Donuty s ořechovou polevou (od 2 – 3 let)

Frčíme teď na vlně těchto malých koblížků. A taky díky Grizly.cz frčíme na vlně ořechového másla. Tak jsem to spojila dohromady. Že je výsledkem zdravější alternativa těm nacucaným smažeňákům z obchodu, to asi už ani nemusím dodávat, že? 🙂

Na těsto:

  • 20 g čerstvého droždí
  • 100 ml vlahého mléka
  • 1 žloutek
  • 40 g přepuštěného másla
  • 2 lžíce cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g ořechového másla

Do vlahého mléka rozdrobte droždí, přisypte cukr a promíchejte. Nechte pár minut odpočívat, dokud kvásek nevzejde. Tím si potvrdíte, že jsou kvasinky živé a těsto vám později krásně vyběhne.

K drožďovému kvásku přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Mělo by mít takovou konzistenci, aby se vám dobře vyválel váleček bez velkého podsypávání, nemělo by být příliš suché ani gumové.

Z těsta vyvalujte válečky a spojujte je v kroužky. Ty pak dávejte do přístroje na donuty (mám toto trio od Russel Hobbs, jehož součástí je i plotna na wafle a buchtičky). Pečte dozlatova, přibližně pět minut.

Pokud přístroj nemáte a na zdraví tolik nehledíte, můžete samozřejmě malé kroužky těsta smažit ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku tak, jako se to dělá i s klasickými koblihami.

Donuty můžete zdobit dle vlastní chuti a libosti například čokoládou či citronovou polevou, nebo můžete umíchat polevu z ořechového másla, jako jsem to udělala já.

Na polevu:

  • 60 g ořechového másla
  • 60 g medu
  • 6 lžiček teplé vody
  • drcené oříšky dle chuti

V teplé vodě rozmíchejte ořechové máslo a med na kašičku, která bude podobná hustotě medu. Hotové koblížky polevou potírejte a posypejte drcenými ořechy. Nechte chvíli ztuhnout.

Dětská specifika:

Ořechy jsou vzhledem ke své horší stravitelnosti tabulkově řazeny do kategorie od 2 - 3 let. Dalším problémem je pak i jejich vyšší náchylnost k plísním a žluknutí.
Pozor také na možný obsah botulotoxinu v medu (nedoporučuje se podávat dětem mladším jednoho roku).

mlsáníod 3 letsvačiny

10 komentáře - “Donuty s ořechovou polevou (od 2 – 3 let)”

  1. Dobrý den, Báro, co by jste doporučila použít místo ořechové másla v případě alergie? Děkuji

    1. Baru, pokud myslíte do těsta, můžete klidně vynechat, jdou dělat i bez ořechového másla. A polevu pak můžete volit třeba čokoládovou, nebo obalit jen ve skořicovém cukru či nějakém sirupu. 🙂 B.

  2. Dobrý den, Báro🙂
    Můžete mi prosím, doporučit, při jaké teplotě donuty péct v troubě? A na jak dlouho? Děkuji moc🙂

    Hani.

    1. Hani, mám na ně stroječek, takže z trouby nemám zkušenost, můžu opravdu jen tipovat. Dala bych si kolem 180°C a tipuju deset minutek na horkovzduch, ale opravdu jen tipuju. 🙂 B.

    1. Markét, pokud máte přístroj, můžete rovnou dávat do něj, v něm krásně vyskočí. Pokud půjdou na plech nebo do trouby, tak je lepší nechat chvíli kynout, tam to nepeče tak intenzivně jako v přístroji. B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *