Dýňové vafle (od 1 roku)

Budu hrozně neskromná, ale tady fakt musím. Jsou boží! Mají boží barvu i boží chuť. A jako bonus se dají jíst nasladko i naslano. Ať žije dýně!! 🙂

Na cca 12 vaflí:

  • 250 g syrové očištěné dýně hokaido
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)

Dýni nakrájejte na menší kostky a uvařte do změknutí (do deseti minut by to mělo být). Pokud máte k dispozici dýni hokaido a její slupka je pěkná, nemusíte ji ani loupat. Slupka je jedlá a barva vaflí bude díky ní sytější.

Uvařenou dýni přesuňte do mixéru a přidejte vejce a olej. Rozmixujte na hladké pyré. Poté postupně přidávejte mléko, mouku a kypřící prášek, dokud nebude těsto hotové. Jeho konzistence je lehce žvýkačková, ale toho se nelekejte. Pečte v rozpáleném přístroji na vafle, dokud se hezky nepropečou.

Jak jsem nastínila už v úvodu, vafle můžete podávat ve sladké i slané verzi. Ve slané jsme je měli například s vejcem, šunkou a sýrem, ale určitě se hodí třeba i špenát, kozí sýr nebo červená řepa. Ve sladké verzi jsme si moc pochutnali, když jsem vafle doplnila dušenými jablíčky se skořicí, přidat do nich můžete třeba i trošku perníkového koření, aby byl dojem podzimu dokonalý.

Recept vznikl ve spolupráci s Russell Hobbs, jejichž vaflovač Fiesta (resp. sendvičovač s výměnnými kryty na vafle) jsem na tomto receptu testovala.

Dětská specifika:

Jako u většiny mlsání, i u tohoto receptu řadím do kategorie od 1 roku především z důvodu, že u dítěte, které ještě nemá ustálený jídelníček, a základním stravovacím zvyklostem se teprve učí, není potřeba tímto způsobem přilepšovat a podávat sladké.
Dalším důvodem je i obsah mléka a vajec, které se také nedoporučují do 1 roku.

dýněhlavní jídlamlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

30 komentáře - “Dýňové vafle (od 1 roku)”

  1. Zitra se na ne chystam, jen jsem udelala pyre a nezvazila syrovou dyni 🙁 nevite nahodou kolik g pyre se tam dava? Moc dekuji!

    1. Dobrý den, bohužel nevím, nevážila jsem ho bohužel. Nicméně odpovídá to tak polovině o velikosti pomela a jde to i plus mínus autobus přizpůsobit, kdyžtak si prostě přidáte o krapet víc mouky. 🙂 B.

    2. Tak jsem zkoušela a pyré z 250g očištěné dýně bylo cca 200ml. To jen pro doplnění, kdyby opět měl někdo pyré ze zásoby 😉

        1. Také jsem si napřed udělala pyré a nezvážila před vařením. Povedly se, když jsem dala 250g pyré 🙂

          1. Míšo, skvěle, děkuju za zpětnou vazbu. 🙂 B.

  2. Nejlepsi wafle, co jsem delala, diky za recept! Meli jsme uz dvakrat, vzdy s volskym okem.

  3. Teda Báro, to je taková lahoda!!! Děti se mohly utlouct, i ten, co normálně nic nejí. A to jsem tam úplně zapomněla dát kypřící prášek 😀

  4. Ježíšek včera přinesl vaflovač, tak jsem je hned vyzkoušela. Jsou vláčné, chutné a prostě úžasné. Nemám ráda sladké, takže pro jsem si je dala s bílým jogurtem. Určitě vyzkouším i slanou verzi. Děkuji za recept!

  5. Výborný! Dělala jsem rovnou na sladko (přidala jsem nastrouhanou hrušku, skořici a jednu menší lžíci třtinového cukru) a velká paráda :)) tyhle zeleninovo-ovocný inspirace jednoduše miluju, díky Baru!

  6. Prvni jsem myslela, ze jsem vyrobila sliz na hrani, diky za poznamku v receptu, ze zvykackova konzistence je v poradku 😀 jinak malymu moooooc chutnaly

    1. Hihi, no, třeba máte nové alternativní využití. :)) Jsem ráda, že chutnalo, díky! 🙂 B.

  7. Vynikajici! Zbylo mi dynove pyre od obeda, asi 190g, tak jsem ty pomery dala hooodne plus minus autobus (200g hl. mouky, 75g oleje, 75g mleka, 2 mensi vejce, 1/2 prasku, sypnout od oka cukr) a povedly se skvele!

  8. Skvělý recept. Dělala jsem z máslové dýně a perníkovým kořením jsou skvělé. Říkala jsem si, že bych je možná mohlo fungovat i s batátem.
    Díky moc

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *