Pečená batátovo-dýňová krémová polévka (od 6 měsíců)

img_6987-1Všechny základní suroviny do polévky jsou po upečení sladké, stejně jako je sladký život v královském paláci. A všechny jsou zároveň i trošku netradiční a dohromady v polévce originální – jako život naší hrdinky Eleny.

  • cca 400g batátů (odpovídá cca 2 středně velkým kusům)
  • cca 400g máslové dýně (odpovídá cca 1 menšímu kusu)
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 100ml smetany ke šlehání
  • 100ml plnotučného mléka
  • cca 0,5 litru vody nebo vývaru
  • olej dle potřeby
  • sušený tymián a sůl dle chuti

Dýni i batáty oloupejte a nakrájejte na zhruba 0,5 cm silné měsíčky či kostičky. Nasypte do pekáčku, přidejte stroužky česneku a na měsíčky nakrájenou cibuli. Vše posypte tymiánem a solí a zastříkněte olejem. Dejte do trouby předehřáté na 200°C a pečte, dokud nebude zelenina měkká a dozlatova opečená (bude to trvat přibližně půl hodiny). Během pečení si lehce ohlídejte česnek – peče se poměrně rychle, proto ho případně v pekáčku obraťte dříve, než se spálí. Pozornost, kterou mu věnujete, se vám vyplatí – pečený má totiž velmi zajímavou a lehce nasládlou chuť, která ke zbytku polévky krásně ladí.

img_6929

Upečenou zeleninu dejte do koktejlového nástavce na mixeru či projeďte tyčovým mixerem. Aby se vám mixovalo lépe, pomožte si troškou tekutiny a mixujte tedy s mlékem či šlehačkou. Rozmixované pyré dejte do hrnce, přidejte zbylé mléko či smetanu a nařeďte dle chuti a potřeby ještě vodou. Krátce společně provařte a dochuťte solí či dalším tymiánem.

img_6957-1

Servírujte s čerstvým pečivem a případně i oblíbenými semínky (použila jsem lněná), můžete přidat i hoblinky parmezánu či jiného sýra.

Tento recept jsem připravila pro pohádku Elena z Avaloru, která startuje 29.10. na Disneychannel.

Dětská specifika:

Recept podle dvou hlavních složek (tedy dýně a batátů) řadím do kategorie pro nejmenší děti, neboť tyto dvě suroviny jsou pro ně vhodné.
Zbytek polévky v podobě mléka, smetany, česneku, cibule a koření dětem do 1 roku nevařte - odeberte jim jen ze základu a pro zbytek rodiny dovařte dle receptu
Smetana, stejně jako mléko k tepelné úpravě v pokrmech, jsou vhodné od 1 roku.
Česnek a cibuli jako výraznou a nadýmavou zeleninu doporučuji také od 1 roku.

bezlepkovédo 1 rokudýněElena z Avaloruod 1 rokupolévky

4 komentáře - “Pečená batátovo-dýňová krémová polévka (od 6 měsíců)”

  1. Dobrý den, děkuji za recept, je skvela. Zbylo mi ještě trochu,, myslíte že bych mohla zamrazit? Děkuji Klára Nesnidalová

  2. Dobrý den, dnes jsem uvařila dle vašeho receptu. Polévka je vynikající. Přidala jsem maličko chilli. Jsme všichni už dospěláci. Děkuji moc!!!

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *