Dýňoše (od 1 roku)
Ve skupině mezi “mými děvčaty” teď frčí oblíbený recept Míši Rau na kynuté vafle, které holky dělají namísto langošů. Lákalo mě to taky vyzkoušet, ale když jsem začala podle Míšina receptu tvořit, došlo mi, že mi tam něco chybí. Něco více v mém stylu, zkrátka nějaká pořádná schovávačka zeleniny. A tak jsem se od Míši jen lehce odrazila v nápadu a vytvořila si svoje vlastní langoše s dýní – dýňoše. 🙂
Na cca 10 – 12 kusů:
- 10 g droždí
- 1/2 lžičky cukru krystal
- 200 g syrové dýně
- 220 g mléka
- 2 vejce
- 400 g hladké mouky (může být i špaldová)
- 40 g ghí (másla)
- sůl dle chuti
Droždí rozdrobte do mísy, zasypte půlkou lžičky cukru a nechte pár minut. V mezičase si očistěte dýni, nakrájejte na kostičky a dejte vařit do změknutí. Poté ji řádně slijte a rozmixujte s uvedeným množstvím mléka.
Během chvilky se začne droždí pod nánosem cukru rozpouštět a tvořit kašičku – rozmíchejte ji a přidejte mléko s dýní (pozor, aby nebylo od dýně horké!), vejce, sůl, ghíčko či máslo a postupně zapracujte mouku. Výsledné těsto je tahavé a lepivé, ale zároveň drží pohromadě.
Nechte jej alespoň půl hodiny (lépe třeba třičtvrtě hodiny nebo hodinku) v teple přikryté kynout. Poté jej po částech dávejte do vaflovače a pečte dýňoše. Pokud máte kvalitní vaflovač, není potřeba jej vymazávat, ale pokud si chcete pojistit snadné vyndavání vaflí, vymazat jej samozřejmě můžete. Neotevírejte vaflovač předčasně a nechte dýňoše pěkně a dozlatova vypéct.
Případné nespotřebované těsto můžete v lednici přikryté nechat nějaký den nebo dva, dokud jej nezpracujete (spíš vám ale bude chybět, mizí rychlostí blesku :)).
Podávat můžete s kečupem a sýrem, dočetla jsem se dokonce, že někteří považují za vrcholnou slast langoš s tatarkou. Já osobně mám ale nejraději zakysanou smetanu s česnekem, a znám to takto i z Maďarska, kam s oblibou jezdíme často.
Dětská specifika:
Dobrý den, je možná nějaká alternativa,když nemáme vaflovac? Děkuji
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na to samé, šlo by na palačinkové pánvi ( nepřilnavé..) nasucho?
Petro, zkusila bych to. Neručím, že výsledek bude tentýž, bude to chtít dělat více pozvolna, aby se těsto propeklo, ale šanci na úspěch to podle mě má. Případně jako další tip to některé maminky zkoušely v kontaktním grilu – a jde to. 🙂 B.
Za mě 100% kontaktní gril
Dýňoše jsem už také zkusila, byl trochu boj to tahavé těsto dostat do vaflovače, ale kupodivu tvar vaflí měly a co víc dětem moc chutnaly, takže opět děkuji za super zeleninový recept ve kterém děti zeleninu opravdu hledat opět nenapadlo.
Jojo, já vím, ty zeleninové vafle jsou vždycky taková žvýkačka. 😀 Jsem ráda, že chutnaly, díky. 🙂 B.
Dýňoše se podařily!!! super ňamka.
Super, jsem ráda, děkuji! 🙂
Jsou výborné 😉👍
Děkuju! 🙂 B.
Vyzkoušela jsem dneska i bezlepkovou variantu. Skvělý recept, děkuju moc. Chutnají jedinečně 🤗🤲
Míšo, budeme rádi za doplnění, z jaké mouky, aby to sloužilo jako inspirace i pro ostatní. 🙂 Moc díky za vyzkoušení! B.
Nemám přesný poměr😅 dopadlo to zkrátka asi půl na půl pohanková a rýžová mouka. Zkusím pak i z mouky cizrnové a pohankové 🤲
Super, budeme určitě rádi za zprávu i příště. 🙂 B.
Dobrý den, velmi by mi pomohlo, kdybyste pak nasdilela pomer/konzistenci těsta.
Dekuji
Jsou luxusní! Mám malé alergiky, tak jsem dělala z ovesného mléka a bez vajec. Dělala jsem přesně podle receptu, jen jsem dala o 50g více dýně. Pochutnali jsme si všichni ❤️
Terko super, skvělé, mám radost, že to funguje i bez vajec, určitě tu informaci ocení i další maminky alergiků. 🙂 |B.
Dobrý den, takže jde i bez vajec? Super. Vyzkouším
Dobrý večer lze použít i sušené droždí syn toleruje lepe než kostku čerstvého děkuji
Sabčo určitě ano, řiďte se poměrem uvedeným na obalu (bývá to buď podle množství mouky a nebo podle toho, kolik čerstvého nahrazují). 🙂 B.
Porada, mňam…… Já je tedy trochu upravila pro bratranec s alergii na krajskou bílkovinu a vejcem ( vejce sem nedala vůbec, mistrovství ghi sádlo a místo dýně mrkev… Dýně došla 🤪 , a ovesné mléko od Alpro) a jako mňam sem měla si dělat aby dětem zbylo ještě teplé pro nás s kysanou s kečupem, děti to shltly samotné 😂 …… Musela sem dělat další várku. Moc povedený recept děkuju 🙏
Helčo, super, díky za pochvalu a tipy na obměnu pro alergiky. 🙂 B.
Tohle je opravdu pecka. Opravdové langoše děláme 1x ročně domácí, ale tohle je úplně skvělá náhrada. Myslím, že na klasický už nikdy nedojde a naopak dýňoše udělám častěji. Díky za recept!
Díky moc za pochvalu, Markét! 🙂 B.
Dýňoše milujeme! Těsto před kynutím sice vypadá všelijak, ale zatím se vždy povedly. Kolikrát si říkám, že jsem měla dělat dvojitou dávku, protože opravdu mizí rychlostí blesku. Děkujeme 🙂
Máte pravdu, ta konzistence je příšerná, ale ten výsledek!! 🙂 Děkuji za pochvalu. 🙂 B.
Děkuji moc. Od té doby, co známe tenhle recept, už normální langoše neděláme. Tohle je mňamka a pochutná si celá rodina.
Jinak musím říct, že i když to těsto je lepivé, vždycky si jeho zadělávání užívám, protože je úžasně heboučké a příjemné na ruce. 😀
Baru, díky, mám radost. 🙂 B.