Popraskané mandlové sušenky (od 2 – 3 let)

Semínka, oříšky, másla, mouky a podobné věci nakupuju už leta na Grizly.cz. Mají totiž velký výběr a skvělé ceny, firma je navíc postavena na takovém lidském a řekla bych až rodinném přístupu, což mi strašně vyhovuje. S Grizlyho majitelem Dominikem jsme v kontaktu a částečně spolupracujeme už několik let, ostatně kdo si u mě někdy koupil kuchařku nebo byl na přednášce, možná dostal nějakou grizlí dobrotu nebo slevový kupón jako dáreček. Až teď ale přišla forma spolupráce, o které vám chci říct takto zvlášť a samostatně: ODTEĎ JSEM GRIZLYHO AMBASADORKOU. Protože je Grizly firma, které důvěřuji, u které skutečně nakupuji, a kterou ráda podpořím, je to pro mě velká čest a radost. A tenhle recept je vlastně takové moje první sladké zápisné. 🙂

Na cca 2 plechy sušenek:

  • 2 vejce
  • 50 g másla (nejlépe přepuštěného)
  • 50 g krystalového cukru
  • 100 g mandlové mouky
  • 30 g kakaa holandského typu
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku (7 g)
  • moučkový cukr na obalení

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a poté postupně vmíchejte změklé máslo, kakao, kypřící prášek a oba druhy mouky. Vypracujte těsto, které patří mezi ty lepivější, nicméně nemělo by být lepivé až tolik, aby se s ním nedalo pracovat.

Do misky či talíře prosejte trošku moučkového cukru. Z těsta tvarujte kuličky o velikosti vlašského oříšku a obalujte je v moučkovém cukru po celém obvodu. Skládejte na plech vystlaný pečícím papírem s dostatečnými rozestupy, protože sušenky ještě nabudou na objemu.

Pečte na 180°C zhruba deset minut, rozhodně však dejte a zkušenost s vlastní troubou a dobu pečení tomu uzpůsobte. Sušenky by měly pečením po celém svém povrchu popraskat, avšak uvnitř by neměly být přesušené, patří mezi ty spíše měkčí. Nesundávejte je z plechu horké, nechte je nejdříve vystydnout, během chladnutí si zafixují svůj tvar a nebudou se rozpadat. Skladujte v dóze uzavřené víkem, vydrží takto i několik dní.

Dětská specifika:

Vzhledem k přítomnosti mandlí a kakaa řadím do kategorie od 2 - 3 let, kdy jsou takto zařazeny alergeny podobného typu.
Rizikem u mandlí je také jejich náchylnost k plísním a žluknutí, což může pro malé děti znamenat zatížení.

cukrovímlsáníod 3 letsušenkyvánoce

15 komentáře - “Popraskané mandlové sušenky (od 2 – 3 let)”

    1. Ano Mony, šla. Jestli máte šikovný mixér, kterým to zvládnete nadrtit na prášek, můžete si udělat mandlovou mouku. Pozor ale, abyste si ho nezadřela, pokud to opravdu neumí. 🙂 B.

    2. Ano Mony, šla. Jestli máte šikovný mixér, kterým to zvládnete nadrtit na prášek, můžete si udělat mandlovou mouku. Pozor ale, abyste si ho nezadřela, pokud to opravdu neumí. 🙂 B.

  1. Jsou lahodne, pulka uz je fuc. Mandlova mouka se mi v mixeru moc nepovedla, spis to jsou takove hrudky, ale nicemu to nevadi.

    1. Dobry den, i ja mam doma bezvajcaka 0:). Zkuste vrchovatou lzicku nadrceneho lneneho seminka misto kazdeho vajicka, zalet 3 lzickami horke vody, nechat 10 min nabobtnat- udela jakoby sliz. U tohoto receptu nemam overeno ale zkousela jsem u pernicku, bublanin.. a vzdy to vyslo.

  2. Dobrý den, nikdy jsem nepekla, jak dlouho vydrží dobré? Chtěla bych pect zítra na Vanoce, myslíte že je to brzy?

    Děkuji 🙂

    N.

    1. Dobrý den, Nelo, klidně už můžete, já je taky takto na Vánoce dělám. 🙂 B.

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *