Květákový quiche (od 1 roku)
Ať už na teplý oběd, studenou večeři nebo jako svačinu na cesty, quiche si určitě zamilujete. S květákem je to navíc experiment, který mi myslím vyšel na jedničku.
Na těsto:
- 330g hladké celozrnné mouky (lze pšeničnou i špaldovou)
- 170g másla
- 6g soli
- 1 velké vejce (nebo 2 malá)
- 60ml vody
Na náplň:
- půl květáku
- půl kelímku smetany ke šlehání
- 1 menší cibule
- 100g šunky
- 150g tvrdého sýra
- 2 vejce
- sůl, pepř, muškátový oříšek dle chuti
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které dáme vychladit do lednice. Mezitím si obereme květák na malé růžičky a na deset minut předvaříme. Polovinu uvařených růžiček odložíme stranou a druhou polovinu umixujeme spolu s polovinou kelímku smetany. K pyré přidáme na oleji osmahnutou cibulku a šunku, zbylý květák, 2 vejce, nastrouhaný tvrdý sýr a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Těsto rozválíme na plát vysoký necelý centimetr, vyložíme s ním kulatou zapékací misku, kterou jsme předtím vymazali, propícháme na několika místech vidličkou a na pět minut předpečeme v troubě. Poté do něj nalijeme květákovou směs a pečeme dalších cca 35 minut na 170°C.
Musím se přiznat, že výsledek receptu jsem očekávala s jistou nedůvěrou. A musím se rovnou i kát, protože vůbec nebyla na místě. Quiche je prudce jedlý. Těsto výborné. Ani tuhé, ani mokré. Roční strávník ho taktéž vzal na milost ač květáku obvykle neholduje…quiche ale splnil úlohu a dokonale ho zmátl :).
Aničko, opět moc děkuji za milou pochvalu. 🙂 B.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký kvalitní sýr s nižším obsahem hůře stravitelnych bílkovin používáte? Nějak se v tomto směru neorientuji. Kde to případně vyčtu? Děkuji za odpověď. Quiche miluji a chystám se na něj. 😉
Je vyyyybornyyyy 😊 Zítra bude k večeři už po několikáté!
Mohu se také připojit k dotazu, jak je to s těmi tvrdými sýry? Děkuji