Mandlové sušenky (od 2 – 3 let)

Krásně voní po mandlích a kokosovém cukru, nejsou přeslazené a lehounce křupou. Jo, a moc chutnají velikonočním zajíčkům, kteří se ale nechtěli fotit, a tak na vás otočili svoje oříškové ocásky. 😉

Na cca 50 ks sušenek (dle velikosti):

  • 100 g másla/ghíčka
  • 50 g kokosového cukru (či cukru moučka)
  • 100 g mandlové mouky
  • 50 g (!) mléka
  • 200 g hladké mouky (může být i špaldová)
  • 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)

Změklé máslo prošlehejte s kokosovým cukrem a mlékem, do hmoty poté zapracujte i oba druhy mouky a kypřící prášek. Výsledné těsto by mělo hezky držet pohromadě a mělo by se dát snadno vyvalovat i bez většího podsypávání. Pro práci s těstem není nutné nechat jej odležet, nicméně pokud máte čas, určitě mu pár hodin navíc prospěje, aby se chutě rozležely.

Z plátu těsta vyváleného na sílu zhruba 2 mm vykrajujte sušenky libovolných tvarů. Často vás zajímají i sušenky s reliéfem, tak tyto si jej sice částečně udrží, ale ideální na tento způsob zdobení nejsou, doporučila bych tedy spíše na ozdobu zvolit oříšky, jako jsem to udělala já. Mám jich tu totiž velkou zásobu díky spolupráci s Grizly.cz, pro které jsem dělala i tento recept.

Pokud budete chtít, aby měl zadeček ocásek, potřete sušenku rozšlehaným vejcem a na místo, kde chcete ocásek mít, oříšek přilepte. Zapečením se na místě udrží.

Pečte v troubě rozehřáté na 180°C přibližně 10 minut (alespoň takto se pekly sušenky na funkci horkovzduch u mě).

Dětská specifika:

Mandle jakožto ořechy jsou tabulkově doporučovány od 2 - 3 let. Důvodem je jejich horší stravitelnost a také náchylnost k plísním a žluknutí.
Podobná situace může nastat také u kokosového cukru.

mlsáníod 3 letsušenkysvačiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *