Hrnkové muffiny se žitnou moukou (od 1 roku)

Žitná mouka je pro nás ve stravě vhodnější než pšeničná, neboť je o něco lépe stravitelná. Na druhou stranu je ale daleko mazlavější a nedá se s ní nahrazovat úplně vše. Přesto, pokud to jde, snažím se ji do jídelníčku zařazovat, třeba jako u tohoto receptu. Její typická lepivost navíc buchtičkám hodně prospěla, jsou krásně vláčné a přitom pěkně drží tvar, takže si myslím, že můžete těsto využít i do různých formiček.

Na cca 15 muffinů:

  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku cukru (může být i jiná alternativa)
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek hladké žitné mouky
  • 1 hrnek hladké pšeničné mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku (používám bezfosfátový)

Vejce vyšlehejte s cukrem a poté zašlehejte také mléko a olej. Do tekuté části pak postupně zapracujte zbylé ingredience – oba druhy mouky i kypřící prášek.

Těsto dejte do košíčků na muffiny či vybraných formiček a pečte na 180°C (používám horkovzduch) přibližně půl hodinky.

Toto základní těsto si navíc můžete rozšířit a dále dochutit dle vlastní fantazie – já jsem například vyzkoušela i verzi s kousky čokolády, kakaem a také s banány.

Recept vznikl ve spolupráci s Grizly.cz, jejichž žitnou mouku jsem na muffinech vyzkoušela. A protože se osvědčila, budu si ji kupovat dál i do kváskového chleba. On je totiž citlivka a hned tak každá žitná mouka mu nechutná. 🙂

Dětská specifika:

Ač se u svých sladkých receptů snažím vždy alespoň o nějakou přidanou hodnotu, osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do této kategorie.

mlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

2 komentáře - “Hrnkové muffiny se žitnou moukou (od 1 roku)”

  1. děkuju za inspiraci,dělám podle vás už několikátý recept,ale muffiny zatim top..udělala jsem je s lesni smesi ovoce a jsou úžasné 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *