Tortily s lehkou tuňákovou pomazánkou (od 1 roku)

Podobný recept mám už hodně let založený jako výstřižek z časopisu Albert. Jeho verze je ale s majonézou a celerem, a protože ani jedno nemám ráda, to bych nebyla já, abych to nezašmoulila nějak po svém.

Na tortily (cca 6 kusů):

  • 100 g sádla/ghíčka
  • 300 ml vody
  • 550 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • sůl dle chuti

Na pomazánku:

  • 2 malé plechovky tuňáka
  • 1  menší jablko
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • citronová šťáva, sůl a pepř dle chuti
  • zelenina dle chuti a libosti

Začněte nejdříve přípravou těsta na placky. Rozpuštěné sádlo či máslo smíchejte s teplou vodou a postupně zapracujte mouku, případně i sůl. Těsto by mělo být spíše gumové než křehké, v případě potřeby tedy přidejte více mouky (každý typ a druh saje jinak). Hotové těsto přikryjte fólií a nechte odpočívat.

Jablko oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Zlehka vymačkáme od šťávy, zakápneme citronem a v misce smícháme s tuňákem, ze kterého jsme pečlivě slili šťávu. Přidáme přibližně 2 velké lžíce zakysané smetany, osolíme a opepříme. Tuňáková pomazánka je hotová.

Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem. Z těsta tvořte placky o velikosti pánve. Spíše než válení doporučujeme metodu “vytahování”, těsto se tolik netrhá a nelepí, jako při zpracovávání válečkem. Můžete si také podsypat pracovní plochu, aby se vám tvořilo lépe. Opékejte v pánvi, dokud se na placce nevytvoří zlatavé puchýřky, poté obraťte na druhou stranu.

V tomto případě jsem na teplou tortilu dala nejdříve nejdříve plátky sýra, poté salát, pomazánku a další zeleninu. Pak jsem smotala a v půli překrojila.

Dětská specifika:

Ryby jsou dětem doporučovány od 1 roku. Toto doporučení plyne z možného vyššího obsahu rtuti a těžkých kovů.
Malým dětem se často nedoporučuje celozrnné pečivo (a tedy ani zde použitá mouka). Je to ze dvou důvodů: 1) Může být hůře stravitelné, 2) Výrobci jej často šidí, používají mouku bílou, a aby působilo více jako celozrnné, dohánějí barvu otrubami, které mají ostrou slupku a mohou způsobit problémy v trávícím traktu. Na příjem celozrnných potravin tedy dítě učte postupně, a jejich podíl ve stravě pomalu navyšujte, dokud se střevo nenaučí tento druh potravy zpracovávat. Pokud vaše dítě není na celozrnnou mouku zvyklé, použijte tedy klasickou bílou.

od 1 rokupomazánkyrybysvačiny

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *