Domácí klíčení

Klíčky všech možných druhů i stádií jsou u nás doma velmi oblíbené. Nejvíce je zbožňuje můj muž, který si je k večernímu televiznímu programu bere místo brambůrků a dalších nezdravých pochoutek. Dají se samozřejmě koupit, ale jejich cena se vlastně ani moc neliší právě od těch brambůrků, a při naší spotřebě už to jde i trošku do peněz, takže jsem se je naučila jednoduše klíčit doma. Pokud vás domácí klíčení také zajímá, sepsala jsem vám, jak na to a jaké máte možnosti.

Benefity klíčení

Než vám řeknu, jak klíčit, slušelo by se asi zmínit, proč to vlastně dělat a v čem jsou klíčená semínka a zrníčka prospěšná. Semínko, zrníčko či plody luštěnin, které se s oblibou také klíčí, jsou vlastně zárodky budoucích rostlin. Když semínko přijde do kontaktu s vlhkostí, probudí se enzymy klíčení a začne proces růstu nové rostlinky. A právě ony enzymy jsou něco, co nám velmi prospívá, semínkům přidává na hodnotě a zlepšuje jejich stravitelnost.

Ze stejného důvodu se například i máčí ořechy – aby ve vlhkosti aktivovaly své enzymy a získaly na hodnotě. U ořechů, narozdíl od semínek či luštěnin, zpravidla nenecháváme klíčení dojít do fáze vzniku rostliny, tedy klíčku, ale u většiny druhů je i toto možné a klidně to můžete při klíčení vyzkoušet.

Od kdy klíčky dopřát dětem

Obecně jsou semínka tabulkově doporučována od 2 – 3 let. Důvodem je především ona obtížná stravitelnost. Jsou druhy semínek (například lněné), které si neumí trávicí trakt naleptat, a skrze slupku se tak nedostane k hodnotě uvnitř. Pokud jej tedy prcek nerozkouše, jeho trávením semínko prostě jen bez užitku projde a zase se vyloučí. Stravitelnost semínek klíčených je díky výše uvedenému daleko lepší a vidím tedy klíčky jako jednu z nejlepších variant, kterak semínka či oříšky do stravy zavést. Vždy je samozřejmě ale potřeba brát ohled na individuální schopnost trávení vašeho dítěte a to, aby ho nebolelo bříško nebo klíčků nesnědlo příliš.

Mezi riziky je určitě potřeba zmínit i možnost dušení či vdechnutí, před níž nás u ořechů často varují i maminky a babičky. Vždy je potřeba brát v potaz schopnosti dítěte si s tímto druhem potravy při konzumaci poradit, samozřejmostí pak je i to, že dítě je u jídla v klidu a plně soustředěné. Můžete mu samozřejmě pomoci i tím, že oříšky či semínka nadrtíte či namelete, abyste riziko minimalizovala.

Klíčení bez speciálních potřeb

Do základu nepotřebujete nic speciálního. Existuje řada variant, jak si v domácích podmínkách pomoci, ovšem mně se nejvíce osvědčila úplně obyčejná zavařovací sklenice a prodyšná gáza či kousek pláténka (může být třeba i ústřižek z látkové pleny, kávový filtr nebo látkový kapesník). Alternativně se dá klíčit například i s pomocí cedníku či sítka, mně ale přijde praktičtější právě sklenice.

Jak na to

V první fázi je potřeba nejdříve semínka namočit. Je to vlastně úplně stejné, jako když máčíte luštěniny pro vaření. Potřebné množství tedy nasypu do sklenice, zaliju dostatečným množstvím vody (zpravidla je potřeba alespoň dvojnásobek) a víčko skleničky pomocí gumičky uzavřu látkou. Takto namočená semínka nechám ve sklenici odpočívat přes noc, řekněme tedy něco mezi 8 – 12 hodinami.

Po dokončení procesu máčení semínka propláchnu, opět zagumičkuju látkové víčko a sklenici obrátím tak, aby vytekla všechna přebytečná voda. Pak opět postavím sklenici na dno. Jednou za den pak tento proces opakuji – napustím vodu a sliju. Máte-li doma větší teplo, můžete semínka navlhčit dvakrát, třeba ráno a večer. Případně, pokud vám prolévání a odkapávání nevyhovuje, je možné vzít i rozprašovač a semínka vodou ze spreje prostě jen navlhčit. Mezitím už jen čekám, až začnou semínka klíčit.

Doba klíčení závisí na jednotlivých druzích použitých semínek, ale zpravidla se do dalších 24 hodin začnou objevovat první náznaky klíčků, do 48 hodin už jsou pak klíčky viditelné. Pak už je jen na vás, jak moc daleko necháte klíčení dojít – já osobně končím, když má klíček zhruba jeden centimetr délky, ale některé klíčky nechávám i déle (například mám ráda dlouhé výhonky řepy, řeřichy či ředkvičky).

Tímto způsobem lze klíčit víceméně všechny druhy, já takto klíčím například černou či červenou čočku, fazole mungo i adzuki, cizrnu, slunečnici nebo hořčici, ředkvičku a řepu. Fantazii se ale meze nekladou a můžete vyzkoušet klíčit třeba i další druhy semínek a zrníček, od obilovin až po olejniny. Pro inspiraci můžete mrknout na GoOrganic, kde najdete jak jednotlivá semínka, tak i různé směsi a také potřeby pro klíčení.

Najdou se ale i semínka, kterým máčení a dlouhé vlhko neprospívá. Například bazalková, lněná či semínka chia se při kontaktu s vlhkostí obalují gelovitým šlemem a pak jim klíčení příliš nejde, přestože jinak se klíčit bez problémů dají. Taková semínka je lépe klíčit na misce či vatě a předem nenamáčet. Postup určitě znáte z dětství, kdy jste si na Velikonoce nechávali klíčit osení či řeřichu.

Klíčení pomocí speciální misky

Pokud to tajů klíčení chcete proniknout hlouběji a nebo máte prostě rádi vychytávky, které usnadní práci, můžete si pořídit klíčící talířek, sklenici či misku. Já jsem od GoOrganic dostala tuto třípatrovou klíčící misku, která mi klíčení usnadňuje především v tom, že odkapaná voda stéká do žlábku, který v případě potřeby jen jednoduše vyleju. Nemusím tedy semínka kontrolovat, zda nejsou příliš mokrá (mohla by začít chytat plíseň) a nemusím používat žádnou látku ani gázu, protože je toto vyřešeno pomocí síta v misce. Díky patrům můžu navíc klíčit i několik věcí zároveň, aniž by mi všude překážely sklenice.

článkyluštěninyod 3 let

13 komentáře - “Domácí klíčení”

  1. Dobrý den, prosím,nechavate při klíčení semínka na světle (na lince) nebo ve tmě? Děkuji

    1. Dobrý den, nechávám normálně na lince (laicky si myslím, že rostliny světlo k růstu potřebují) ;). B.

  2. Dobrý den, k čemu se pak naklíčená semínka dají využít, prosím? Chtěla bych to vyzkoušet, ale nastává otázka, co pak s nimi…? 🙂 Děkuji moc za odpověď.

    1. Dobrý den Katko, my je zobeme jen tak, místo nezdravých věcí, třeba večer u televize. Mám to ráda třeba i na chleba s pomazánkou nebo do salátu, do krémové polévky – fantazii se meze nekladou. 🙂 B.

        1. Nezpracovávají se tepelně, jedí se syrová, ale naklíčená (takto jsou lépe stravitelná než syrová). Jediné co se neklíčí a syrové nejí je klasická fazole, ale třeba fazolky mungo jsou jedny z nejoblíbenějších klíčků. Čočka je samozřejmě taky moc dobrá – červená, černá. Pokud tápete, klidně se odpíchněte od nějaké nabídky přímo na klíčení, tam budete mít jistotu, že je to bezpečně konzumovatelné. 🙂 B.

    1. Dobrý den Kristýno, vydrží v řádu dnů, řekněme třeba do týdne, ale záleží i na druhu. Je potřeba uchovávat v lednici. Pokud potřebujete, aby klíčky co nejvíce vydržely, propláchněte je jednou denně vodou, aby neslizly a nekvasily. 🙂 B.

  3. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se může použít sušený hrách, čočka nebo semínka česneku určena na výsadbu? Prostě to, co běžné seženu v obchodě. Děkuji moc.

    1. Petro, to si nejsem úplně jistá, jestli není nějak ošetřeno – aby to nechytalo plísně, neklíčilo samovolně apod. Určitě by bylo potřeba se informovat. Osobně klíčím semínka určená ke konzumaci, nebo se dělají přímo i různé směsi a microgreens. 🙂 B.

  4. Dobrý den, můžu se zeptat? Dostala jsem nakličovací misky (jako máte v článku), zkusila jsem to přesně podle návodu a semínka mi začala po dvou dnech plesnivet. V návodu se píše nechte na teplém a světlém místě (19-21 stupňů). V tom bude podle mě zakopaný přes, protože na okně v kuchyni mám určitě mnohem tepleji.. Ale nenapadá mě tedy kam to dát, aby to bylo na světle a zároveň jen takto nízká teplota.. Máte nějakou radu? Děkuji 😊

    1. Mony, já to mám normálně v kuchyni na lince, ne na okně, ale normálně na pracovní desce. Mám tu asi 23 stupňů a nikdy se mi to nestalo. Nebylo to spíš moc ve vodě? Odtekla přebytečná voda?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *