještě nechala vychladit. Chuťově není špatný, ale vůbec nedrží tvar a stéká. Příště použiji na krém pouze ten vykapaný jogurt. Bude držet tvar a zůstane krásně bílý.

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *