Hráškové noky (od 8 měsíců)

Tento recept mám už delší dobu v šuplíku a jeho autorkou je můj velký kuchařský vzor Naděnka. Ona je dělá s moukou, já jsem v experimentech s luštěninami šla ještě dál a zahustila je rovnou hraškou. Když hrách, tak pořádně 🙂
Na 2 menší porce:
- 200g mraženého hrášku
- 80g hrašky na zahušťování (můžete nahradit klasickou moukou)
- 1 vejce
- sůl a pepř dle chuti
Mražený hrášek přelijte vroucí vodou a nechte krátce prohřát. Poté vodu zase slijte pryč a rozmixujte s jedním vajíčkem. Vzniklou hmotu zahustěte hraškou či moukou. Dle chuti můžete ještě osolit a opepřit, pro větší děti a dospělé se hodí přidat i stroužek česneku.
Pomocí lžičky tvarujte nočky, které budete házet do vroucí vody. Od vyplavání na povrch je povařte ještě asi 2 minuty. Poté jsou noky hotové.
V dospělé verzi ji můžete podávat s bryndzou (pro malé děti je ale dost slaná) a slaninou, dětem se zakysanou smetanou nebo lučinou (od 8 měsíců), či ricottou nebo sýrem cottage (od 1 roku). Stejně tak se nočky budou hodit třeba i jako příloha k masu. Na obrázku jsou se sýrovou omáčkou a medailonky z vepřové panenky.
Dětská specifika:
Jsou výborné, vypadají náramně a rychle hotové. Udělala jsem je dceři (15 měs.) s lučinou a se šunkou.
Katko díky za zprávu i pochvalu 🙂 B.
vypadá to super, jen se zeptám, když použiji hrašku, bude stačit opravdu vařit tak krátce, když na návodu u hrašky je povařit až 20 minut? děkuji Mirka
Miri ano, mám za to, že tam je to hlavně kvůli zahušťování, aby to dokonale fungovalo, tady si myslím, že je to v pohodě dříve 🙂 B.
Hraska by se mela povarit 20 minut, jednak ztrati chut hrachu, ale to by v tomto pripade tak nevadilo, ale je hur stravitelna
Dnes jsem uvařila synovi 10m (verze pouze se žloutkem, bez soli a pepře, místo hrašky mix pohankové krupice a pšeničné mouky). Syn není extra jedlík, ale po nokách se zakyskou se jen zaprášilo. Moc děkuji za úžasné recepty.
Díky moc za pochvalu, jsem ráda, že chutnalo 🙂 B.
Da se udelat z cerstveho hrasku?
Evi určitě ano, směle to v receptu nahraďte, věřím že to půjde bez problémů 🙂 B.
Dnes brouzdam na netu a hledam rychly obed pro me a naseho trileteho synka s touhou do nej propašovat aspoň trochu zeleniny… Kvuli vymetene lednici jsem misto hrašky použila jen mouku, ale i tak mě vysledek nadchl! Podávala jsem to s opecenou kruti sunkou a gervais.
Vyzkoušla jsem nočky a na zahuštění použila kukuřičnou krupici. Bohužel se mi vše ve vodě rozpadlo vznikla vodová kaše. Může to být tou krupicí?
Lucko ano, to může být tím, kukuřičná mouka má jistě o trošku jiné vlastnosti než hrachová. Pokud takto experimentujete, doporučuju vždycky vyzkoušet na jednom nočku – pokud se vám rozpadne, víte že je něco špatně a ve zbytku těsta to máte šanci zachránit. B.
Dá se zamrazit?
Katko nezkoušela jsem, ale myslím si, že by to mělo jít v pohodě. Jestli zkusíte, dejte prosím vědět i pro ostatní. Díky, B. 🙂
Za mě super, uvidím, co na to naše mlsná dvojčata. 🙂
A nebyl by prosím recept na tu sýrovou omáčku? 😊 Děkuji a moc chválím tento blog (už mám i dvě knížky a postupně testujeme recepty).
Marti, předně moc děkuji za pochvalu. Co se týče sýrové omáčky, není to žádná věda, většinou do základu osmahnu cibulku (na ghíčku nebo oleji) a pak podliju mlékem či smetanou, ve které rozpustím sýr. Nejraději mám ricottu, moc dobré je to ale i třeba lučinou nebo nějakým žervé, může být třeba i sofistikovanější parmezán – vše záleží na chuti a taky věku. Pro osmiměsíční bych volila tu lučinu, ostatní spíše až po 1 roce. B.
Dobrý den, dnes jsem zkoušela noky a na zahuštění jsem použila obyčejnou hladkou mouku. Těsto bylo lepivé vůbec to nedrželo formu a žádné noky se z toho nedaly udělat. Vzdala jsem se vzhledu noků a zkusila jsem beztvaré “těsto” po troškách noky dávat do vařící vody. Bohužel, vůbec nic se nepovedlo a tak jsem zkusila dát více mouky a efekt to mělo takový, že jsem sice vypracovala krásné těsto a noky byly jak ze žurnálu, ale po uvaření byly úplně tvrdé. Bylo tam moc mouky, takže to stejně skončilo v koši. Nevzdala sem to a zkusila to znovu s hrubou moukou jako když se dělají klasické bramborové noky. Pořád to lepí, nedrží to žádnou formu a nedá se z toho vypracovat těsto. Proste to jen lepí. Nedá se s tím dělat vůbec nic a tak by mě zajímalo, co jsem udělala špatně. 😵
Dobrý den, Kristýno, asi bych potřebovala znát kompletně celý postup, abych to dokázala odhalit, protože jinak mám za to, že recept funguje, je tu už leta. Nenechala jste třeba vodu v tom hrášku? S hrubou moukou by to taky mělo fungovat dobře, to osobně dělám i často. Je možné, že třeba hraška změnila časem recepturu, to teď bohužel netuším. B.