Zeleninová sekaná (od 1 roku)

Díky spolupráci s Russell Hobbs mi přišel nový multifunkční hrnec, a protože jsem byla hodně zvědavá na jeho schopnosti v rámci funkce pomalého vaření, hned jsem do něj šoupla pomalit sekačku. Ta je totiž z pomaláče prostě nejlepší, zůstává krásně šťavnatá. A tady máme výsledek. Každopádně – pokud na tyto výstřelky moderní kuchyňské techniky netrpíte, vůbec nevadí, recept vám bude fungovat i v případě, že si sekačku připravíte úplně klasicky v troubě.
Na 1 šišku (4 – 6 porcí):
- 500 g mletého hovězího masa
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 2 jarní cibulky
- 1 vejce
- 50 g čočkové (či jiné) mouky
- sůl, pepř a majoránka dle chuti
Mrkev a celer očistěte a nastrouhejte nahrubo, cibuli nasekejte na tenké proužky. Vše společně s vejcem a kořením přidejte do masa a zahustěte moukou. Pro tento recept jsem použila mouku čočkovou, každopádně fungovat by vám měl i s jakoukoliv jinou, klidně i bezlepkovou. Z masové hmoty uválejte šišku a po stranách ji pěkně uhlaďte.

Umístěte do nádoby, přiklopte poklicí a zapněte. Pokud používáte pomalý či multifunkční hrnec, nastavte na low zhruba na 8 hodin. Do pomalého hrnce není nutné sekanou podlévat, nicméně pokud vám to z nějakého důvodu nedá, můžete přidat opravdu jen malinko vody. Třeba tak o velikosti panáka. Pokud chcete více zapéct povrch a napodobit tak troubu, na poslední cca 2 hodiny můžete odklopit poklici přístroje a nechat unikat páru, případně můžete na závěr použít funkci pečení, pokud to váš přístroj umožňuje.
Pokud připravujete sekanou klasicky, pak umístěte šišku do pekáčku, podlijte trošku větším množstvím vody než jako doporučuji u pomalení, a přikryjte alobalem či víkem. Pečte tak hodinku na 180°C, případně jinak dle zkušeností s vlastní troubou. Na poslední čtvrt hodinky můžete víko odklopit a více opéct na kůrčičku.
Dětská specifika:
Baruš, šla by mouka udělat normálně umletím čočky?
Danuš, myslím si že jo, jestli máte nějaký šikovný mixík, klidně to zkuste. 😉 B.
dobrý den, jaké maso hovězí je na to nejlepší prosím?
Na sekanou je asi nejlepší pomlít si hovězí přední. Nebo zadní a sušší maso můžete kombinovat s vepřovým, které bývá tučnější. 🙂 B.
Vynikající sekaná, chutná celé rodině a hlavně malému. Dělám bez mouky a je krásné šťavnatá. Opravdu tento recept je v naší rodině top 🔝 👍
Peti to mám radost, děkuju! 🙂 B.