Cizrna s batáty a květákem (od 2 let)

Když jsem tohle jednoduché a rychlovkové jídlo naservírovala manželovi, významně na mě pohlédl a řekl: “To je výborný, to musí na blog!” A když chlap pochválí cizrnu a květák, tak je jasný, že to prostě do světa musí, protože to se zas až tak často nestává. 🙂

Na cca 3 – 4 porce:

  • 400 g květáku (cca ½ hlávky)
  • 400 g batátů (1 větší kousek)
  • 300 g uvařené cizrny
  • 4 jarní cibulky
  • 400 ml (1 plechovka) kokosového mléka
  • 1 lžička mleté papriky
  • ghíčko nebo olej dle potřeby
  • sůl dle chuti

Květák oberte na malé růžičky a batát oloupejte a nakrájejte na malé kostky o velikosti zhruba půl centimetru. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. V pánvi rozpalte ghíčko či olej a orestujte na něm cibulku. Po chvilce přidejte také batáty a květák, vše společně opečte dozlatova.

Poté přidejte uvařenou cizrnu, zalijte kokosovým mlékem a ochuťte solí a mletou červenou paprikou (může být i pálivá, pokud vaříte pro větší strávníky). Přiklopte poklicí, stáhněte teplotu a na mírném plameni nechte jemně probublávat, dokud nebude květák a batát tak akorát – na skus. Trvat by to mělo přibližně 10 – 15 minut, dle velikosti kousků.

Až bude jídlo hotové, krátce směs projeďte tyčovým mixérem – maximálně tak jednu třetinu. Tím omáčku přirozeně svým obsahem zahustíte, avšak dělat to nutně nemusíte.

Doporučuji podávat s kouskem pečiva, neboť luštěniny se velmi dobře kamarádí právě s obilovinami a dělají jídlo plnohodnotné z pohledu aminokyselin.

Dětská specifika:

Vzhledem k přítomnosti kokosového mléka řadím do kategorie od 2 let, kdy jsou takto zařazeny alergeny podobného typu. Rizikem u kokosu je také jeho náchylnost k plísním a žluknutí, avšak kupovaná mléka na ni až tak netrpí, a proto jsou ideální potravinou, kterak kokos zavést a vyzkoušet.
Cizrnu jakožto luštěninu je možno doporučit od 1 roku, v tomto jídle je však ve velké míře, proto jej pro samotné začátky úplně nedoporučuji.

batátycizrnahlavní jídlakvětákluštěninyod 3 let

12 komentáře - “Cizrna s batáty a květákem (od 2 let)”

  1. Ale jo, povedlo se. Takové jemné jakobi kari. Přidala jsem ještě garam masalu koření a super!

    1. Kači ano, určitě, jen prostě ten “kokosový šmak”, ta vůně toho mléka, já to v tom miluju. Přidat tam strouhaný kokos teda není bohužel totéž, ale lze trošku kokosové mouky s klasickým mlékem, a nebo prostě i jen to mléko, dobré to jistě bude i tak. 🙂 B.

  2. Výborný recept. Popravdě jsem v to moc nevěřila, ale chuťově super. Inspirovala jsem se komentářem výše a přidala jsem Garam masala. Jinak vše dle receptu. A podávala jsem s rýží a quinoou.

  3. Dnes jsem dělala nám i synovi 14m (jemu se smetanou a šlehačkou na půl a bez soli) a vynikající obě varianty! Aspoň má člověk pocit, že ji něco zdravého 🙂

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *