Domácí sýr a křup (od 1 roku)
Existence této “pochoutky” byla mému dítěti až do doby školní docházky neznámá, a je tedy pravda, že ani teď po mně její nákup v obchodě nevyžaduje, ale samozřejmě se ráda rovná se svými vrstevníky, kteří podobné věci do školy na svačinu nosí. Vymyslela jsem tedy svoji vlastní domácí verzi a asi nemusím srovnávat, jak moc je ta moje kvalitativně lepší. 😉
Na křup (cca 80 malých tyčinek, 2 plechy):
- 200 ml vody
- 20 g čerstvého droždí
- 50 ml oleje
- 100 g žitné mouky
- 250 g hladké celozrnné špaldové mouky
- sůl dle chuti
Na sýr:
- 100 g vaničkového tvarohu
- 100 g zakysané smetany
- 50 g tvrdého sýra typu gouda
- 1 lžíce panenského oleje
V lehce teplé vodě (opravdu dávejte pozor, aby nebyla příliš horká a nezabila kvasinky) rozmíchejte nadrobené droždí. Poté přidejte olej, sůl a mouku a zpracujte v lehce gumové a dobře tvárné těsto. Pokud by konzistence nebyla správná a těsto lepilo, je možné, že vaše mouka saje trošku jinak – nebojte se tedy konzistenci doladit tak, aby se vám s těstem dobře pracovalo.
Na pomoučeném vále tvořte z těsta tenoučké válečky. Doporučuji o síle zhruba jako tužka, a klidně i ještě o něco tenčí, tyčinky totiž při pečení hodně nabydou na objemu. S jejich růstem počítejte i při skládání na plech a nechte mezi nimi tak aspoň centimetr prostoru.
Pečte v troubě rozpálené na 180°C, u mě na horkovzduchu to trvalo přibližně 12 minut, nicméně dolaďte podle zkušeností s vlastní troubou. Doporučuji péct do opravdu tmavě zlatavé barvy, aby se tyčinky dobře propekly a opravdu udělaly “křup”, protože pokud je nedopečete, budou spíše měkké (dobré ale stejně).
Sýr nastrouhejte najemno a smíchejte s tvarohem a zakysanou smetanou, do které jste kápli i kvalitní panenský olej. V případě chuti dosolte, ale podle mého názoru slanost sýra bohatě postačí. Můžete obměnit třeba i česnekem či bylinkami.
Dětská specifika:
To vypadá parádně, určitě vyzkouším 🙂
Míšo díky za pochvalu a budu se těšit na zprávu jak vám chutnalo. 🙂 B.
Hned zítra jdu na bezlepkovou verzi. Na víkend mi přijede 2letá vnučka Sofinka. 😊Moc děkuji za recept. 👍
Dejte prosím určitě vědět, jak se podařilo a z čeho, maminky už se mě na to ptaly, tak abych pro ně měla případně nějaký tip. Díky! 🙂
Taky budu dělat dneska blp verzi 🙂
Musí tam být nějaké pojivo, které nahradí lepek, tedy nejjednodušší je použít již hotovou směs bezlepkovou, která se používá na pečení chleba a pečiva, například Schär mix B, Doves farm chlebová nebo univerzální nekypřící, Rumini chlebová, modrá adveni směs…. Pokud by to měla být jednodruhová mouka, rozhodně miluju pohankovou, mohla by se kombinovat s cizrnovou nebo rýžovou moukou, aždopádně tam ale bude třeba již doplnit guarovou gumu nebo psylium. Pro nezkušené blp pekařky = neceliatiky nebo začínající nebo jen klasické strávníky, kteří chtějí pouze odlehčit jídelníček od lepku, bych tedy doporučila sáhnout po již hotové bezlepkové směsi.
Maruško, děkujeme za tipy. 🙂 B.
Je to skvělé! Super svačinka na hřiště! 🙂 Akorát jsem si upravila dip do nemléčné verze, abychom mohli mlsat i my s ABKM 🙂
Prosím a jak jste upravila? Taky potřebuji pro syna s abkm. Děkuji
Skvěle, jsem ráda, že chutnalo a budeme rády i za tip, jak pro ABKM. 🙂 Díky, B.
Dobrý den můžu poprosit o tu verzi pro ABKM😁Děkuji
Skvěle, jsem ráda, že chutnalo a budeme rády i za tip, jak pro ABKM. 🙂 Díky, B.
Mohu vědět jak moc prosim ten dyp děkuji
Díky moc, recept je super, není co dodat. A šlo zapojit i mládě, válelo hady a pak je krájelo na tyčinky. 😉
Míšo super, jsem ráda, že jste spokojení oba. 🙂 B.
Naše sýrová rodinka slupla vše do posledního drobku. To byla slast 😀 křup dle receptu a sýrů dvakrát víc.. pochvala veliká!
Leni díky, jsem ráda, že vám tak chutnalo. 🙂 B.
Zdravím Báro, máte prosím tip, kolik by bylo potřeba ekvivalentu sušeného droždí? Žijeme v zahraničí, čerstvé tady těžko sháním 🙈
Děkuju a taky díky za to, co děláte!
Dobrý den Evi, na pytlíčku sušeného droždí bývá většinou uvedeno, kolik čerstvého nahrazuje nebo na jaké množství mouky je určeno – odražte se tedy podle toho, co tam máte napsáno. Nevím, jak to které národy mají s nabídkou sušeného droždí. 🙂 U nás zpravidla jeden pytlíček odpovídá půlce kostičky čerstvého, tedy cca 21 g. A moc děkuji za pochvalu. 🙂
Dobrý den,
musí se nechat těsto nějakou dobu kynout? Děkuji.
Nemusí, napsala bych vám to. Můžete rovnou péct, vyskočí v troubě. 😉 B.
Výborné,nemám zkušenost s kupovaným a po tomhle ani nechci. Jediné domácí.
Chuťově super,pro dospelaky do sýru přidávám česnek.
Těsto jednoduché a parádně se s tím pracuje i děti si vyhrály.
Ali, děkuju, přesně jste vystihla moji myšlenku, takže jste mi udělala velkou radost. 🙂 B.
Zdravím sel by použít kypr. Prášek místo droždí 😢❤️✊
Sabino nemyslím si, tento typ těsta na to není uzpůsobený, počkejte si na droždí a pak si kupte domů do zásoby klidně sušené, to použít lze a vydrží. 🙂 B.
Dobry vecer. Ted jsem objevila a jestli cas dovoli, tak to o vikendu musim vyzkouset, protoze dcera miluje ty co prodavaji v obchode ve vanicce se syrem Kiri.
Ale jeste by mne zajimalo, jak tycinky skladovat a jak dlouho pripadne vydrzi.
Dekuji mockrat.
Dobrý den Peťo, obávám se, že vám neumím tak úplně odpovědět, tohle se u nás nikdy dlouho neohřeje, ale za minimálně pár dní ručím. Podle mě to bude určitě mnohem mnohem déle (pokud se teda bavíme o tyčkách samozřejmě, dip ne), jen budou postupně vysychat, ale kazit by se neměly. Stačí někde do krabičky nebo dózy. 🙂 B.
Ty jsi ale megapíča 😂 prý kvalitativně lepší 😂 krávo vymaštěná. Chudáci tvoje děti.
Tak jak jsem to uvařila, tak mě to docela chutná, jen si přisolit sýrovou omáčku. Dceři – 3 roky, to nechutná. Rok a půl synkovi ano, tak poloviční úspěch, jupí. těch křupů ale máme nějak moc, příště asi poloviční dávku. Jinak recept chválím, zase něco jiného. malej to měl na svačinku 🙂