Bramborové placky (od 1 roku)

Na velikonoční Velký pátek se zpravidla držel masový půst, který mohly narušit jen ryby. Protože byly ale drahou surovinou, pekly hospodyňky z chudších rodin bramborové placky, které do tvaru ryb vykrajovaly. Dnes sice již tradice zpravidla tak přísně nedržíme a snad ani netrpíme takovou bídou, ale některé věci své kouzlo a chuť neztrácí ani během dlouhých let. A tak jsem se inspirovala a na Velikonoce připravila recept na rybičkové placky, které jsem oproti tradici vylepšila ještě o dávku bílkovin, aby bylo jídlo plnohodnotné.

Na cca 30 placek:

  • 1 kg syrových brambor (typu B nebo C)
  • 300 g syrové mrkve
  • 150 g (1 kelímek) cottage
  • 100 g (1 kostka) žervé
  • 125 g (balíček) mozzarelly
  • 2 vejce
  • cca 250 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 100 g krupice (pozor ať si nekoupíte krupici oslazenou, která je určená na kaši)
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a majoránka dle chuti

Brambory dejte do hrnce vcelku (můžete se slupkou i oloupat, podle toho, jestli se vám je pak chce loupat uvařené, nebo raději zapracujete se škrabkou ještě zasyrova) a přidejte i očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev. Zalijte vodou a vařte do změknutí obojího.

Vezměte si největší mísu, jakou doma máte. Brambor je dost a přidáním dalších surovin se objem ještě zdvojnásobí, ale když se pečou placky, u nás doma jich není nikdy dost, proto jsem recept pojala opravdu ve velkém.

Brambory a mrkev rozmačkejte šťouchadlem nebo nastrouhejte na struhadle najemno. Poté přidejte vejce, veškeré mléčné výrobky, krupici, sůl a majoránku, a postupně zapracujte také mouku. Množství mouky záleží na moučnatosti brambor, proto berte to v receptu uvedené jen jako orientační. Výsledné těsto by mělo být lepivé, ale přesto tvarovatelné.

Při tvarování rybiček si můžete pomoci tím, že každou odebranou kuličku těsta nejdříve obalíte v krupici nebo mouce. Pak se vám bude snáze tvarovat. Já jsem si navíc pomohla i použitím pečícího papíru Fino, pro který jsem recept přímo připravovala.

Placky skládejte na připravený plech s pečícím papírem, který jste potřeli tukem. Taktéž tukem potřete těsto i shora. Není to potřeba kvůli připalování, pečící papír těsto uhlídá i bez vymazávání, ale placky jsou na trošce tuku chutnější a takové více “babičkovské”. Taky je vaše babička připravovala na rozpálených kamnech? 🙂

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 20 – 30 minut (já jsem použila funkci horkovzduch). Méně zdravě je můžete samozřejmě i smažit na pánvi. Placky můžete jíst samotné, dobré jsou ale i jako příloha k masu (samozřejmě v případě, že půst nedržíte), a moc rádi k nim máme špenát.

Dětská specifika:

Recept vzhledem k obsahu vyššího množství bílkovin z mléčných výrobků a vajec řadím do kategorie od 1 roku.
Pokud ale placky pojmete jako samostatné jídlo a náhradu masa, umím si představit jejich podávání i dříve - samozřejmě bez soli a dráždivých koření.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.
Pozor na horší stravitelnost česneku (pro děti od 1 roku by ale již měl být bezproblémový).

hlavní jídlaod 1 rokuod 3 letpřílohysvačiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *