Těstoviny s květákovou omáčkou (od 1 roku)

Některé druhy zeleniny se do omáček pašují trošku hůře, ale přes těstoviny je to většinou cesta s největším úspěchem. Neznám totiž špunta, který by je nemiloval! 🙂 Ty na fotce jsou navíc z české chráněné dílny Pasta Fidli, dělají se čerstvé a z nejlepších surovin. A protože tohle je přesně myšlenka, kterou moc ráda podpořím, je tenhle “pašovací” recept s květákem věnovaný právě značce Pasta Fidli. 🙂
Na cca 4 porce:
- 250 g květáku
- 1 cibule
- cca 300 ml vody nebo vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 mozzarella
- sůl a pepř dle chuti
- špetka muškátového oříšku
- olej dle potřeby
- těstoviny dle potřeby
V pánvi rozpalte malé množství tuku a začněte na něm opékat nahrubo nakrájenou cibuli. Po chvilce přidejte i na co nejmenší růžičky obraný květák a společně opečte do zlatova.
Až bude zelenina opečená ze všech stran, podlijte vodou či vývarem, stáhněte plamen a přiklopte poklicí. Duste do změknutí květáku – trvat by to mělo přibližně 20 minut.

Až bude květák měkký, přemístěte jej i s ostatním obsahem do mixéru a přidejte i pokrájenou mozzarellu a smetanu. Rozmixujte na hladkou omáčku.
Vraťte do hrnce, prohřejte, ochuťte solí a kořením a promíchejte s uvařenými těstovinami.
Pokud by pro vás bylo v jídle málo bílkovin, můžete přidat další sýr, nebo třeba drůbeží maso či libovou šunku.
Dětská specifika:
Baru nějak se mi v postupu ztrácí uvedená smetana.
Ááá no jo, tak už opraveno. Díky, Anet. 🙂 B.