Cizrna s batáty a květákem (od 2 let)
Když jsem tohle jednoduché a rychlovkové jídlo naservírovala manželovi, významně na mě pohlédl a řekl: “To je výborný, to musí na blog!” A když chlap pochválí cizrnu a květák, tak je jasný, že to prostě do světa musí, protože to se zas až tak často nestává. 🙂
Na cca 3 – 4 porce:
- 400 g květáku (cca ½ hlávky)
- 400 g batátů (1 větší kousek)
- 300 g uvařené cizrny
- 4 jarní cibulky
- 400 ml (1 plechovka) kokosového mléka
- 1 lžička mleté papriky
- ghíčko nebo olej dle potřeby
- sůl dle chuti
Květák oberte na malé růžičky a batát oloupejte a nakrájejte na malé kostky o velikosti zhruba půl centimetru. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. V pánvi rozpalte ghíčko či olej a orestujte na něm cibulku. Po chvilce přidejte také batáty a květák, vše společně opečte dozlatova.
Poté přidejte uvařenou cizrnu, zalijte kokosovým mlékem a ochuťte solí a mletou červenou paprikou (může být i pálivá, pokud vaříte pro větší strávníky). Přiklopte poklicí, stáhněte teplotu a na mírném plameni nechte jemně probublávat, dokud nebude květák a batát tak akorát – na skus. Trvat by to mělo přibližně 10 – 15 minut, dle velikosti kousků.
Až bude jídlo hotové, krátce směs projeďte tyčovým mixérem – maximálně tak jednu třetinu. Tím omáčku přirozeně svým obsahem zahustíte, avšak dělat to nutně nemusíte.
Doporučuji podávat s kouskem pečiva, neboť luštěniny se velmi dobře kamarádí právě s obilovinami a dělají jídlo plnohodnotné z pohledu aminokyselin.
Dětská specifika:
Tohle absolutně luxusní záležitost !!!! Vynikající rychlý recept . TOP!!!!
Šári, moc děkuju! 🙂 B.
Ale jo, povedlo se. Takové jemné jakobi kari. Přidala jsem ještě garam masalu koření a super!
Přesně tak nějak to bylo myšleno. 🙂 Díky, B.
Ahoj,je možné nahradit kokosové mléko,normálním polotucnym?
Kači ano, určitě, jen prostě ten “kokosový šmak”, ta vůně toho mléka, já to v tom miluju. Přidat tam strouhaný kokos teda není bohužel totéž, ale lze trošku kokosové mouky s klasickým mlékem, a nebo prostě i jen to mléko, dobré to jistě bude i tak. 🙂 B.
Já jsem asi udělala nějakou chybu, u nás se to vůbec nesetkalo s úspěchem 🙁
Výborný recept. Popravdě jsem v to moc nevěřila, ale chuťově super. Inspirovala jsem se komentářem výše a přidala jsem Garam masala. Jinak vše dle receptu. A podávala jsem s rýží a quinoou.
Evi, díky, jsem ráda, že jste tomu dala šanci a že vám chutnalo. 🙂 B.
Dnes jsem dělala nám i synovi 14m (jemu se smetanou a šlehačkou na půl a bez soli) a vynikající obě varianty! Aspoň má člověk pocit, že ji něco zdravého 🙂
Jitko, super, díky za zprávu, mám radost, že vám chutnalo. 🙂 B.
No u nás vůbec neuspěch
Aní já ani děti