Dušené hovězí na cuketách (od 7 měsíců)

IMG_1894 (1)
Cuketová sezóna vrcholí, vy se ptáte na recepty s ní a já na zahrádce jen jednu takovou malou a notně suchem ztvrdlou chudinku. Jak to jen udělat, abych vám přišla s receptem vhod a zároveň tu nebožku upotřebila? Jasně, podusíme ji! A k ní i trošku toho od masa, aby byli spokojení všichni. A taky že jo, talíře byly vymetené 🙂

Na cca 3 porce:
  • něco kolem třičtvrtě kila hovězího zadního (nebo kližky či jiného vhodného hovězího)
  • 3 mrkve
  • 1 středně velká cuketa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • bílé či červené víno (nebo vývar či voda pokud vaříme malým dětem)
  • cca 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 3 kuličky jalovce (nemusí být), sůl a pepř
  • olej dle potřeby

 

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky stejně velké jako maso, které jsme předtím zároveň osolili a opepřili. Pokud máte mladou cuketu, nemusíte ji loupat, klidně ji nechte se slupkou. Česnek promáčkneme čepelí nože a taktéž nakrájíme. V hrnci rozpálíme olej a veškerou zeleninu a maso v něm orestujeme (v multicookeru funkce FRY – 15 minut). Poté stáhneme teplotu, podlijeme vínem, vodou či vývarem – tak, aby bylo maso ponořené, ale ne víc. Přidáme koření a necháme jen velmi pomalu probublávat. V multicookeru k tomu můžeme využít funkci STEW (3 hodiny). Vaříme do změknutí masa nebo při pomalém vaření (na hranici bodu varu) i několik hodin. Občas zkontrolujeme a případně dolijeme další vodu, aby se směs nepřipálila. Po uvaření vybereme maso a koření, můžeme i část zeleniny. Zbytek zeleniny rozmixujeme i s částí vody na omáčku a maso (i zeleninu) do ní vrátíme. Podáváme například s bramborovou kaší.
IMG_1888 (1)
Dětská specifika:
  • základní suroviny receptu, tedy hovězí maso, mrkev a cuketa jsou vhodné pro děti od cca 7 měsíců
  • dětem do roka by teoreticky mohla činit problémy cibule a česnek, proto vaříte-li pro miminko, můžete jej vynechat. Stejně tak samozřejmě vynechejte sůl a koření a určitě také nepodlévejte vínem 🙂
bezlepkovécuketado 1 rokuhlavní jídlahovězí masomulticooker

15 komentáře - “Dušené hovězí na cuketách (od 7 měsíců)”

  1. Děkuji za skvělý typ. Mám pocit, že recepty pro dcerku pořád opakuji a tak jsem se “chodím” inspirovat k Vám. Dnes jsem zkusila tento. Neměla jsem hovězí, dala jsem vepřové a typuji, že se zapráší. Ochutnala jsem už teď a recept ukládám do oblíbených! Těším se na další a přeji Vám spousty prima nápadů, Barbora

    1. Moc díky za milou zprávu Báro a bude mi velkou ctí, když Vám tyto stránky budou i nadále ispirací 🙂 Díky, B.

  2. Je to vynikající i s kuřecím 🙂 rychlý a opravdu moc dobrý oběd! Děkuji za další inspiraci

  3. Je to super recept, ještě jsem tam teda přihodila dvě rajčata a nechala to celé rozvařit na hmotu, ze které koukala je mrkev a maso a bylo to vynikající! Myslím, že by podobná věc mohla i fungovat s dýní, zkusím příště – cuketu jsem totiž tak měla jen jednu 😀

    1. Simčo ano, bude to fungovat i s dýní, s tou to tu dokonce v tomtéž duchu už je – pod názvem dýňový guláš. Jinak já to takto ráda vařím s libovolnou zeleninou, určitě neuděláte se žádnou chybu 🙂 Díky za vyzkoušení i pochvalu. B.

  4. Vynikající recept , strašně jednoduchý a přitom tak moc dobrý . Doporučuji všem vyzkoušet .
    Nestíhala jsem časově pomalé vaření , tak jsem vše naházela do papiňáku , orestovala, zalila vývarem a “ potrápila “ něco přes hodinku a byla to dobrota .

Napsat komentář: Barbora Charvatová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *