Donuty s ořechovou polevou (od 2 – 3 let)

Frčíme teď na vlně těchto malých koblížků. A taky díky Grizly.cz frčíme na vlně ořechového másla. Tak jsem to spojila dohromady. Že je výsledkem zdravější alternativa těm nacucaným smažeňákům z obchodu, to asi už ani nemusím dodávat, že? 🙂

Na těsto:

  • 20 g čerstvého droždí
  • 100 ml vlahého mléka
  • 1 žloutek
  • 40 g přepuštěného másla
  • 2 lžíce cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g ořechového másla

Do vlahého mléka rozdrobte droždí, přisypte cukr a promíchejte. Nechte pár minut odpočívat, dokud kvásek nevzejde. Tím si potvrdíte, že jsou kvasinky živé a těsto vám později krásně vyběhne.

K drožďovému kvásku přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Mělo by mít takovou konzistenci, aby se vám dobře vyválel váleček bez velkého podsypávání, nemělo by být příliš suché ani gumové.

Z těsta vyvalujte válečky a spojujte je v kroužky. Ty pak dávejte do přístroje na donuty (mám toto trio od Russel Hobbs, jehož součástí je i plotna na wafle a buchtičky). Pečte dozlatova, přibližně pět minut.

Pokud přístroj nemáte a na zdraví tolik nehledíte, můžete samozřejmě malé kroužky těsta smažit ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku tak, jako se to dělá i s klasickými koblihami.

Donuty můžete zdobit dle vlastní chuti a libosti například čokoládou či citronovou polevou, nebo můžete umíchat polevu z ořechového másla, jako jsem to udělala já.

Na polevu:

  • 60 g ořechového másla
  • 60 g medu
  • 6 lžiček teplé vody
  • drcené oříšky dle chuti

V teplé vodě rozmíchejte ořechové máslo a med na kašičku, která bude podobná hustotě medu. Hotové koblížky polevou potírejte a posypejte drcenými ořechy. Nechte chvíli ztuhnout.

Dětská specifika:

Ořechy jsou vzhledem ke své horší stravitelnosti tabulkově řazeny do kategorie od 2 - 3 let. Dalším problémem je pak i jejich vyšší náchylnost k plísním a žluknutí.
Pozor také na možný obsah botulotoxinu v medu (nedoporučuje se podávat dětem mladším jednoho roku).

mlsáníod 3 letsvačiny

21 komentáře - “Donuty s ořechovou polevou (od 2 – 3 let)”

    1. Dobrý den Míšo, můžete, maminky už to zkoušelo a výsledky byly krásné. 🙂 B.

  1. Dobrý den, Báro, co by jste doporučila použít místo ořechové másla v případě alergie? Děkuji

    1. Baru, pokud myslíte do těsta, můžete klidně vynechat, jdou dělat i bez ořechového másla. A polevu pak můžete volit třeba čokoládovou, nebo obalit jen ve skořicovém cukru či nějakém sirupu. 🙂 B.

        1. Hanko, myslím, že to funguje i zcela bez něj. Jen s ním je to trošku vláčnější, protože ořechy jsou tučné. 🙂 B.

  2. Dobrý den, Báro🙂
    Můžete mi prosím, doporučit, při jaké teplotě donuty péct v troubě? A na jak dlouho? Děkuji moc🙂

    Hani.

    1. Hani, mám na ně stroječek, takže z trouby nemám zkušenost, můžu opravdu jen tipovat. Dala bych si kolem 180°C a tipuju deset minutek na horkovzduch, ale opravdu jen tipuju. 🙂 B.

    1. Markét, pokud máte přístroj, můžete rovnou dávat do něj, v něm krásně vyskočí. Pokud půjdou na plech nebo do trouby, tak je lepší nechat chvíli kynout, tam to nepeče tak intenzivně jako v přístroji. B.

  3. Barunka,dostala jsem waflovac z lidlu a má tam plotýnky i na koblizky asi to bude to samé co máte vy?

    1. Zuzko netuším, kdyžtak mi to klidně pošlete fotkou do mailu nebo na sociálních sítích, ale předpokládám, že je to ono. Zkuste a uvidíte. 🙂 B.

    1. Ivet, zkuste máslo normální, ale nejsem si jistá, jestli bude mít stejnou konzistenci. Je to ale také tuk. 🙂

  4. Dobrý den, doporučujete trojkombinaci Russel Hobbs? Jde opravdu o kvalitní přístroj? Těsto na waflovači se nepřipéká ani po delší době? Moc děkuji. 🙂

    1. Dobrý den, Heleno, stále tuto trojkombinaci používám a funguje perfektně, takže ano, opravdu doporučuji. 🙂 B.

    1. To bohužel nemám zkušenost a neumím říct, snad ano. Jestli zkusíte, dejte prosím vědět, i pro ostatní. 🙂 B.

Napsat komentář: Hana Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *