Sýrovo-tvarohové krekry (od 1 roku)

Krekry a sušenky obvykle trpí tím, že jsou víceméně na základě sacharidů a bílkoviny jim schází. Tak jsem to zkusila vzít za trošku jiný konec a díky mléčným výrobkům se mi je podařilo o bílkoviny velmi slušně obohatit. Výsledek je navíc velmi žravý, ale tak to se snad rozumí samo sebou. 🙂

Na cca 100 trojúhelníčků:

  • 200 g goudy (či podobného sýra)
  • 250 g (vanička) tvarohu
  • 80 g přepuštěného či klasického másla
  • 300 g hladké mouky (může být i špaldová)
  • 2 vejce
  • případně sůl dle chuti

Sýr nastrouhejte a dejte do mísy. Přidejte vejce, tvaroh, změklé máslo a mouku a propracujte v kompaktní těsto. To vyválejte na placku a přímo na pečícím papíře nakrájejte nejdříve na čtverečky, a poté na trojúhelníčky. Upečte vcelku, nemusíte skládat po jednotlivých kouscích na plech, ale samozřejmě pokud chcete, klidně můžete z těsta i vykrajovat různé tvary a na plech je skládat.

Takto můžete krekry rovnou upéct.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzduch) přibližně 15 minut, nebo jinak – dle zkušeností s vaší troubou, zkrátka dozlatova.

Dětská specifika:

Vzhledem k přítomnosti tvrdého sýra a taky tvarohu, které mají oba vyšší obsah bílkovin, řadím do kategorie od 1 roku. Podobně je to i s celým vejcem.
U dětí není potřeba krekry již dosolovat, použitý sýr je slaný dost.

mlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

12 komentáře - “Sýrovo-tvarohové krekry (od 1 roku)”

  1. Baru, vloudila se ti tam chybicka, preklep – mas tam u specifik do 1 roku, misto od 1 roku. Jinak to mas vsude spravne 😉

    1. Myslím že už jsem to opravila, někdo mi to také psal. Díky moc. 🙂 B.

    1. Lucko dle věku můžete použít třeba namočená lněná nebo chia semínka, případně hrašku nebo nálev z cizrny, ale asi bych to zkusila úplně bez, mohlo by to vyjít (vyzkoušeno to ale nemám, tak jestli zkusíte, dejte prosím vědět i pro ostatní, jak to dopadlo). Díky! B.

  2. Děkujeme za recept, jsou skvělé, peču je dceři již po několikáté. Jednou jsem nahradila sýr měkkčím olešnickým tvarohem a byly taky super 🙂

  3. Dobrý den, jak dlouho prosím krekry vydrží? Dnes jsem pekla a jsou moc dobré 🙂 Děkuji.

    1. Dobrý den Klárko, neměřila jsem, ale věřím, že klidně i v řádech týdnů. Nechte nepřikryté, aby nenavlhly. 🙂 B.

    1. Zdeňko, dětem vždy nejlépe plnotučnou variantu mléčných výrobků. Nízkotučné produkty spíše ne. 🙂 B.

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *