Hrnkové muffiny se žitnou moukou (od 1 roku)
Žitná mouka je pro nás ve stravě vhodnější než pšeničná, neboť je o něco lépe stravitelná. Na druhou stranu je ale daleko mazlavější a nedá se s ní nahrazovat úplně vše. Přesto, pokud to jde, snažím se ji do jídelníčku zařazovat, třeba jako u tohoto receptu. Její typická lepivost navíc buchtičkám hodně prospěla, jsou krásně vláčné a přitom pěkně drží tvar, takže si myslím, že můžete těsto využít i do různých formiček.
Na cca 15 muffinů:
- 2 vejce
- 1/2 hrnku cukru (může být i jiná alternativa)
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek hladké žitné mouky
- 1 hrnek hladké pšeničné mouky
- 1 lžička kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
Vejce vyšlehejte s cukrem a poté zašlehejte také mléko a olej. Do tekuté části pak postupně zapracujte zbylé ingredience – oba druhy mouky i kypřící prášek.
Těsto dejte do košíčků na muffiny či vybraných formiček a pečte na 180°C (používám horkovzduch) přibližně půl hodinky.
Toto základní těsto si navíc můžete rozšířit a dále dochutit dle vlastní fantazie – já jsem například vyzkoušela i verzi s kousky čokolády, kakaem a také s banány.
Recept vznikl ve spolupráci s Grizly.cz, jejichž žitnou mouku jsem na muffinech vyzkoušela. A protože se osvědčila, budu si ji kupovat dál i do kváskového chleba. On je totiž citlivka a hned tak každá žitná mouka mu nechutná. 🙂
Dětská specifika:
děkuju za inspiraci,dělám podle vás už několikátý recept,ale muffiny zatim top..udělala jsem je s lesni smesi ovoce a jsou úžasné 🙂
Zu, to jsem ráda, děkuji. 🙂 B.
Dobry den,
Super recept, ja pridala boruvky a skvele. Vsem moc chutnaly 😉
Jani super, jsem ráda, že chutnalo. Díky za pochvalu. 🙂 B.