Palačinky z červené čočky (od 1 roku)
Pojďme zabrousit do kategorie “však já vám do těch palačinek schovám co byste normálně nejedli a vy vůbec nic nepoznáte”. A tak se taky stalo. Dostali do nich červenou čočku a nepoznali ani zrnko, samozřejmě. 🙂
Na cca 8 palačinek:
- 100 g červené čočky (v syrovém stavu)
- 2 hrnky mléka (500 ml)
- 1,5 hrnku hladké špaldové mouky
- 1 vejce
Čočku uvařte dle návodu na obalu do změknutí (u loupané to bude trvat přibližně 10 minut, u neloupané asi dvojnásobek). Poté slijte od vody a přemístěte do mixéru.
Přidejte jedno vejce a polovinu mléka a rozmixujete na kaši. Poté přidejte zbytek mléka a mouku a udělejte palačinkové těsto klasické hustoty. Pokud by z uvedených ingrediencí hustota neseděla, pomozte si přidáním další mouky nebo mléka, každá mouka totiž saje trošku jinak.
Na osmastěné pánvi smažte klasicky palačinky. Na dobré nepřilnavé to jde i zcela bez použití tuku (vyzkoušeno :)).
Palačinky můžete připravovat jak ve sladké, tak i ve slané verzi. U nás máme dohodu takovou, že za jednu slanou pak Karolínka dostane i jednu sladkou (protože nerada nabízím sladké jako hlavní jídlo). Slanou verzi jsme tedy měli se špenátem, šunkou a sýrem, a sladkou s jahodami a ricottou.
Dětská specifika:
Byly výborné, vůbec z nich nebyla cítit čočka a děti dlabaly jak divý. Děkuji za recept
Veru díky moc za pochvalu. 🙂 B.
Výborný nápad 🙂
Čočka opravdu není v chuti znát. Doma dlabali jako diví.
Nedaly by se z toho těsta upéct vafle?
Vafle jsem nezkoušela, ale myslím, že když trošku víc zahustíte, mělo by to jít. Jestli zkusíte, dejte vědět. 😉 Díky, B.
Skvělé! Dětem moc chutnalo a to normálně luštěninama opovrhují 😊 poznal to jen manžel díky barvě 😁
Alenko, to mám radost, že to prošlo bez úhony. 😀 B.
Tak tohle je bomba!!! Palacinky se netrhaly a byly vlacne a chutove proste uzasne, dekuji za recept 😉
Renčo, to mám radost, děkuju! 🙂 B.
S bezlepkovou Jizerkou bohuzel nefunkční, nebyla jsem schopna usmazit ani jedinou palacinku. Takže zrejme recept funguje jen s moukou lepkovou, ci alespoň s jinou bezlepkovou.
Terez, však to jsem ani netvrdila, že by to mělo jít, nebo ano? Nejsem teda úplně zběhlý bezlepkář, ale podle mě to s čočkou takto jednoduše asi nepůjde, nicméně je to dobrý tip a zkusím se na to do budoucna zaměřit, na něco bezlepkového. 🙂 B.
Dobrý den, zkoušela jsem palačinky z bezlepkove mouky Schar C a byli skvele, vůbec se nepripalovali a hezky drželi. Jen nevím kvůli jsem tam dala mouky pac jsem to dělala od oka
S tou červenou čočkou skvělý nápad jak do dětí dostat nějaké luštěniny. Párkrát jsem zkusila podle vašeho receptu a teď jsem si ulehčila práci s vařením a mixováním čočky, že jsem si sehnala mouku z červené čočky a palačinky dělám dle klasického receptu, jen z půlky mouku nahradím čočkovou. A děti dlabou, a je jim jedno, že je tam čočka 🙂
Recept, který řadím mezi své oblíbené. Čočka není vůbec cítit, já jsem ráda, že palačinky mají přidanou hodnotu. Prostě luxus! 🙂
Klárko, díky za zpětnou vazbu i pochvalu, mám radost. 🙂 B.
Asi jste to nedelala z drobnozrnny covky ze? 🤣
Budou se tyto palačinky taky hodit na zapékání s tvarohem? Asi ano, proč by ne…jdu to zkusit 😊
Další skvělý recept. Moc nám chutnalo. Děkuji 😉
Děkuju za pochvalu! 🙂 B.
Perfektní! Děti baštily slané, sladké i samotné jen tak :):)
Peťo super, to mám radost, že jim tak chutnalo! 🙂 B.
Za mě tam tedy čočka cítit je hodně, chutná to jako čočkové těstoviny… Ale manžel nic neříkal, tak možná mám jen mlsnejsi jazýček:-)