Květákový quiche (od 1 roku)

IMG_3656 (1) Ať už na teplý oběd, studenou večeři nebo jako svačinu na cesty, quiche si určitě zamilujete. S květákem je to navíc experiment, který mi myslím vyšel na jedničku.

Na těsto:

  • 330g hladké celozrnné mouky (lze pšeničnou i špaldovou)
  • 170g másla
  • 6g soli
  • 1 velké vejce (nebo 2 malá)
  • 60ml vody

Na náplň:

  • půl květáku
  • půl kelímku smetany ke šlehání
  • 1 menší cibule
  • 100g šunky
  • 150g tvrdého sýra
  • 2 vejce
  • sůl, pepř, muškátový oříšek dle chuti

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které dáme vychladit do lednice. Mezitím si obereme květák na malé růžičky a na deset minut předvaříme. Polovinu uvařených růžiček odložíme stranou a druhou polovinu umixujeme spolu s polovinou kelímku smetany. K pyré přidáme na oleji osmahnutou cibulku a šunku, zbylý květák, 2 vejce, nastrouhaný tvrdý sýr a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

IMG_3681 (1)

Těsto rozválíme na plát vysoký necelý centimetr, vyložíme s ním kulatou zapékací misku, kterou jsme předtím vymazali, propícháme na několika místech vidličkou a na pět minut předpečeme v troubě. Poté do něj nalijeme květákovou směs a pečeme dalších cca 35 minut na 170°C.

IMG_3697 (1)

Dětská specifika:

smetana ke šlehání je vhodná od 1 roku, stejně jako cibule
tvrdý sýr některé tabulky dokonce doporučují od 2-3 let, vybírejte tedy kvalitní s nižším obsahem hůře stravitelných bílkovin
šetřete také muškátovým oříškem, který ve větším množství může mít halucinogenní účinky (nebojte se, v množství opravdu velkém 🙂
malým dětem se často nedoporučuje celozrnné pečivo (a tedy ani zde použitá mouka). Je to ze dvou důvodů: 1) Může být hůře stravitelné, 2) Výrobci jej často šidí, používají mouku bílou, a aby působilo více jako celozrnné, dohánějí barvu otrubami, které mají ostrou slupku a mohou způsobit problémy v trávícím traktu. Na příjem celozrnných potravin tedy dítě učte postupně, a jejich podíl ve stravě pomalu navyšujte, dokud se střevo nenaučí tento druh potravy zpracovávat. Pokud vaše dítě není na celozrnnou mouku zvyklé, použijte tedy klasickou bílou.

hlavní jídlakvětákod 1 rokuod 3 letsvačiny

4 komentáře - “Květákový quiche (od 1 roku)”

  1. Musím se přiznat, že výsledek receptu jsem očekávala s jistou nedůvěrou. A musím se rovnou i kát, protože vůbec nebyla na místě. Quiche je prudce jedlý. Těsto výborné. Ani tuhé, ani mokré. Roční strávník ho taktéž vzal na milost ač květáku obvykle neholduje…quiche ale splnil úlohu a dokonale ho zmátl :).

  2. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký kvalitní sýr s nižším obsahem hůře stravitelnych bílkovin používáte? Nějak se v tomto směru neorientuji. Kde to případně vyčtu? Děkuji za odpověď. Quiche miluji a chystám se na něj. 😉

  3. Je vyyyybornyyyy 😊 Zítra bude k večeři už po několikáté!
    Mohu se také připojit k dotazu, jak je to s těmi tvrdými sýry? Děkuji

Napsat komentář: Klára Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *