Domácí sýr a křup (od 1 roku)

Existence této “pochoutky” byla mému dítěti až do doby školní docházky neznámá, a je tedy pravda, že ani teď po mně její nákup v obchodě nevyžaduje, ale samozřejmě se ráda rovná se svými vrstevníky, kteří podobné věci do školy na svačinu nosí. Vymyslela jsem tedy svoji vlastní domácí verzi a asi nemusím srovnávat, jak moc je ta moje kvalitativně lepší. 😉

Na křup (cca 80 malých tyčinek, 2 plechy):

  • 200 ml vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 ml oleje
  • 100 g žitné mouky
  • 250 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • sůl dle chuti

Na sýr:

  • 100 g vaničkového tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 50 g tvrdého sýra typu gouda
  • 1 lžíce panenského oleje

V lehce teplé vodě (opravdu dávejte pozor, aby nebyla příliš horká a nezabila kvasinky) rozmíchejte nadrobené droždí. Poté přidejte olej, sůl a mouku a zpracujte v lehce gumové a dobře tvárné těsto. Pokud by konzistence nebyla správná a těsto lepilo, je možné, že vaše mouka saje trošku jinak – nebojte se tedy konzistenci doladit tak, aby se vám s těstem dobře pracovalo.

Na pomoučeném vále tvořte z těsta tenoučké válečky. Doporučuji o síle zhruba jako tužka, a klidně i ještě o něco tenčí, tyčinky totiž při pečení hodně nabydou na objemu. S jejich růstem počítejte i při skládání na plech a nechte mezi nimi tak aspoň centimetr prostoru.

Pečte v troubě rozpálené na 180°C, u mě na horkovzduchu to trvalo přibližně 12 minut, nicméně dolaďte podle zkušeností s vlastní troubou. Doporučuji péct do opravdu tmavě zlatavé barvy, aby se tyčinky dobře propekly a opravdu udělaly “křup”, protože pokud je nedopečete, budou spíše měkké (dobré ale stejně).

Sýr nastrouhejte najemno a smíchejte s tvarohem a zakysanou smetanou, do které jste kápli i kvalitní panenský olej. V případě chuti dosolte, ale podle mého názoru slanost sýra bohatě postačí. Můžete obměnit třeba i česnekem či bylinkami.

Dětská specifika:

Sýrová složka je vzhledem k obsahu bílkovin a také soli vhodná pro děti od 1 roku.
Tyčinka je na vašem uvážení i o něco dříve, menším dětem bych z ní případně vynechala sůl.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.

mlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

28 komentáře - “Domácí sýr a křup (od 1 roku)”

    1. Míšo díky za pochvalu a budu se těšit na zprávu jak vám chutnalo. 🙂 B.

  1. Hned zítra jdu na bezlepkovou verzi. Na víkend mi přijede 2letá vnučka Sofinka. 😊Moc děkuji za recept. 👍

    1. Dejte prosím určitě vědět, jak se podařilo a z čeho, maminky už se mě na to ptaly, tak abych pro ně měla případně nějaký tip. Díky! 🙂

      1. Taky budu dělat dneska blp verzi 🙂

        Musí tam být nějaké pojivo, které nahradí lepek, tedy nejjednodušší je použít již hotovou směs bezlepkovou, která se používá na pečení chleba a pečiva, například Schär mix B, Doves farm chlebová nebo univerzální nekypřící, Rumini chlebová, modrá adveni směs…. Pokud by to měla být jednodruhová mouka, rozhodně miluju pohankovou, mohla by se kombinovat s cizrnovou nebo rýžovou moukou, aždopádně tam ale bude třeba již doplnit guarovou gumu nebo psylium. Pro nezkušené blp pekařky = neceliatiky nebo začínající nebo jen klasické strávníky, kteří chtějí pouze odlehčit jídelníček od lepku, bych tedy doporučila sáhnout po již hotové bezlepkové směsi.

  2. Je to skvělé! Super svačinka na hřiště! 🙂 Akorát jsem si upravila dip do nemléčné verze, abychom mohli mlsat i my s ABKM 🙂

    1. Skvěle, jsem ráda, že chutnalo a budeme rády i za tip, jak pro ABKM. 🙂 Díky, B.

    2. Skvěle, jsem ráda, že chutnalo a budeme rády i za tip, jak pro ABKM. 🙂 Díky, B.

  3. Díky moc, recept je super, není co dodat. A šlo zapojit i mládě, válelo hady a pak je krájelo na tyčinky. 😉

  4. Naše sýrová rodinka slupla vše do posledního drobku. To byla slast 😀 křup dle receptu a sýrů dvakrát víc.. pochvala veliká!

  5. Zdravím Báro, máte prosím tip, kolik by bylo potřeba ekvivalentu sušeného droždí? Žijeme v zahraničí, čerstvé tady těžko sháním 🙈
    Děkuju a taky díky za to, co děláte!

    1. Dobrý den Evi, na pytlíčku sušeného droždí bývá většinou uvedeno, kolik čerstvého nahrazuje nebo na jaké množství mouky je určeno – odražte se tedy podle toho, co tam máte napsáno. Nevím, jak to které národy mají s nabídkou sušeného droždí. 🙂 U nás zpravidla jeden pytlíček odpovídá půlce kostičky čerstvého, tedy cca 21 g. A moc děkuji za pochvalu. 🙂

  6. Výborné,nemám zkušenost s kupovaným a po tomhle ani nechci. Jediné domácí.
    Chuťově super,pro dospelaky do sýru přidávám česnek.
    Těsto jednoduché a parádně se s tím pracuje i děti si vyhrály.

    1. Ali, děkuju, přesně jste vystihla moji myšlenku, takže jste mi udělala velkou radost. 🙂 B.

    1. Sabino nemyslím si, tento typ těsta na to není uzpůsobený, počkejte si na droždí a pak si kupte domů do zásoby klidně sušené, to použít lze a vydrží. 🙂 B.

  7. Dobry vecer. Ted jsem objevila a jestli cas dovoli, tak to o vikendu musim vyzkouset, protoze dcera miluje ty co prodavaji v obchode ve vanicce se syrem Kiri.
    Ale jeste by mne zajimalo, jak tycinky skladovat a jak dlouho pripadne vydrzi.
    Dekuji mockrat.

    1. Dobrý den Peťo, obávám se, že vám neumím tak úplně odpovědět, tohle se u nás nikdy dlouho neohřeje, ale za minimálně pár dní ručím. Podle mě to bude určitě mnohem mnohem déle (pokud se teda bavíme o tyčkách samozřejmě, dip ne), jen budou postupně vysychat, ale kazit by se neměly. Stačí někde do krabičky nebo dózy. 🙂 B.

  8. Ty jsi ale megapíča 😂 prý kvalitativně lepší 😂 krávo vymaštěná. Chudáci tvoje děti.

  9. Tak jak jsem to uvařila, tak mě to docela chutná, jen si přisolit sýrovou omáčku. Dceři – 3 roky, to nechutná. Rok a půl synkovi ano, tak poloviční úspěch, jupí. těch křupů ale máme nějak moc, příště asi poloviční dávku. Jinak recept chválím, zase něco jiného. malej to měl na svačinku 🙂

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *