Hrášková krémová (od 8 měsíců)

Bez nadsázky pětiminutová polévka. Ze dvou surovin, krásně sytá a lehce sladká, takže děti ji budou milovat.
Na cca 4 porce:
- 2 pytlíky mraženého hrášku
- 1 velká cibule
- 1/2 kelímku smetany ke šlehání
- vývar nebo voda dle potřeby
- olej dle potřeby
- sůl, pepř a česnek dle chuti
Na malém množství oleje orestujeme na menší kousky nakrájenou cibuli. Až začne zlátnout, nasypeme mražený hrášek, zalijeme vývarem nebo vodou a velmi krátce povaříme. Poté vodu slijeme stranou, přidáme smetanu ke šlehání a rozmixujeme na hladký krém. Dle potřeby můžeme zpátky naředit odloženou vodou. Dochutíme solí, pepřem a česnekem.
Pokud budete polévku připravovat pro děti mladší jednoho roku a budete tudíž mít mnohá omezení v ingrediencích, můžete vynechat smažení cibule do základu a jen jednoduše přelít hrášek vývarem a dále pokračovat dle popisu receptu. Polévku také můžete nadstavit brambory.
Starším dětem a dospělým můžete polévku vylepšit ještě například o česnekové krutony, strouhaný sýr, vyškvařenou slaninu či oblíbená semínka.
Dobrý den, dnes jsem dělala, moc dobrá, ale docela dost šlupiček z toho hrášku a říkám si, zda to malým dětem nevadí? Není to pro ně moc vlákniny? Předem děkuji za váš názor. Simča
Simčo, tady podle mě hodně záleží na výkonu robota, můj to dá téměř do čista, ale chápu, že ne vždycky se to tak podaří. Pokud máte úplného mimiše a obavu, tak bych to přepasírovala, ale schopnost trávit luštěniny je spíš individuální a učí se postupně, takže jsou děti, které to zvládnou v pohodě a jiné, které by to potrápilo i ve školkovém věku. 🙂 B.