Brokolicové vafle (od 1 roku)
Vždy, když vytvářím nějaký experiment, ochutnávám už v průběhu vaření. Abych měla představu, jestli má smysl se s receptem sepisovat nebo ne. Tyhle vafle jsem tak nějak ochutnávala a ochutnávala, až na svačinu skoro nic nezbylo. 😀 Tím chci říct, že se fakt povedly. A zároveň mi krásně zapadají do konceptu svačin, což je téma tohoto měsíce na Grizly.cz.
Na cca 10 vaflí:
- 200 g syrové brokolice
- 125 g (1 balení) mozzarelly
- 2 vejce
- 50 g oleje
- 50 g mléka
- 200 g hladké mouky
- 1/2 balíčku kypřícího prášku (7 g)
- sůl dle chuti
Brokolici oberte na drobnější růžičky a uvařte cca 10 minut do změknutí (přesný čas vaření záleží na velikosti). Poté slijte vodu, propláchněte brokolici vodou studenou, odkapejte a přemístěte do mixéru.
Přidejte vejce, mozzarellu včetně nálevu a rozmixujte na hladké pyré. Poté vmíchejte také mléko, olej a mouku. Dle chuti osolte.
Výsledná hmota by měla být hustá asi jako těsto na bublaninu. Pokud by byla příliš řídká a těsto teklo, přidejte ještě trošku mouky – každá saje trošku jinak. V opačném případě nařeďte malým množstvím mléka.
V přístroji na vafle pečte dozlatova. Podávat můžete například s lučinou či zakysanou smetanou, hodí se přidat i vajíčko, šunku či sýr. Vafle budou skvělá volba nejen na svačinu, ale i snídani, či jako hlavní jídlo.
Dětská specifika:
Zkusila jsem wafle propašovat 13m dceři, protože Vaše banánové miluje a teď nechce jíst nic zeleného, což dřív měla ráda (brokolice, okurek, cuketa, kedluben,…). No je chytrá a prokoukla to, wafle skončila na zemi a snědla jen rajčata co jsem jí k tomu nakrájela. 😄 Ale mně chutnaly náramně, takže recept ukládám a snad budu mít u ní příště větší úspěch!
Mony, no jo no, je to s nimi každý den nová výzva. 😀 Tak držím palce, ať to příště projde a díky za pochvalu. 🙂 B.
Naprosto luxusní (ostatně jako vždy). Synové se cpali tak, že jsem měla strach, že na nás nezbude.
Jani děkuju, mám velkou radost! 🙂 B.
Vafle jsou vynikajíci, pochutnal si i manžel 🙂 děkujeme za inspiraci a prosím víc slaných receptů do vaflovače!
Marti, jsem ráda, že vám chutnaly, a určitě do budoucna ještě něco vymyslím. 🙂 B.
Dobrý den, šíleně se mi to lepilo a vždy se mi celá vafle roztrhla a přilepila na obě strany vaflovace. Vymazáno jsem měla dost. Čím to muže být? Jinak chuťově byly moc dobré.
Pavlo, a neotevírala jste to předčasně? Vafle se musí pořádně propéct, a když to otevřete dříve, než se upeče až doprostřed, zatímco zvenčí je těsto již upečené, tak se vám to logicky v půlce roztrhne. Opravdu vydržet a neotevírat v průběhu pečení. Jinak je samozřejmě možné i to, že mouky nebylo dost, on taky každý druh i značka saje jinak, i třeba brokolice může být více či méně štavnatá a už je těsto jiné. Ale vaflové těsto lepí naprosto běžně, to není ukazatel problému. 🙂 B.
Já jsem je také dělala a dvakrát se mi to přilepili a uprostřed přetrhlo. U cuketovych se mi to vůbec n stávalo, ačkoli sem vaflovac otevírala i krátce po nalití. Dám tomu tedy ještě šanci, ale zatím p rocesove i chuťově cuketové vedou. 🙂
Ve vašem receptu na špenátové vafle není olej ani kypřící prášek a jsou výborné. Dají se i tyhle udělat bez oleje a kyp. prášku?
Ivo nezkoušela jsem, ale zkuste recept na špenátové použít a zaměnit špenát za brokolici, snad to vyjde. 🙂 B.
Ahoj Báro, tak jsem to vyzkoušela – místo špenátu brokolicové pyré, místo mléka voda a místo pšeničné mouky pohanková. Bez oleje a kypřícího prášku. Bylo to tak prudce jedlé, že prcek snědl svou porci, než jsem dopekla zbytek…
Oproti špenátovým se to akorát muselo péct o dost dýl a ve výsledku jsou vláčnější než špenátové (pro prcka super).
Děkuji za recept a příště musíme zkusit třeba dýňové!
Ivčo, no pecka, to jsem ráda, že se podařilo. A bude to super tip i pro další maminky, díky! 🙂 B.
Wow tak ty jsou výborné! Moc děkuji za tak úžasný recept. Jediný způsob, jak dostanu do syna a manžela brokolici 😃👍👍
Děkuji za pochvalu. 🙂 B.