Hráškové noky (od 8 měsíců)

Tento recept mám už delší dobu v šuplíku a jeho autorkou je můj velký kuchařský vzor Naděnka. Ona je dělá s moukou, já jsem v experimentech s luštěninami šla ještě dál a zahustila je rovnou hraškou. Když hrách, tak pořádně 🙂

Na 2 menší porce:

  • 200g mraženého hrášku
  • 80g hrašky na zahušťování (můžete nahradit klasickou moukou)
  • 1 vejce
  • sůl a pepř dle chuti

Mražený hrášek přelijte vroucí vodou a nechte krátce prohřát. Poté vodu zase slijte pryč a rozmixujte s jedním vajíčkem. Vzniklou hmotu zahustěte hraškou či moukou. Dle chuti můžete ještě osolit a opepřit, pro větší děti a dospělé se hodí přidat i stroužek česneku.

Pomocí lžičky tvarujte nočky, které budete házet do vroucí vody. Od vyplavání na povrch je povařte ještě asi 2 minuty. Poté jsou noky hotové.

V dospělé verzi ji můžete podávat s bryndzou (pro malé děti je ale dost slaná) a slaninou, dětem se zakysanou smetanou nebo lučinou (od 8 měsíců), či ricottou nebo sýrem cottage (od 1 roku). Stejně tak se nočky budou hodit třeba i jako příloha k masu. Na obrázku jsou se sýrovou omáčkou a medailonky z vepřové panenky.

Dětská specifika:

Hrášek (tím pádem i hraška, což je vlastně jen vychucená hrachová směs) je tabulkově vhodný pro děti od 8 měsíců. Problematickým by mohlo být pouze to, že hraška je již ochucená a i solená, takže dětem do roka bych spíš dala některý vhodný druh rostlinné mouky místo hrašky.
Děti do 1 roku by také neměly dostávat celé vejce - v tom případě použijte pouze žloutek a uberte část mouky.

do 1 rokuhlavní jídlahrášekluštěninypřílohy

18 komentáře - “Hráškové noky (od 8 měsíců)”

  1. Jsou výborné, vypadají náramně a rychle hotové. Udělala jsem je dceři (15 měs.) s lučinou a se šunkou.

  2. vypadá to super, jen se zeptám, když použiji hrašku, bude stačit opravdu vařit tak krátce, když na návodu u hrašky je povařit až 20 minut? děkuji Mirka

    1. Miri ano, mám za to, že tam je to hlavně kvůli zahušťování, aby to dokonale fungovalo, tady si myslím, že je to v pohodě dříve 🙂 B.

      1. Hraska by se mela povarit 20 minut, jednak ztrati chut hrachu, ale to by v tomto pripade tak nevadilo, ale je hur stravitelna

  3. Dnes jsem uvařila synovi 10m (verze pouze se žloutkem, bez soli a pepře, místo hrašky mix pohankové krupice a pšeničné mouky). Syn není extra jedlík, ale po nokách se zakyskou se jen zaprášilo. Moc děkuji za úžasné recepty.

    1. Evi určitě ano, směle to v receptu nahraďte, věřím že to půjde bez problémů 🙂 B.

  4. Dnes brouzdam na netu a hledam rychly obed pro me a naseho trileteho synka s touhou do nej propašovat aspoň trochu zeleniny… Kvuli vymetene lednici jsem misto hrašky použila jen mouku, ale i tak mě vysledek nadchl! Podávala jsem to s opecenou kruti sunkou a gervais.

  5. Vyzkoušla jsem nočky a na zahuštění použila kukuřičnou krupici. Bohužel se mi vše ve vodě rozpadlo vznikla vodová kaše. Může to být tou krupicí?

    1. Lucko ano, to může být tím, kukuřičná mouka má jistě o trošku jiné vlastnosti než hrachová. Pokud takto experimentujete, doporučuju vždycky vyzkoušet na jednom nočku – pokud se vám rozpadne, víte že je něco špatně a ve zbytku těsta to máte šanci zachránit. B.

    1. Katko nezkoušela jsem, ale myslím si, že by to mělo jít v pohodě. Jestli zkusíte, dejte prosím vědět i pro ostatní. Díky, B. 🙂

  6. Za mě super, uvidím, co na to naše mlsná dvojčata. 🙂
    A nebyl by prosím recept na tu sýrovou omáčku? 😊 Děkuji a moc chválím tento blog (už mám i dvě knížky a postupně testujeme recepty).

    1. Marti, předně moc děkuji za pochvalu. Co se týče sýrové omáčky, není to žádná věda, většinou do základu osmahnu cibulku (na ghíčku nebo oleji) a pak podliju mlékem či smetanou, ve které rozpustím sýr. Nejraději mám ricottu, moc dobré je to ale i třeba lučinou nebo nějakým žervé, může být třeba i sofistikovanější parmezán – vše záleží na chuti a taky věku. Pro osmiměsíční bych volila tu lučinu, ostatní spíše až po 1 roce. B.

  7. Dobrý den, dnes jsem zkoušela noky a na zahuštění jsem použila obyčejnou hladkou mouku. Těsto bylo lepivé vůbec to nedrželo formu a žádné noky se z toho nedaly udělat. Vzdala jsem se vzhledu noků a zkusila jsem beztvaré “těsto” po troškách noky dávat do vařící vody. Bohužel, vůbec nic se nepovedlo a tak jsem zkusila dát více mouky a efekt to mělo takový, že jsem sice vypracovala krásné těsto a noky byly jak ze žurnálu, ale po uvaření byly úplně tvrdé. Bylo tam moc mouky, takže to stejně skončilo v koši. Nevzdala sem to a zkusila to znovu s hrubou moukou jako když se dělají klasické bramborové noky. Pořád to lepí, nedrží to žádnou formu a nedá se z toho vypracovat těsto. Proste to jen lepí. Nedá se s tím dělat vůbec nic a tak by mě zajímalo, co jsem udělala špatně. 😵

    1. Dobrý den, Kristýno, asi bych potřebovala znát kompletně celý postup, abych to dokázala odhalit, protože jinak mám za to, že recept funguje, je tu už leta. Nenechala jste třeba vodu v tom hrášku? S hrubou moukou by to taky mělo fungovat dobře, to osobně dělám i často. Je možné, že třeba hraška změnila časem recepturu, to teď bohužel netuším. B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *