Donuty s ořechovou polevou (od 2 – 3 let)

Frčíme teď na vlně těchto malých koblížků. A taky díky Grizly.cz frčíme na vlně ořechového másla. Tak jsem to spojila dohromady. Že je výsledkem zdravější alternativa těm nacucaným smažeňákům z obchodu, to asi už ani nemusím dodávat, že? 🙂
Na těsto:
- 20 g čerstvého droždí
- 100 ml vlahého mléka
- 1 žloutek
- 40 g přepuštěného másla
- 2 lžíce cukru
- 250 g hladké mouky
- 50 g ořechového másla
Do vlahého mléka rozdrobte droždí, přisypte cukr a promíchejte. Nechte pár minut odpočívat, dokud kvásek nevzejde. Tím si potvrdíte, že jsou kvasinky živé a těsto vám později krásně vyběhne.
K drožďovému kvásku přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Mělo by mít takovou konzistenci, aby se vám dobře vyválel váleček bez velkého podsypávání, nemělo by být příliš suché ani gumové.
Z těsta vyvalujte válečky a spojujte je v kroužky. Ty pak dávejte do přístroje na donuty (mám toto trio od Russel Hobbs, jehož součástí je i plotna na wafle a buchtičky). Pečte dozlatova, přibližně pět minut.
Pokud přístroj nemáte a na zdraví tolik nehledíte, můžete samozřejmě malé kroužky těsta smažit ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku tak, jako se to dělá i s klasickými koblihami.

Donuty můžete zdobit dle vlastní chuti a libosti například čokoládou či citronovou polevou, nebo můžete umíchat polevu z ořechového másla, jako jsem to udělala já.
Na polevu:
- 60 g ořechového másla
- 60 g medu
- 6 lžiček teplé vody
- drcené oříšky dle chuti
V teplé vodě rozmíchejte ořechové máslo a med na kašičku, která bude podobná hustotě medu. Hotové koblížky polevou potírejte a posypejte drcenými ořechy. Nechte chvíli ztuhnout.
Dětská specifika:
Dobrý den mohu i péct ve formě na donuty?
Dobrý den Míšo, můžete, maminky už to zkoušelo a výsledky byly krásné. 🙂 B.
A půjdou upéct v troubě jen na papíře?
Zuzko jdou, maminky už to zkoušely a vše fungovalo dobře. 🙂
Dobrý den, Báro, co by jste doporučila použít místo ořechové másla v případě alergie? Děkuji
Baru, pokud myslíte do těsta, můžete klidně vynechat, jdou dělat i bez ořechového másla. A polevu pak můžete volit třeba čokoládovou, nebo obalit jen ve skořicovém cukru či nějakém sirupu. 🙂 B.
Dobrý den,a čím nahradit tedy to množství ořechového másla? Díky!
Hanko, myslím, že to funguje i zcela bez něj. Jen s ním je to trošku vláčnější, protože ořechy jsou tučné. 🙂 B.
Dobrý den, Báro🙂
Můžete mi prosím, doporučit, při jaké teplotě donuty péct v troubě? A na jak dlouho? Děkuji moc🙂
Hani.
Hani, mám na ně stroječek, takže z trouby nemám zkušenost, můžu opravdu jen tipovat. Dala bych si kolem 180°C a tipuju deset minutek na horkovzduch, ale opravdu jen tipuju. 🙂 B.
Báro, těsto nechat kynout? Nebo rovnou dělat kolečka? Děkuji
Markét, pokud máte přístroj, můžete rovnou dávat do něj, v něm krásně vyskočí. Pokud půjdou na plech nebo do trouby, tak je lepší nechat chvíli kynout, tam to nepeče tak intenzivně jako v přístroji. B.
Barunka,dostala jsem waflovac z lidlu a má tam plotýnky i na koblizky asi to bude to samé co máte vy?
Zuzko netuším, kdyžtak mi to klidně pošlete fotkou do mailu nebo na sociálních sítích, ale předpokládám, že je to ono. Zkuste a uvidíte. 🙂 B.
Dobry den, bude prosim recept fungovat i bez orechoveho masla? Nebo slo by necim nahradit?
Ivet, zkuste máslo normální, ale nejsem si jistá, jestli bude mít stejnou konzistenci. Je to ale také tuk. 🙂
Dobrý den, doporučujete trojkombinaci Russel Hobbs? Jde opravdu o kvalitní přístroj? Těsto na waflovači se nepřipéká ani po delší době? Moc děkuji. 🙂
Dobrý den, Heleno, stále tuto trojkombinaci používám a funguje perfektně, takže ano, opravdu doporučuji. 🙂 B.
Muzu donaty udelat i v horkovzdusne friteze?
To Petro bohužel netuším, nikdy jsem to nezkoušela. 🙂 B.
To bohužel nemám zkušenost a neumím říct, snad ano. Jestli zkusíte, dejte prosím vědět, i pro ostatní. 🙂 B.