Dvoubarevná kefírová buchta s tvarohem a višněmi (od 2 – 3 let)
Tuhle buchtu jsme s malou objevily v některém z letních čísel časopisu Food a hned nám padla do oka. Je skutečně moc dobrá, proto jsem se rozhodla, že recept, který prošel pár mými úpravami, vám nahraju i sem na blog.
Na menší obdélníkový plech:
Na tmavé těsto:
- 2 vejce
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 3/4 hrnku oleje
- 1,5 hrnku kefíru
- 1/2 prášku do pečiva (používám bezfosfátový)
- 2 hrnky hladké celozrnné špaldové mouky
- 2 lžíce kakaa holandského typu
Na světlé těsto:
- 1 vanička tvarohu
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 vejce
- 1 vanilkový pudink
- vanilkový cukr dle chuti
- třešně/višně dle chuti
Zpracujte všechny suroviny na tmavé těsto dohromady, nejlépe pomocí šlehače v mixeru. Začněte od těch tekutých, poté přidávejte sypké. Polovinu hotového těsta nalijte na plech vystlaný pečícím papírem. Připravte si světlé tvarohové těsto (pudink použijete jen jako prášek, není potřeba ho vařit), které všechno nalijete na vrstvu tmavého. Do bílé části vyskládejte višně nebo jiné ovoce a zalijte zbylou částí tmavého těsta. Pečte v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 35 minut.
Buchta je krásně vláčná a svěží, s kyselým ovocem skvěle ladí 🙂
Dětská specifika:
Moc děkuji, že jste dala tento recept 🙂
Jsem ráda, že se Vám hodí Jindro, tak ať se povede 🙂 B.
Luxusní záležitost Baru, jen jsem neměla třešně ani jiné ovoce, které by se hodilo, tak jsem si vypomohla meruňkovou marmeládou, i tak to bylo výborné:-)
Jooo to mi k tomu taky krásně ladí, mňam! 🙂 Díky za zprávu Veru 🙂 B.
Výborná buchta, už jsem pekla několikrát, děkuji moc za recept :-))
Jsem ráda, díky! 🙂 B.
Jedna z nejlepších buchet, co jsem kdy pekla. Chutná vždy všem a peču ji stále dokola 🙂
Super, to ráda čtu 🙂 B.
Zdravím. Podle reakcí ostatních jsem se těšila, nakoupila… ale tedy..moc se mi nepovedla 🙁 moc se “nezvedla” a byla tam pachuť myslím že řepkového oleje.. zkusím nějakou jinou…
+ se chci zeptat, chodím k Vám na recepty často – a v některém jste doporučovala svou kolegyni blogovou, která měla ne tak “pěkné” stránky, ale bylo tam víc rozdělení podle kategorií “bez lepku”, “bez cukru”, “bez vajec”… poradila byste mi prosím? Díky, Eva St.
Evo, to mě mrzí, ale tak každý máme jiné chutě. Mně třeba řepka problém nedělá 🙂 Ten web, o kterém mluvíte, bude asi Na vlně chuti od Jitky 🙂 B.
Zdravím Barborka,
Prosím ako velký a hlboky plech stě použila?
Mám gulatu trubu takže mám ine nádobí tak aby som vedela ci to mám rozdělit na dvakrát
Dakujem moc
A inak moc Vám fandím, skvělé recepty, varim podla Vás často a vsetko je vždy moc dobré 😉moc šikovná ste! Len tak dalej☺️
Maru, tento bude mít rozměry tak 30 x 20 centimetrů s výškou těsta tak na cca 2 centimetry. Držím palce, ať se buchta povede a moc děkuju za milou pochvalu 🙂 B.
Dobry den. Buchta je pekne vlacna a vyborna. U nas tvaroh proste leti. Nemela jsem ani visne ani tresne, tak jsem dala zavarene ostruziny a povedlo se.(ps. Dala jsem mene oleje a jednu ovocnou kapsicku} Dekuji za Vase recepty. Eva
Evi moc děkuju za pochvalu i super tip na obměnu. 🙂 B.
Barunko prosím jakou byste dala normální mouku hladkou, polohrubou? Nemám spaldovou…děkuji
Baru myslím, že můžete klidně nahradit obojím. Já osobně používám hladkou, ale zrovna toto snese určitě i polohrubou. 🙂 B.
Peču už podruhé. Je vynikající a jen se po ní zaprášilo 🙂 moc děkuji za skvělý recept 🙂
To jsem ráda, díky za pochvalu. 🙂 B.
Zdravím. Zrovna se chystám na Váš sdílený recept. Tož su zvědav na vylepšenou kefírovku. Ovoce jsem nesehnal zrovna, myslel jsem na maliny a broskve(?), ale tak mám aspoň meruňkovou marmeládu. Snad sa povede! Přeji krásného dne!
Dobrý den, Martine, snad jste si poradil a buchta chutnala, díky za vyzkoušení. 🙂 B.