Vepřová panenka s lilkovou omáčkou (od 1 roku)

Vepřová panenka je ten kousek masa, který k doladění potřebuje vlastně jen hrozně málo. Tentokrát na mě z lednice zavolal lilek, tak jsem si řekla, že právě on bude “to správné málo”, které z našeho oběda udělá luxusní zážitek 🙂

Na 3 porce:

  • 3 porce vepřové panenky
  • 1/2 středně velkého lilku
  • 100g (1/2 kelímku) smetany ke šlehání
  • 150ml plnotučného mléka
  • 2 snítky rozmarýnu
  • sůl a pepř dle chuti
  • olej dle potřeby

Vepřovou panenku osolte, opepřete a společně se snítkou rozmarýnu naložte do oleje. Nechte alespoň hodinku odpočívat. Lilek nakrájejte na kolečka, osolte a nechte takzvaně “vypotit”, aby ztratil svou nahořklost. Vypocenou šťávu osušte papírovým ubrouskem.

V pánvi rozpalte menší množství oleje a panenku na něm zprudka opečte ze všech stran. Stejně tak s ní opečte i lilek. Až oboje zezlátne, podlijte smetanou a mlékem, přidejte druhou snítku rozmarýnu a zredukujte pár minut, dokud nebudete mít omáčku. V případě potřeby ji osolte a opepřete, lilek můžete (ale nemusíte) v omáčce rozmixovat nebo rozmačkat.

Podávejte s opečenými bramborami, kaší a nebo kuskusem, jako jsem to udělala já.

Dětská specifika:

Recept řadím do kategorie od 1 roku hlavně z důvodu přítomnosti smetany, která se takto kvůli vyššímu obsahu bílkovin doporučuje.
Lilek je vhodný od cca 9 měsíců, doporučuji bez slupky.
Panenka je nejlibovější vepřové maso, můžete ji tedy zařadit do jídelníčku stejně jako ostatní "první" masa.

bezlepkovéhlavní jídlaod 1 rokuod 3 letvepřové maso

12 komentáře - “Vepřová panenka s lilkovou omáčkou (od 1 roku)”

  1. Děkuji za recept! Lilek mě většinou v receptech nezaujal, ale tady ho miluju! 🙂 Je to opravdu vynikající jídlo a chutná celé rodině 🙂

  2. Neměla jsem panenku, tak jsem dělala z krutiho masa a u nás to mělo obrovský úspěch 😊 super recept. Moc děkuji

  3. Minulý týden u nás byla panenka k nesehnání, tak jsme udělali bezmasou variantu 😀 musím říct, že kromě toho, že je to superrychlé, tak i výborné! Než jsem malého stihla usadit, manžel nám to málem zbaštil! Díky Baru, zařazuji mezi nejoblíbenější recepty :))

  4. Dobrý den, dá se nějak vyhnout tomu solení při “pocení” lilku? U dcery bych se zatím v jídle ráda obešla bez soli, tak mě zajímalo, jestli je to vypocení vždy nutné při přípravě lilku.

    1. Nutné to není, ale nelze zaručit, že zrovna váš lilek nezhořkne, to byste pak jídlo měla nejedlé celé. Někdy to vynechám a nic se nestane, a někdy zase je hořký – nevím jak to poznat. Každopádně ten vypocený lilek celý otřu a osuším, tak věřím, že moc soli tam nezůstane. B.

  5. Mala som pochybnosti, ale je to výborné. Manžel si myslel, že je to hubová omáčka. Vďaka za ďalší skvelý a hlavne jednoduchý a rýchly recept 🙂

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *