Jáhlová kaše s jablky (od 8 měsíců)

V poslední době vám povídám o důvodech, proč miluju vaření v pomaláči. A kaše jsou jeden z nich. Než jdu spát, zapnu suroviny v hrnci, a když ráno vstávám, mám hotovou krásně čerstvou a teplou kašičku. 🙂 Tento recept ale není jen pro ty, kdo pomalí, samozřejmě si ho můžete uvařit i zcela klasicky na sporáku. 😉

Na cca 4 porce:

  • 1 hrnek jahel
  • 3 hrnky mléka (může být i rostlinné)
  • 2 jablka
  • případné sladidlo dle chuti

Jáhly několikrát propláchněte v teplé vodě, aby se zbavily případných nečistot a hořkosti. Poté je zalijte mlékem (můžete použít i rostlinné mléko či vodu), přidejte oloupaná a na menší kostičky nakrájená či nahrubo nastrouhaná jablka, promíchejte a dejte vařit.

Pokud ji děláte klasicky v hrnci na sporáku, je potřeba vařit kaši na mírném plameni a občasně zkontrolovat a promíchat, aby se nepřipalovala. Důležité je to především v závěru, kdy je už tekutiny málo. Celková doba přípravy bude trvat asi 20 minut.

Jste-li šťastnými majiteli pomalého hrnce, doporučuji kaši připravit v něm. Taková kaše se totiž díky pozvolnému vaření nepřipaluje a můžete ji navíc připravovat přes noc. Na příhřevu hrnce ji tak můžete nechat i po dobu než se vyspíte a ráno budete mít teplou kaši připravenou k okamžité snídani, což je podle mě super. 🙂

V pomaláči si nastavte na 2 – 3 hodiny na low. Většinou počítám i s příhřevem, tedy kaši zapínám kolem půlnoci, kdy jdu spát, kolem třetí ráno už je uvařená a do osmi se na příhřevu drží pekně teplá. Při pravním vaření to samozřejmě budete muset vyzkoušet a lépe vychytat vzhledem k výkonu a schopnostem vašeho přístroje.

Dětská specifika:

Malým dětem doporučuju kaši nepřislazovat - je dost sladká přirozeně od jablek i jahel.
Starším dětem můžete vylepšit i přidáním skořice, u těch mladších pozor na alergickou reakci na toto koření.
Kaši doporučuji podávat dětem k snídani, před spaním se vzhledem ke své horší stravitelnosti a většímu množství sacharidů nehodí. To ostatně platí pro všechny kaše obecně.

bezlepkovébezmasébezmléčnédo 1 rokujablkajáhlykašemlsáníod 1 rokuod 3 let

12 komentáře - “Jáhlová kaše s jablky (od 8 měsíců)”

  1. Ahoj, koukala jsem, že recept nese označení od 8m. Je do roka vhodné nějaké rostlinné mléko (ty, co jsi vybavuji, že znám, jsou podle mě nevhodné) nebo je lepší uvařit kaši z vody?
    Moc dík za skvělé recepty, které mi často rozšiřují obzory a repertoár 🙂

    1. Míšo, do roka třeba rýžové nebo ovesné, pokud už má dítě zavedeno lepek. V případě kupovaného je potřeba pohlídat si složení, často jsou plná éček a zahušťovadel, ale při troše snahy se dá vybrat i pro osmiměsíční prtě. 🙂 B.

  2. Zkoušela jsem v pomalém hrnci přes noc (CrockPot 6l Saute, 2,5h vařit, pak 6h příhřev), vařila jsem v kravském mléce a přišlo mi, že se to moc nepovedlo. Shora kaše chutnala jak vařená ve vodě (možná z pokličky skapávala zpět voda?) a po okrajích už z toho začínal být nákyp 😀 Něco jsem dělala s kaší špatně nebo to jsou normální projevy dlouho mořené kaše v pomalém hrnci?

    1. Hanko, pokud z toho začínal být nákyp, zkrátila bych příště o trošku dobu pečení. Vyvařila se tekutina a začínalo se to vlastně péct. Co se týče chuti, je to asi dost o tom, co od slova “kaše” čekáte. Někdo si pod tímto představí jemnou a hladkou krupičku jako za dob našeho dětství, ale tak to není. Je to taková lepivá mazlavá hmota a není to žádná estetika, ale je to dobrota. 🙂 B.

  3. Ahoj, mam u LOW minimum 6 hodin, u HIGH jde snizit na 2. Mam radsi tedy delat na LOW a prepnout sama na ohrev, nebo lze i na HIGH s kratsim casem?
    Diky, Verca

    1. Veru, tohle těžko odpovědět, máte evidentně dost jiný hrnec než já. Musíte si to opravdu vychytat podle toho jak to vaří vám. Zpravidla je to tak, že high je polovina času co low, tedy 4 hodiny na high = 8 hodin low, ale opravdu hodně záleží na tom, jak to vaří vám a jak se to rychle zahřívá. B.

  4. Prosím od kdy se může dávat klasické kravské mléko dětem?
    Dcera má 16 měs a ještě jsem ji mléko nedávala. Děkuji 🙂

    1. K vaření, třeba na zjemnění polévek a omáček apod., je možno od 1 roku. Jako nápoj k pití od 2 – 3 let, ideálně čerstvé, plnotučné. 🙂 B.

      1. děkuji 🙂 takže i tuto kaši mohu podávat s klasickým kravským mlékem už od 1 roku… ?

        1. Ano, nicméně vždy záleží na stravě celého dne a na tom, kolik v ní má dítě bílkovin. Jestli snídá kaši s mlékem, na oběd sní flák masa a k večeři spráší dvě vajíčka, tak už je to moc. 🙂 B.

  5. Celkem dobré, udělala jsem, že si dá i dcerka 3r. a synek 1r. a ty my to hodily na hlavu. Mně to chutnalo a mýmu tátovi, asi taky. nechal prázdný talíř. Dali jsme i to k snídani 🙂 A na manžela to je moc zdravé 😀

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *