Dýňové vafle (od 1 roku)

Budu hrozně neskromná, ale tady fakt musím. Jsou boží! Mají boží barvu i boží chuť. A jako bonus se dají jíst nasladko i naslano. Ať žije dýně!! 🙂
Na cca 12 vaflí:
- 250 g syrové očištěné dýně hokaido
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje
- 250 g hladké špaldové mouky
- 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
Dýni nakrájejte na menší kostky a uvařte do změknutí (do deseti minut by to mělo být). Pokud máte k dispozici dýni hokaido a její slupka je pěkná, nemusíte ji ani loupat. Slupka je jedlá a barva vaflí bude díky ní sytější.
Uvařenou dýni přesuňte do mixéru a přidejte vejce a olej. Rozmixujte na hladké pyré. Poté postupně přidávejte mléko, mouku a kypřící prášek, dokud nebude těsto hotové. Jeho konzistence je lehce žvýkačková, ale toho se nelekejte. Pečte v rozpáleném přístroji na vafle, dokud se hezky nepropečou.

Jak jsem nastínila už v úvodu, vafle můžete podávat ve sladké i slané verzi. Ve slané jsme je měli například s vejcem, šunkou a sýrem, ale určitě se hodí třeba i špenát, kozí sýr nebo červená řepa. Ve sladké verzi jsme si moc pochutnali, když jsem vafle doplnila dušenými jablíčky se skořicí, přidat do nich můžete třeba i trošku perníkového koření, aby byl dojem podzimu dokonalý.
Recept vznikl ve spolupráci s Russell Hobbs, jejichž vaflovač Fiesta (resp. sendvičovač s výměnnými kryty na vafle) jsem na tomto receptu testovala.
Dětská specifika:
Jsou super, dělala jsem bez mléka a vůbec to nevadilo 🙂
Perfektní, moc díky za zpětnou vazbu pro alergiky 🙂 B.
Zitra se na ne chystam, jen jsem udelala pyre a nezvazila syrovou dyni 🙁 nevite nahodou kolik g pyre se tam dava? Moc dekuji!
Dobrý den, bohužel nevím, nevážila jsem ho bohužel. Nicméně odpovídá to tak polovině o velikosti pomela a jde to i plus mínus autobus přizpůsobit, kdyžtak si prostě přidáte o krapet víc mouky. 🙂 B.
Tak jsem zkoušela a pyré z 250g očištěné dýně bylo cca 200ml. To jen pro doplnění, kdyby opět měl někdo pyré ze zásoby 😉
Perfektní, moc děkujeme! 🙂 B.
Také jsem si napřed udělala pyré a nezvážila před vařením. Povedly se, když jsem dala 250g pyré 🙂
Míšo, skvěle, děkuju za zpětnou vazbu. 🙂 B.
Dobry den, daji se prosim jist i studene? Zreba dat detem do skoly na svacinu? Dekuji.
Bětko určitě, taky jsem ji dceři na svačinu dávala. 🙂 B.
Nejlepsi wafle, co jsem delala, diky za recept! Meli jsme uz dvakrat, vzdy s volskym okem.
Díky, mám radost! 🙂 B.
Teda Báro, to je taková lahoda!!! Děti se mohly utlouct, i ten, co normálně nic nejí. A to jsem tam úplně zapomněla dát kypřící prášek 😀
Mony, boží, děkuju za zprávu, mám radost! 🙂 B.
Úžasný recept! Moc jsme si pochutnali, všem moc doporučuji vyzkoušet! 🙂
Marti díky moc, mám radost. 🙂 B.
Ježíšek včera přinesl vaflovač, tak jsem je hned vyzkoušela. Jsou vláčné, chutné a prostě úžasné. Nemám ráda sladké, takže pro jsem si je dala s bílým jogurtem. Určitě vyzkouším i slanou verzi. Děkuji za recept!
Peťo díky, mám radost, že vám chutnaly. 🙂 B.
Prosím, mohu udělat i z máslové dýně?
Denčo ano, myslím že by to mělo fungovat taky. 🙂 B.
Dá se to udělat jako palačinky, když nemám waflovac?
Joli, to můžete rovnou zkusit dýnové palačinky, jsou tady. 😉 B.
Výborný! Dělala jsem rovnou na sladko (přidala jsem nastrouhanou hrušku, skořici a jednu menší lžíci třtinového cukru) a velká paráda :)) tyhle zeleninovo-ovocný inspirace jednoduše miluju, díky Baru!
Díky, Pavli, mám radost, že vám chutnalo. 🙂 B.
Prvni jsem myslela, ze jsem vyrobila sliz na hrani, diky za poznamku v receptu, ze zvykackova konzistence je v poradku 😀 jinak malymu moooooc chutnaly
Hihi, no, třeba máte nové alternativní využití. :)) Jsem ráda, že chutnalo, díky! 🙂 B.
Vynikajici! Zbylo mi dynove pyre od obeda, asi 190g, tak jsem ty pomery dala hooodne plus minus autobus (200g hl. mouky, 75g oleje, 75g mleka, 2 mensi vejce, 1/2 prasku, sypnout od oka cukr) a povedly se skvele!
Bětko, super, správná hospodyňka si musí umět vždycky poradit. 🙂 B.
Skvělý recept. Dělala jsem z máslové dýně a perníkovým kořením jsou skvělé. Říkala jsem si, že bych je možná mohlo fungovat i s batátem.
Díky moc
Alex, super tip, někdy zkusím. Díky. 🙂 B.