Dýňoše (od 1 roku)

Ve skupině mezi “mými děvčaty” teď frčí oblíbený recept Míši Rau na kynuté vafle, které holky dělají namísto langošů. Lákalo mě to taky vyzkoušet, ale když jsem začala podle Míšina receptu tvořit, došlo mi, že mi tam něco chybí. Něco více v mém stylu, zkrátka nějaká pořádná schovávačka zeleniny. A tak jsem se od Míši jen lehce odrazila v nápadu a vytvořila si svoje vlastní langoše s dýní – dýňoše. 🙂

Na cca 10 – 12 kusů:

  • 10 g droždí
  • 1/2 lžičky cukru krystal
  • 200 g syrové dýně
  • 220 g mléka
  • 2 vejce
  • 400 g hladké mouky (může být i špaldová)
  • 40 g ghí (másla)
  • sůl dle chuti

Droždí rozdrobte do mísy, zasypte půlkou lžičky cukru a nechte pár minut. V mezičase si očistěte dýni, nakrájejte na kostičky a dejte vařit do změknutí. Poté ji řádně slijte a rozmixujte s uvedeným množstvím mléka.

Během chvilky se začne droždí pod nánosem cukru rozpouštět a tvořit kašičku – rozmíchejte ji a přidejte mléko s dýní (pozor, aby nebylo od dýně horké!), vejce, sůl, ghíčko či máslo a postupně zapracujte mouku. Výsledné těsto je tahavé a lepivé, ale zároveň drží pohromadě.

Nechte jej alespoň půl hodiny (lépe třeba třičtvrtě hodiny nebo hodinku) v teple přikryté kynout. Poté jej po částech dávejte do vaflovače a pečte dýňoše. Pokud máte kvalitní vaflovač, není potřeba jej vymazávat, ale pokud si chcete pojistit snadné vyndavání vaflí, vymazat jej samozřejmě můžete. Neotevírejte vaflovač předčasně a nechte dýňoše pěkně a dozlatova vypéct.

Případné nespotřebované těsto můžete v lednici přikryté nechat nějaký den nebo dva, dokud jej nezpracujete (spíš vám ale bude chybět, mizí rychlostí blesku :)).

Podávat můžete s kečupem a sýrem, dočetla jsem se dokonce, že někteří považují za vrcholnou slast langoš s tatarkou. Já osobně mám ale nejraději zakysanou smetanu s česnekem, a znám to takto i z Maďarska, kam s oblibou jezdíme často.

Dětská specifika:

Vzhledem k obsahu vajec, mléka, a také předpokladu, že budete langoše podávat s vrstvou sýra, doporučuji zařazení pro děti od 1 roku. Pro menší děti by mohlo jít o vysoké množství bílkovin zatěžujících ledviny.

dýněhlavní jídlaod 1 rokuod 3 letsvačinyvafle

19 komentáře - “Dýňoše (od 1 roku)”

    1. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na to samé, šlo by na palačinkové pánvi ( nepřilnavé..) nasucho?

      1. Petro, zkusila bych to. Neručím, že výsledek bude tentýž, bude to chtít dělat více pozvolna, aby se těsto propeklo, ale šanci na úspěch to podle mě má. Případně jako další tip to některé maminky zkoušely v kontaktním grilu – a jde to. 🙂 B.

  1. Dýňoše jsem už také zkusila, byl trochu boj to tahavé těsto dostat do vaflovače, ale kupodivu tvar vaflí měly a co víc dětem moc chutnaly, takže opět děkuji za super zeleninový recept ve kterém děti zeleninu opravdu hledat opět nenapadlo.

    1. Jojo, já vím, ty zeleninové vafle jsou vždycky taková žvýkačka. 😀 Jsem ráda, že chutnaly, díky. 🙂 B.

  2. Vyzkoušela jsem dneska i bezlepkovou variantu. Skvělý recept, děkuju moc. Chutnají jedinečně 🤗🤲

    1. Míšo, budeme rádi za doplnění, z jaké mouky, aby to sloužilo jako inspirace i pro ostatní. 🙂 Moc díky za vyzkoušení! B.

      1. Nemám přesný poměr😅 dopadlo to zkrátka asi půl na půl pohanková a rýžová mouka. Zkusím pak i z mouky cizrnové a pohankové 🤲

  3. Jsou luxusní! Mám malé alergiky, tak jsem dělala z ovesného mléka a bez vajec. Dělala jsem přesně podle receptu, jen jsem dala o 50g více dýně. Pochutnali jsme si všichni ❤️

    1. Terko super, skvělé, mám radost, že to funguje i bez vajec, určitě tu informaci ocení i další maminky alergiků. 🙂 |B.

  4. Dobrý večer lze použít i sušené droždí syn toleruje lepe než kostku čerstvého děkuji

    1. Sabčo určitě ano, řiďte se poměrem uvedeným na obalu (bývá to buď podle množství mouky a nebo podle toho, kolik čerstvého nahrazují). 🙂 B.

Napsat komentář: Klara Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *