Špenátové muffiny (od 1 roku)

Vyhlašuju embargo nudnému špenátu s knedlíkem ze školní jídelny! Pojďme si s ním udělat jídlo jinak – atraktivně, pestře a hravě. V této podobě musí špenát dostat i zarputilé odmítače. 🙂

Na cca 8 ks:

  • 200 g mraženého špenátu
  • 100 g oleje
  • 2 vejce
  • 100 g krystalového cukru
  • 200 g hladké mouky (může být i špaldová)
  • 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)

Mražený špenát nechte přirozeně povolit, a nebo přelijte vroucí vodou. V obou případech každopádně rozmrzlý špenát dobře vymačkejte do vody. Dejte jej do nádoby mixéru spolu s olejem a rozmixujte na hladké pyré. Do této tekuté směsi pak zašlehejte ostatní suroviny – vejce, cukr, mouku a kypřící prášek. Vznikne těsto podobné například bábovkovému.

Těsto nalijte do formiček či košíčků na muffiny, můžete samozřejmě využít i další tvary, které se nabízí a dětem líbí. Neplňte formu až po vrch, muffiny ještě vyskočí. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně půl hodiny, dle zkušeností s vlastní troubou.

Dětská specifika:

Nemám ráda podávání sladkostí dětem do 1 roku, tedy ve věku, kdy ještě nemají ustálený jídelníček. I přesto si o sladkosti pro tyto malé děti píšete, a v takovém případě bych raději volila tyto muffiny se sníženým obsahem cukru než kupované sladkosti.
Celá vejce jsou doporučována pro vyšší obsah bílkovin od 1 roku.

bezmléčnémlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

13 komentáře - “Špenátové muffiny (od 1 roku)”

  1. Opět výborný recept☺❤ jen sem nahradila vejce cizrnovou pěnou a dala min cukru…. Byla výraznější chuť špenátu ale vůbec to nevadilo 😅 mňam. Sotva stačily vychladnout a kluci se do nich pustili 😂

  2. Dobrý den, muffiny vypadají dobře a už se těším jak zkusím. Mohla bych však úplně cukr vynechat a nahradit třeba medem nebo cekankovym sirupem. Malé ještě dobroty s cukrem nedavam. Děkuji

    1. Zuzko, nevím, jaký k tomu máte důvod, ale tyhle náhražky nejsou zpravidla lepší než cukr. Med tedy určitě ne, je to 90% sacharóza (takže cukr), při pečení na vysokou teplotu navíc stejně nejspíš ztratí ty prospěšné látky, které oproti cukru má. U čekankového sirupu velmi opatrně, zvlášť u malých dětí, je to velké množství vlákniny a na tu se u dětí musí hledět. Proto jsou moje recepty prostě s cukrem, jeho množství si ale můžete bez problémů regulovat. Nahrazování v tomto případě nevidím nutričně ani funkčně jako smysluplné, obě vámi navrhované náhražky jsou tekuté a změní konzistenci těsta. B.

  3. Zdravím, zrovna je dělám a mohu se zeptat konzistence těsta je taková hodně tuhá, drží na místě, nelije se. Je to tak v pořádku? A to jsem nedávala cukr. Díky y za odpověď

    1. Veru, to asi není, možná jinak savá mouka. Určitě bych přidala trochu tekutiny (třeba mléka), mělo by to být asi jako klasické lité nebo třené těsto, řekněme. 🙂 B.

  4. Dobrý den, děkuji za recept, muffiny se povedly, i když jsem měla zas těsto klasický jako kit, naštěstí tu byl tip se zředěním mlékem (hodně mléka) a šlo to, dětem chutná a “není tam cítit špenát” mi hlásila malá 🙂

  5. Dávám půl napůl s celozrnnou moukou 🙂

    Na muffiny dávám nahoru ještě zakysanou smetanu se šlehačkou a posypu buď kakaem nebo skořicí, moc dobře to k sobě jde 👌🏼🙂

  6. Pokud chci dělat z čerstvého špenátu, jake množství je potřeba? Taky 200g? Děkuji.

    1. Ivet, čerstvého určitě víc, ale přesně vám neřeknu. Ono to bude fungovat ať už to uděláte z jakéhokoliv množství, bude se to spíš lišit jen v barvě. 🙂 B.

    1. Baru, myslím že dal, dejte o stejnou gramáž více mouky, mělo by to jít bez problémů. 🙂 B.

Napsat komentář: Veronika Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *