Popraskané mandlové sušenky (od 2 – 3 let)
Semínka, oříšky, másla, mouky a podobné věci nakupuju už leta na Grizly.cz. Mají totiž velký výběr a skvělé ceny, firma je navíc postavena na takovém lidském a řekla bych až rodinném přístupu, což mi strašně vyhovuje. S Grizlyho majitelem Dominikem jsme v kontaktu a částečně spolupracujeme už několik let, ostatně kdo si u mě někdy koupil kuchařku nebo byl na přednášce, možná dostal nějakou grizlí dobrotu nebo slevový kupón jako dáreček. Až teď ale přišla forma spolupráce, o které vám chci říct takto zvlášť a samostatně: ODTEĎ JSEM GRIZLYHO AMBASADORKOU. Protože je Grizly firma, které důvěřuji, u které skutečně nakupuji, a kterou ráda podpořím, je to pro mě velká čest a radost. A tenhle recept je vlastně takové moje první sladké zápisné. 🙂
Na cca 2 plechy sušenek:
- 2 vejce
- 50 g másla (nejlépe přepuštěného)
- 50 g krystalového cukru
- 100 g mandlové mouky
- 30 g kakaa holandského typu
- 100 g hladké mouky
- 1/2 balíčku kypřícího prášku (7 g)
- moučkový cukr na obalení
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a poté postupně vmíchejte změklé máslo, kakao, kypřící prášek a oba druhy mouky. Vypracujte těsto, které patří mezi ty lepivější, nicméně nemělo by být lepivé až tolik, aby se s ním nedalo pracovat.
Do misky či talíře prosejte trošku moučkového cukru. Z těsta tvarujte kuličky o velikosti vlašského oříšku a obalujte je v moučkovém cukru po celém obvodu. Skládejte na plech vystlaný pečícím papírem s dostatečnými rozestupy, protože sušenky ještě nabudou na objemu.
Pečte na 180°C zhruba deset minut, rozhodně však dejte a zkušenost s vlastní troubou a dobu pečení tomu uzpůsobte. Sušenky by měly pečením po celém svém povrchu popraskat, avšak uvnitř by neměly být přesušené, patří mezi ty spíše měkčí. Nesundávejte je z plechu horké, nechte je nejdříve vystydnout, během chladnutí si zafixují svůj tvar a nebudou se rozpadat. Skladujte v dóze uzavřené víkem, vydrží takto i několik dní.
Dětská specifika:
Ahoj, mám doma jen mandle. Šla by doma vyrobit mandlová mouka?
Ano Mony, šla. Jestli máte šikovný mixér, kterým to zvládnete nadrtit na prášek, můžete si udělat mandlovou mouku. Pozor ale, abyste si ho nezadřela, pokud to opravdu neumí. 🙂 B.
Ano Mony, šla. Jestli máte šikovný mixér, kterým to zvládnete nadrtit na prášek, můžete si udělat mandlovou mouku. Pozor ale, abyste si ho nezadřela, pokud to opravdu neumí. 🙂 B.
Dnes jsme pekly s dcerkou. Výborné 🙂
To mám radost, děkuji. 🙂
Jsou lahodne, pulka uz je fuc. Mandlova mouka se mi v mixeru moc nepovedla, spis to jsou takove hrudky, ale nicemu to nevadi.
Leni super, díky za zprávu! 🙂 B.
Včera jsem dělala poprvé a dnes další várku. Výborné!!!!
To mám radost Markét, děkuji! 🙂 B.
Chtěla bych zkusit ale malé vadi vajíčka čím bych mohla nahradit??
Dobry den, i ja mam doma bezvajcaka 0:). Zkuste vrchovatou lzicku nadrceneho lneneho seminka misto kazdeho vajicka, zalet 3 lzickami horke vody, nechat 10 min nabobtnat- udela jakoby sliz. U tohoto receptu nemam overeno ale zkousela jsem u pernicku, bublanin.. a vzdy to vyslo.
Jak dlouho vydrží? Je možné je teď upéct jako vánoční cukroví? Děkuji 😀
Ivanko ano, klidně můžete, také je jako cukroví dělávám. 🙂 B.
Dobrý den, nikdy jsem nepekla, jak dlouho vydrží dobré? Chtěla bych pect zítra na Vanoce, myslíte že je to brzy?
Děkuji 🙂
N.
Dobrý den, Nelo, klidně už můžete, já je taky takto na Vánoce dělám. 🙂 B.