Jáhlová kaše s jablky (od 8 měsíců)

V poslední době vám povídám o důvodech, proč miluju vaření v pomaláči. A kaše jsou jeden z nich. Než jdu spát, zapnu suroviny v hrnci, a když ráno vstávám, mám hotovou krásně čerstvou a teplou kašičku. 🙂 Tento recept ale není jen pro ty, kdo pomalí, samozřejmě si ho můžete uvařit i zcela klasicky na sporáku. 😉

Na cca 4 porce:

  • 1 hrnek jahel
  • 3 hrnky mléka (může být i rostlinné)
  • 2 jablka
  • případné sladidlo dle chuti

Jáhly několikrát propláchněte v teplé vodě, aby se zbavily případných nečistot a hořkosti. Poté je zalijte mlékem (můžete použít i rostlinné mléko či vodu), přidejte oloupaná a na menší kostičky nakrájená či nahrubo nastrouhaná jablka, promíchejte a dejte vařit.

Pokud ji děláte klasicky v hrnci na sporáku, je potřeba vařit kaši na mírném plameni a občasně zkontrolovat a promíchat, aby se nepřipalovala. Důležité je to především v závěru, kdy je už tekutiny málo. Celková doba přípravy bude trvat asi 20 minut.

Jste-li šťastnými majiteli pomalého hrnce, doporučuji kaši připravit v něm. Taková kaše se totiž díky pozvolnému vaření nepřipaluje a můžete ji navíc připravovat přes noc. Na příhřevu hrnce ji tak můžete nechat i po dobu než se vyspíte a ráno budete mít teplou kaši připravenou k okamžité snídani, což je podle mě super. 🙂

V pomaláči si nastavte na 2 – 3 hodiny na low. Většinou počítám i s příhřevem, tedy kaši zapínám kolem půlnoci, kdy jdu spát, kolem třetí ráno už je uvařená a do osmi se na příhřevu drží pekně teplá. Při pravním vaření to samozřejmě budete muset vyzkoušet a lépe vychytat vzhledem k výkonu a schopnostem vašeho přístroje.

Dětská specifika:

Malým dětem doporučuju kaši nepřislazovat - je dost sladká přirozeně od jablek i jahel.
Starším dětem můžete vylepšit i přidáním skořice, u těch mladších pozor na alergickou reakci na toto koření.
Kaši doporučuji podávat dětem k snídani, před spaním se vzhledem ke své horší stravitelnosti a většímu množství sacharidů nehodí. To ostatně platí pro všechny kaše obecně.

bezlepkovébezmasébezmléčnédo 1 rokujablkajáhlykašemlsáníod 1 rokuod 3 let

4 komentáře - “Jáhlová kaše s jablky (od 8 měsíců)”

  1. Ahoj, koukala jsem, že recept nese označení od 8m. Je do roka vhodné nějaké rostlinné mléko (ty, co jsi vybavuji, že znám, jsou podle mě nevhodné) nebo je lepší uvařit kaši z vody?
    Moc dík za skvělé recepty, které mi často rozšiřují obzory a repertoár 🙂

    1. Míšo, do roka třeba rýžové nebo ovesné, pokud už má dítě zavedeno lepek. V případě kupovaného je potřeba pohlídat si složení, často jsou plná éček a zahušťovadel, ale při troše snahy se dá vybrat i pro osmiměsíční prtě. 🙂 B.

  2. Zkoušela jsem v pomalém hrnci přes noc (CrockPot 6l Saute, 2,5h vařit, pak 6h příhřev), vařila jsem v kravském mléce a přišlo mi, že se to moc nepovedlo. Shora kaše chutnala jak vařená ve vodě (možná z pokličky skapávala zpět voda?) a po okrajích už z toho začínal být nákyp 😀 Něco jsem dělala s kaší špatně nebo to jsou normální projevy dlouho mořené kaše v pomalém hrnci?

    1. Hanko, pokud z toho začínal být nákyp, zkrátila bych příště o trošku dobu pečení. Vyvařila se tekutina a začínalo se to vlastně péct. Co se týče chuti, je to asi dost o tom, co od slova “kaše” čekáte. Někdo si pod tímto představí jemnou a hladkou krupičku jako za dob našeho dětství, ale tak to není. Je to taková lepivá mazlavá hmota a není to žádná estetika, ale je to dobrota. 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *