Třešňový clafoutis (od 1 roku)
Francouzský dezert, který chutná jako něco mezi omeletou a bublaninou. Tekuté těsto se zapeče shora i zespoda a uvnitř zůstane krásně krémová konzistence. Podává se obvykle s třešněmi nebo višněmi, jejichž sezóna sice úplně není, ale na tomhle dezertu je super, že ho můžete udělat i z ovoce mraženého, kompotovaného nebo sušeného. Toho já mám dostatek díky spolupráci s Grizly.cz, takže jsem do něj nakombinovala všechny varianty. Doporučuju udělat den dopředu, aby vychladnul – a ráno pak naservírujete na snídani hned jako první ranní potěšení pro ty svoje miláčky. 🙂
Na formu o průměru cca 24 cm:
- 4 vejce
- 3 - 4 lžíce cukru krupice (případně jiné alternativy)
- 250 ml mléka
- 100 g hladké mouky (může být i špaldová)
- třešně nebo višně dle chuti a potřeby
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Poté zašlehejte mléko a mouku. Výsledné těsto je poměrně dost tekuté, nelekejte se. V troubě se pak zapeče a přitom zůstane uvnitř krémová struktura, která je na tomto dezertu to nejlepší. Pokud máte vanilku, doporučuju přidat do směsi pár zrníček, ale není to nutné.
Tekuté těsto nalijte do zapékací formy. Nejraději na to používám silikonovou, na kterou se těsto nelepí a nemusí se tudíž vymazávat ani vyskládávat pečícím papírem, ovšem pokud ji nemáte, bude asi lepší, pokud mísu nějakým způsobem ochráníte proti tomu, aby se vám těsto připeklo ke stěnám.
Nakonec naskládejte ovoce v množství dle vaší chuti. Třešně se v koláči pohybují, ale nebojte, zapečou se. Šoupněte do trouby rozpálené na 180°C a upečte, dokud nebude povrch zlatavý. Počítejte tak s půl hodinkou, ale určitě se řiďte spíše zkušeností s vlastní troubou.
Hotový koláč doporučuji nechat nejdříve dobře vychladnout (klidně i v lednici). Horký se totiž trhá. Ovšem pokud máte chuť jíst jej ještě teplý, můžete směs nalít do malých zapékacích mističek a podávat jako dezert, který si strávníci snědí lžičkou.
Dětská specifika:
Byla báječná, rychlá.. Povedla se! Díky za bezva recept.
Veru, super, to mám radost, děkuji! 🙂 B.