Těstoviny s květákovou omáčkou (od 1 roku)

Některé druhy zeleniny se do omáček pašují trošku hůře, ale přes těstoviny je to většinou cesta s největším úspěchem. Neznám totiž špunta, který by je nemiloval! 🙂 Ty na fotce jsou navíc z české chráněné dílny Pasta Fidli, dělají se čerstvé a z nejlepších surovin. A protože tohle je přesně myšlenka, kterou moc ráda podpořím, je tenhle “pašovací” recept s květákem věnovaný právě značce Pasta Fidli. 🙂

Na cca 4 porce:

  • 250 g květáku
  • 1 cibule
  • cca 300 ml vody nebo vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 mozzarella
  • sůl a pepř dle chuti
  • špetka muškátového oříšku
  • olej dle potřeby
  • těstoviny dle potřeby

V pánvi rozpalte malé množství tuku a začněte na něm opékat nahrubo nakrájenou cibuli. Po chvilce přidejte i na co nejmenší růžičky obraný květák a společně opečte do zlatova.

Až bude zelenina opečená ze všech stran, podlijte vodou či vývarem, stáhněte plamen a přiklopte poklicí. Duste do změknutí květáku – trvat by to mělo přibližně 20 minut.

Až bude květák měkký, přemístěte jej i s ostatním obsahem do mixéru a přidejte i pokrájenou mozzarellu a smetanu. Rozmixujte na hladkou omáčku.

Vraťte do hrnce, prohřejte, ochuťte solí a kořením a promíchejte s uvařenými těstovinami.

Pokud by pro vás bylo v jídle málo bílkovin, můžete přidat další sýr, nebo třeba drůbeží maso či libovou šunku.

Dětská specifika:

Mozzarella se pro vyšší obsah bílkovin doporučuje od 1 roku.
Podobně je to také se smetanou ke šlehání.
Pozor na muškátový oříšek, který může mít ve větším množství halucinogenní účinky. Při běžném jemném ochucení jídla se ale nemusíte bát jej použít.
Těstoviny jsou vhodné od zavedení lepku. U vaječných pozor na obsah bílkovin vzhledem k vejci, aby nedošlo k přetěžování ledvin - tedy doplňovat je dalšími bílkovinami jen opatrně.

hlavní jídlaod 1 rokuod 3 let

8 komentáře - “Těstoviny s květákovou omáčkou (od 1 roku)”

  1. Pred pul hodkou uvareno, jsem zvedava, co na to ta moje cacora, ale za me je to moc dobré 🙂 Misto smetany do vareni jsem pouzila ryzovou, protoze klasika doma nebyla. Rozdil v chuti necitim. Diky za recept.

    1. Luci super, věřím, že i s rýžovou je to moc dobré. Nechte si s cácorkou chutnat. 🙂 B.

  2. Zrovna jí vaším, už po několikáté. Vždycky když koupím květák, z půlky udělám omáčku a z druhé buď polévku nebo ho nám, dospelákům osmažím. Omáčka se už zařadila na náš stálý jídelníček ☺

    1. Iri, to mám radost, že jste si můj recept natolik oblíbili, děkuji za pochvalu. 🙂 B.

Napsat komentář: Aneta Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *