Domácí sýr a křup (od 1 roku)

Existence této “pochoutky” byla mému dítěti až do doby školní docházky neznámá, a je tedy pravda, že ani teď po mně její nákup v obchodě nevyžaduje, ale samozřejmě se ráda rovná se svými vrstevníky, kteří podobné věci do školy na svačinu nosí. Vymyslela jsem tedy svoji vlastní domácí verzi a asi nemusím srovnávat, jak moc je ta moje kvalitativně lepší. 😉

Na křup (cca 80 malých tyčinek, 2 plechy):

  • 200 ml vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 ml oleje
  • 100 g žitné mouky
  • 250 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • sůl dle chuti

Na sýr:

  • 100 g vaničkového tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 50 g tvrdého sýra typu gouda
  • 1 lžíce panenského oleje

V lehce teplé vodě (opravdu dávejte pozor, aby nebyla příliš horká a nezabila kvasinky) rozmíchejte nadrobené droždí. Poté přidejte olej, sůl a mouku a zpracujte v lehce gumové a dobře tvárné těsto. Pokud by konzistence nebyla správná a těsto lepilo, je možné, že vaše mouka saje trošku jinak – nebojte se tedy konzistenci doladit tak, aby se vám s těstem dobře pracovalo.

Na pomoučeném vále tvořte z těsta tenoučké válečky. Doporučuji o síle zhruba jako tužka, a klidně i ještě o něco tenčí, tyčinky totiž při pečení hodně nabydou na objemu. S jejich růstem počítejte i při skládání na plech a nechte mezi nimi tak aspoň centimetr prostoru.

Pečte v troubě rozpálené na 180°C, u mě na horkovzduchu to trvalo přibližně 12 minut, nicméně dolaďte podle zkušeností s vlastní troubou. Doporučuji péct do opravdu tmavě zlatavé barvy, aby se tyčinky dobře propekly a opravdu udělaly “křup”, protože pokud je nedopečete, budou spíše měkké (dobré ale stejně).

Sýr nastrouhejte najemno a smíchejte s tvarohem a zakysanou smetanou, do které jste kápli i kvalitní panenský olej. V případě chuti dosolte, ale podle mého názoru slanost sýra bohatě postačí. Můžete obměnit třeba i česnekem či bylinkami.

Dětská specifika:

Sýrová složka je vzhledem k obsahu bílkovin a také soli vhodná pro děti od 1 roku.
Tyčinka je na vašem uvážení i o něco dříve, menším dětem bych z ní případně vynechala sůl.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.

mlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

14 komentáře - “Domácí sýr a křup (od 1 roku)”

  1. Hned zítra jdu na bezlepkovou verzi. Na víkend mi přijede 2letá vnučka Sofinka. 😊Moc děkuji za recept. 👍

    1. Dejte prosím určitě vědět, jak se podařilo a z čeho, maminky už se mě na to ptaly, tak abych pro ně měla případně nějaký tip. Díky! 🙂

      1. Taky budu dělat dneska blp verzi 🙂

        Musí tam být nějaké pojivo, které nahradí lepek, tedy nejjednodušší je použít již hotovou směs bezlepkovou, která se používá na pečení chleba a pečiva, například Schär mix B, Doves farm chlebová nebo univerzální nekypřící, Rumini chlebová, modrá adveni směs…. Pokud by to měla být jednodruhová mouka, rozhodně miluju pohankovou, mohla by se kombinovat s cizrnovou nebo rýžovou moukou, aždopádně tam ale bude třeba již doplnit guarovou gumu nebo psylium. Pro nezkušené blp pekařky = neceliatiky nebo začínající nebo jen klasické strávníky, kteří chtějí pouze odlehčit jídelníček od lepku, bych tedy doporučila sáhnout po již hotové bezlepkové směsi.

  2. Je to skvělé! Super svačinka na hřiště! 🙂 Akorát jsem si upravila dip do nemléčné verze, abychom mohli mlsat i my s ABKM 🙂

  3. Díky moc, recept je super, není co dodat. A šlo zapojit i mládě, válelo hady a pak je krájelo na tyčinky. 😉

  4. Naše sýrová rodinka slupla vše do posledního drobku. To byla slast 😀 křup dle receptu a sýrů dvakrát víc.. pochvala veliká!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *