Hrášková krémová (od 8 měsíců)

Bez nadsázky pětiminutová polévka. Ze dvou surovin, krásně sytá a lehce sladká, takže děti ji budou milovat.

Na cca 4 porce:

  • 2 pytlíky mraženého hrášku
  • 1 velká cibule
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
  • vývar nebo voda dle potřeby
  • olej dle potřeby
  • sůl, pepř a česnek dle chuti

Na malém množství oleje orestujeme na menší kousky nakrájenou cibuli. Až začne zlátnout, nasypeme mražený hrášek, zalijeme vývarem nebo vodou a velmi krátce povaříme. Poté vodu slijeme stranou, přidáme smetanu ke šlehání a rozmixujeme na hladký krém. Dle potřeby můžeme zpátky naředit odloženou vodou. Dochutíme solí, pepřem a česnekem.

Pokud budete polévku připravovat pro děti mladší jednoho roku a budete tudíž mít mnohá omezení v ingrediencích, můžete vynechat smažení cibule do základu a jen jednoduše přelít hrášek vývarem a dále pokračovat dle popisu receptu. Polévku také můžete nadstavit brambory.

Starším dětem a dospělým můžete polévku vylepšit ještě například o česnekové krutony, strouhaný sýr, vyškvařenou slaninu či oblíbená semínka.

Dětská specifika:

Zelený hrášek je vhodný pro děti od 8 měsíců.
Dětem do 1 roku nesolíme a nekořeníme, stejně tak se i česnek pro svou horší stravitelnost doporučuje až od 1 roku.
Smetana ke šlehání je vzhledem k vyššímu obsahu bílkovin vhodná pro děti od 1 roku, mladším dětem můžeme krém zjemnit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem (případně některou rostlinnou alternativou), a to od cca 8 měsíců.

bezlepkovédo 1 rokuhrášekluštěninyod 1 rokuod 3 letpolévky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *